Når huset skal varmes op, foregår det i en del husstande via såkaldte biomassefyrede kedler. I Danmark findes der omkring 130.000 af slagsen, som hovedsagligt fyrer med træpiller og i færre tilfælde med korn, halm og træflis. 

Biomasse er en billig energikilde. Men afbrændingen af fx træpiller kan udlede ultrafine partikler, der både kan skade miljøet og få konsekvenser for helbredet – fx i form af hjerteproblemer og skade på lungerne.

Derfor er der i et nyt samarbejde mellem Teknologisk Institut, PHX innovation samt kedelproducenterne NBE Production og Scandtec netop udviklet et nyt partikelfilter, som lover godt for fremtiden.

- Der findes allerede et filter, som kan reducere partikelemissionen fra brændeovne, og det er lykkedes PHX innovation at videreudvikle den eksisterende teknologi til at have en effekt på udledningen fra de noget større biomassefyrede kedler, siger Thomas Nørregaard Jensen, ph.d. og specialist i Teknologisk Institut.

Partikelfilter til pilleovn og biomassefyret kedel reducerer partikeludledning med op til 96 procent

Den nye teknologi har allerede vist gode resultater.

- Vi har testet det nye filter på tre forskellige slags kedler, og her er partikelreduktionen på op til 96 procent – både når man måler på partikelantal og partikelmasse. Så hvis du får installeret det nye partikelfilter på din biomassefyrede kedel, kan du faktisk næsten slippe for partikelemissionerne, fortæller Thomas Nørregaard Jensen.

Køb af partikelfilter fra efteråret 2022

Selvom partikelfiltret er udviklet og har demonstreret gode resultater, må du vente lidt endnu med at få fingrene i det. Det fortæller René Mulvad, teknisk direktør i exodraft Group, der kommer til at producere det nye kedelfilter. 

- Vi forventer, at filtret kommer på markedet fra tredje kvartal i 2022. Prisen kommer til at ligge på omkring 7.500 kroner, og filtret kan du formentlig både købe online og i byggemarkeder. Derefter skal filtret eftermonteres på din kedel af en kedelmontør. 

Fakta om partikelfiltret til biomassefyrede ovne

  • Det nye filter er udviklet i et projekt gennemført af PHX Innovation A/S, Teknologisk Institut, NBE Production A/S og Scandtec A/S.
  • Projektet er støttet af det såkaldte Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (MUDP) under Miljøministeriet.
  • Læs hele projektrapporten om filtret på Miljøstyrelsens hjemmeside