Spørg Bolius

Nyt hus, tilstandsrapporten siger at undertag kan holde 10 år, men der er ikke noget undertag?

Hej med jer.

Jeg har for nylig købt et hus. I tilstandsrapporten står der at undertaget holde 10 år eller mere, men nu ser det ud som at der slet ikke er noget undertag. Hvad skal jeg gøre, kontakte advokat, mægler eller forsikringen?

mvh Lars F

 

Svar

Hej Lars F

Når en bygningssagkyndig laver en tilstandsrapport skal der i et punkt for sig udfyldes omkring tagets levetid. Fra sælger eller andre baggrundsoplysninger fx tegninger, vurderer den bygningssagkyndige en konkret alder på tagbelægning, undertag (hvis taget har) og inddækninger (hvis taget har). Ud fra den enkelte alder og et tabelopslag tildeles hvert punkt en levetid på enten 0-5 år, 5-10 år eller 10 år eller mere. Hvis ikke det er muligt at finde en alder på en eller flere af punkterne, vil det blive markeret som ukendt og så en beskrivelse hertil. Hvis der fx ikke er et undertag, vil der stå en beskrivelse at taget er uden undertag. Læs mere om de konkrete retningslinjer, vedrørende tagets levetid som den bygningssagkyndige skal følge, på dette link:http://huseftersyninfo.dk/file/649464/tagetsrestlevetid.pdf

Det kan være at den bygningssagkyndige har fået markeret forkert i dette punkt. Det er for så vidt en fejl i rapporten og vil derfor være den bygningssagkyndige der skal rette den fejl. Hvis der ikke er undertag på huset, burde det dog ikke have en indflydelse på noget. Vær opmærksom på hvis dele af dit hus eventuelt har undertag.

Din tilstandsrapport har en gyldighed på 6 måneder – hvis den stadig er gyldig synes jeg du skal kontakte den bygningssagkyndige og informere at der er en fejl i rapporten.

Om det er beskrevet i din ejerskifteforsikring og din husforsikring at huset har undertag kan godt være. Ring til dit forsikringsselskab og hør om det er en information der ændrer noget nu hvor huset så ikke har undertag.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Henrik Bisp, fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden