Spørg Bolius

Nyt skur med trykimprægnerede brædder - kan jeg male nu eller skal jeg vente til næste år?

Hej

Jeg har netop fået bygget et skur, som er beklædt med trykimprægnerede brædder. Tømreren sagde, at det skulle males. Da jeg troede, at trykimprægneret træ skulle “dampe af” i mindst 1 år, før man måtte male det, har jeg forsøgt at google mig frem til svaret, og er nu helt i vildrede. Det ene sted står der, at man skal vente mindst et år med at male trykimprægneret træ, da træet ellers kan rådne op indefra. Det andet sted står der, at man helst skal give træbehandling 14 dage efter træet er sat op.

Hvad er rigtigt? Jeg har givet mange penge for skuret, og nu er jeg bange for at komme til at ødelægge træet, men aner ikke, hvad der er det rigtige at gøre..

Jeg har desuden købt en fugtmåler, men har nu læst, at man ikke kan regne med målingen på trykimprægneret træ pga. nogle salte.

I forbindelse med alt det her, har jeg læst, at man skal grunde træet, før man maler det. For 3 år siden fik jeg skiftet et par sternbrædder. Dem lod jeg “tørre” i 1 år og gav dem derefter maling uden at grunde dem først - sker der noget ved det? Og i så fald, kan jeg så “redde” min fejl nu?

På forhånd tak.

Mvh.

“Den forvirrede”

Kære "den forvirrede"

Jeg kan umiddelbart godt forstå, at du er forvirret. Min opfattelse er også, at der er mange teorier, når først, man starter med at søge.

Det, du især skal tage hensyn til, er, hvornår den ønskede overfladebehandling kan påføres træet, og der vil det oftest være, når træet er tørt, altså med en fugtprocent på under 15 % (læs anvisning fra producenten). Det er korrekt, at din fugtmåler kan give et udslag, men i anvisninger står der, at beklædningsbrædder normalt kan behandles 3-4 uger efter imprægnering i den tørre sommerperiode. Da kvaliteten af trykimprægneret træ varierer, kan det dog være svært at give et præcist svar, men hellere lade det tørre en uge mere end en uge for lidt.

Når du går i gang med overfladebehandlingen, skal træet først behandles med en grunder, for at "mætte" træet. Når grunderen er tør (læs producentens anvisninger), kan du male med den ønskede maling/træbeskyttelse. Hvis ikke du grunder, vil det så være malingen der bliver grunder, og du er derfor måske nødt til at male to eller flere gange, da træet i områder vil suge malingen mere end andre.

Hvis træet står længe uden overfladebehandling, vil den imprægnering træet har fået tørre ind, og det vil sandsynligvis kræve lidt mere grunder, da træet vil suge mere.

Hvis træet males, inden det er tørt nok, kan den fugt, der så er i træet, have sværere ved at trække ud, og i nogle tilfælde kan det gøre, at træet rådner.

Se her for mere vedrørende trykimprægneret træ: Trykimprægneret træ - godt og skidt

Jeg håber, du er blevet klædt tilstrækkeligt på. God fornøjelse med projektet.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Henrik Bisp, fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden