Spørg Bolius

Købt sommerhus med nyt tag - men råd i tagkonstruktionen er ikke nævnt i tilstandsrapport?

Hej Bolius

Jeg har købt et fritisdshus fra 1957. Der var mange
anmærkninger i tilstandsrapporten, som vi var bevidste om. Men en
hovedårsag til at vi turde købe huset var, at det havde fået lagt
nyt tag i 2012 (som ifølge rapporten først skulle skiftes i 2072).
Det viser sig dog nu at taget (decra) er lagt direkte på et gammelt
tagpaptag i meget dårlig forfatning med omfattende råd. Dermed er et
af de største plusser ved huset endt med at være det klart største
minus. Mit spørgsmål er: Er det ikke sælgeren ansvar at oplyse at
det ikke er et nyt tag, men derimod et gammelt tag med Decra på?
Billedet viser bærende tværbjæjke på ydermur - set indefra - som
er helt rådnet væk. på forhånd tak.

mvh Asger B

Hej Asge

Vi kan godt blive enige om, at et nyt tag oven på et gammelt aldrig er en god idé. Ved en udskiftning af tagbelægningen vil jeg altid anbefale, at man fjerner den gamle, så man blandt andet får undersøgt tagkonstruktionen for skader eller defekter samt får det rettet ud for eventuelle skævheder. Men desværre er der nogle, som kun tænker på den nemmeste og billigste løsning.

Tagets teoretiske levetid og hvornår det skal skiftes, har intet at gøre med om der er nogle skader i tagkonstruktionen. Dette skulle i stedet være oplyst som en skade i selve tilstandsrapporten, hvis altså skaden var synlig for den bygningssagkyndige.

Selvom der er råd i den gamle tagkonstruktion, kan der sagtens være opført en ny oven på. Den del med råd må selvfølgelig ikke være bærende for den nye.

Var det synligt og fremgår det ikke i tilstandsrapporten, er det en fejl. I er derfor nødt til at finde ud af, om det er jeres ejerskifteforsikring, der skal dække, eller om I skal klage over tilstandsrapporten, fordi det ikke fremgår der.

For at finde ud af hvordan og hvorledes vil jeg anbefale, at I kontakter en uvildig byggeteknisk rådgiver, som både kan besigtige de fysiske forhold, men som også kan gennemlæse rapporten. Herefter kan I få rådgivning til hvordan I skal handle.

Jeg håber, I får styr på forholdet.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Henrik Bisp, fagekspert

Aktuelt på forsiden