Nyt skur med trykimprægnerede brædder - kan jeg male nu eller skal jeg vente til næste år?

Hej

Jeg har netop fået bygget et skur, som er beklædt med trykimprægnerede brædder. Tømreren sagde, at det skulle males. Da jeg troede, at trykimprægneret træ skulle “dampe af” i mindst 1 år, før man måtte male det, har jeg forsøgt at google mig frem til svaret, og er nu helt i vildrede. Det ene sted står der, at man skal vente mindst et år med at male trykimprægneret træ, da træet ellers kan rådne op indefra. Det andet sted står der, at man helst skal give træbehandling 14 dage efter træet er sat op.

Hvad er rigtigt? Jeg har givet mange penge for skuret, og nu er jeg bange for at komme til at ødelægge træet, men aner ikke, hvad der er det rigtige at gøre..

Jeg har desuden købt en fugtmåler, men har nu læst, at man ikke kan regne med målingen på trykimprægneret træ pga. nogle salte.

I forbindelse med alt det her, har jeg læst, at man skal grunde træet, før man maler det. For 3 år siden fik jeg skiftet et par sternbrædder. Dem lod jeg “tørre” i 1 år og gav dem derefter maling uden at grunde dem først - sker der noget ved det? Og i så fald, kan jeg så “redde” min fejl nu?

På forhånd tak.

Mvh.

“Den forvirrede”

Kære "den forvirrede"

Jeg kan umiddelbart godt forstå, at du er forvirret. Min opfattelse er også, at der er mange teorier, når først, man starter med at søge.

Det, du især skal tage hensyn til, er, hvornår den ønskede overfladebehandling kan påføres træet, og der vil det oftest være, når træet er tørt, altså med en fugtprocent på under 18 % (læs anvisning fra producenten). Det er korrekt, at din fugtmåler kan give et udslag, men i anvisninger står der, at beklædningsbrædder normalt kan behandles 3-4 uger efter imprægnering i den tørre sommerperiode. Da kvaliteten af trykimprægneret træ varierer, kan det dog være svært at give et præcist svar, men hellere lade det tørre en uge mere end en uge for lidt.

Når du går i gang med overfladebehandlingen, skal træet først behandles med en grunder, for at "mætte" træet. Når grunderen er tør (læs producentens anvisninger), kan du male med den ønskede maling/træbeskyttelse. Hvis ikke du grunder, vil det så være malingen der bliver grunder, og du er derfor måske nødt til at male to eller flere gange, da træet i områder vil suge malingen mere end andre.

Hvis træet står længe uden overfladebehandling, vil den imprægnering træet har fået tørre ind, og det vil sandsynligvis kræve lidt mere grunder, da træet vil suge mere.

Hvis træet males, inden det er tørt nok, kan den fugt, der så er i træet, have sværere ved at trække ud, og i nogle tilfælde kan det gøre, at træet rådner.

Se her for mere vedrørende trykimprægneret træ: Trykimprægneret træ - godt og skidt

Jeg håber, du er blevet klædt tilstrækkeligt på. God fornøjelse med projektet.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

Vi gør dig klogere på at eje eller leje

Tema om ejere og lejere

På nogle punkter minder boligejere og -lejere meget om hinanden, på andre punkter ikke. Med en ny, stor undersøgelse fra Realdania og Videncentret Bolius, er vi dykket ned i emnet og ser på de mange forskellige og lighedstræk der er mellem de to mest almindelige boligformer.

Stort tema i magasinet Bolius

I magasinet Bolius kan du læse et stort tema om ejere, lejere og andelshavere. Læs om forskellene, udviklingen og om fire familier, der bor på hver deres måde. 

Læs magasinet gratis

Vi gør dig klogere på haven netop nu

Gør haven vinterklar

Podcast: Mig og min have

Episode 8: Hæk og busk

Hækken er ærkedansk. De findes i stort set alle danske haver og varierer i form, farve og funktion. Vi tager temperaturen på danskernes hække og buske anno 2019 og giver tips til, hvordan du kan tænke ud af boksen, når du skal vælge nyt, hvordan du plejer det eksisterende, og hvordan du kan bruge hække og buske til mere end bare at omkranse din have.

Hør alle afsnit samt få de nyeste via Apple Podcasts eller TuneIn.

Alle afsnit

Nyhedsbrev om haven

Nyhedsbrevet om have udkommer hver anden uge i havesæsonen og sjældnere i vinterperioden. Det er fyldt med aktuel og relevant ekspertviden om, hvad du skal lave i haven netop nu.

Nyhedsbrevet er gratis og laves i samarbejde mellem vores uvildige fageksperter og journalister.

Når du tilmelder dig nyhedsbrevet om have, accepterer du vores retningslinjer.

Hvis du fortryder din tilmelding til nyhedsbrevet, kan du afmelde det via afmeld-linket i bunden af nyhedsbrevet.

 

Vis resten af forsiden