Spørg Bolius

Nyt hus fra 2015 med revner, er det uskyldige svindrevner eller mere alvorligt?

Hej Bolius

Vi har bygget hus med typehusfirma i april 2015, ved 1 års gennemgang fik vi konstateret revner i samlinger i vinduer og døre, og vinduesfirmaet sendte en maler som pletmalede samlingerne... Nu et år efter er det galt igen...samtlige samlinger i døre og vinduer sprækker på ny...Rationel har efter store protester fra os, foreslået os, at vi kan få malet vinduerne og dørene igen...vinduerne har udvendige aluskinner og er af træ indvendigt...

Kan det passe, at vinduerne skal sprække hele tiden, og skal vi finde os i det?

Vinduesfirmaet  kalder sprækkerne for "svind-revner" ...vi fik at vide af maleren, der malede første gang, at vinduerne var malet med forkert maling ...det afviser Rationel....hvad gør vi?

Mvh Kjeld

Svar

Hej Kjeld

Det er desværre ikke unormalt, at der kommer mindre revner i samlingerne af vinduerne. Jeg skal ikke lige her stille garant for Rationels arbejde, herunder malerarbejder, men der kan være tale om lidt moderne ”husproblemer”.

Vores nye huse er meget tætte, meget varme og meget velventilerede. Dette betyder ofte ekstremt lave fugtindhold i indeluften, hvilket kan give større eller mindre problemer med disse svindrevner.

Når materialer tørrer ud, svinder/skrumper materialerne lidt, og det giver revner og afstande mellem bygningsdelene. Træ er især udsat for svind, som en naturlig ting.

Jeg tænker, at dette må være tilfældet for jer også. Forholdet med tørhed, opstår ofte om vinteren, hvor mængden af fugt/vand i udeluften er ganske lav (relativt set). Dette giver så meget lave relative luftfugtigheder inde i huset. I nogle nye huse har vi registreret helt ned til omkring 20-25 % relativ luftfugtighed, og så får man revner i vinduer og døre, langs med lofter og vægge, og så ikke mindst i trægulve.

Ringer dette nogle klokker hos jer? Har I evt. lidt af tørre slimhinder eller lign. derhjemme?

Hvis ikke dette er tilfældet, så skal jeg ikke kunne afvise, at der kunne være nogle andre ting galt med vinduerne, men ovenstående er i 9 ud af 10 tilfælde årsagen til disse revner.

Og hvad gør man ved det? Men skruer ned for sit ventilationsanlæg og sørger for at tilføre mere fugt til huset. I disse tilfælde er det fint med tørretøj indendøre. Og planter har ligeledes en god effekt.

Prøv at måle jeres relative luftfugtighed og temperatur i huset, og se om dette er problemet. Den relative luftfugtighed indenfor om vinteren bør ligge mellem 30-40 %.

Mht. den forkerte maling, så kan jeres maler jo godt have ret. Men så er det måske en forkert maling påført af den tidligere maler. Det er knap så sandsynligt, at det skulle være Rationel, der har brugt den forkerte maling.

 

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden