Spørg Bolius

Nyt tag på asbestholdigt tag?

Hej

Jeg skal snart have skiftet mit tag som er asbest tag. Jeg overvejer at lægge et ståltag på og har i den forbindelse nogle spørgsmål.

1. Må jeg lægge ståltag oven på mit asbest tag som er det nemmeste, hvad jeg kan læse mig til, må jeg godt. Men hvad hvis der kommer krav om at alt asbest skal skiftes, og der så ligger ståltag oven på ?

2. Hvis jeg vælger at fjerne mit asbest tag og lægge ståltag på, kan jeg så godt lægge det uden undertag. Det er et stuehus men ikke udnyttet loftrum det vil sige ingen isolering op mod taget ?

Mvh Peter

Hej Peter.

Ja, indtil videre må du godt anvende løsning 1 - men du stiller dig kritisk med god grund. For hvad hvis der kommer regler i fremtiden? Og hvad når produktet over tid nedbrydes - og der måske er frigivet store mængder af tagmateriale og asbeststøv i tagrummet. Et ståltag kan ofte holde op til 50 år. Ved montering af ståltag på et asbesttag skal du være opmærksom på, at der ikke må bores, skæres eller foretages arbejde, der beskadiger tagpladerne med asbest.

Det er (måske) den nemmeste løsning, men absolut ikke den smarteste.

Arbejdstilsynet har lavet dette bilag som beskriver fremgangsmåden for inddækning af asbestholdige plader: Bilag 2 - Inddækning af asbestholdige tagplader - Arbejdstilsynet (at.dk)

Se også: Asbest i arbejdsmiljøet - Arbejdstilsynet (at.dk)

Om du kan lægge ståltag uden undertag afhænger af producenten. Nogle producenter angiver en minimumshældning, andre producerer tag med en kondensbelægning på bagsiden som opsuger det kondens som opstår under pladerne, og dermed giver mulighed for langsomt at afgive fugten til det ventilerede hulrum. 

Som det fremgår af ovenstående er min anbefaling løsning 2 - og vær obs på at der ved Arbejdsmiljøaftalen i marts 2023 er opstillet lovforslag om at nedrivning af asbestholdigt materiale kun må udføres af virksomheder, der er autoriserede på området. Det vil betyde, at private boligejere ikke længere selv må nedrive fx et tag, der indeholder af asbest. Hvis lovforslaget vedtages som forventet, er det hensigten, at selve kravet om autorisation vil træde i kraft 1. januar 2025. Dermed er der tid til at indrette sig efter den nye ordning.

Se mere her: Asbest i boliger | Læs om det er farligt og hvad du kan gøre 

Alt efter hustypen kan du jo også overveje andre typer tagbelægning - se vores guide her: Nyt tag eller vedligeholdelse? Få gode råd om dine muligheder 

 

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Christina Schjervig, fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden