Spørg Bolius

Nyt tagpap utæt efter første regnskyl - hvad er fejlen og hvordan kan vi udbedre?

Hej

Vi har lige fået lagt tagpap (Icopal Topsafe mono 512 PG) på ny carport med skur.I forbindelse med det første regnskyld konstater vi, at taget er utæt, og vandet siler ned et par steder gennem taget. Der er anvendt 15 mm krydsfiner som underlag. Da tagpappen er en et-lagsløsning, er det sømmet og limet på underlaget. Vi kan nu se luftlommer, for pappen buler forskellige steder.

Limningen mellem samlingerne sidder ikke ordentligt fast, og det er dér, vi formoder, vandet trænger igennem. Så vil vi meget gerne bede om råd og vejledning om, hvordan man bedst muligt kan udbedre skaderne. Kan man for eksempel tage hele pappen af og derefter sømme og lime den på igen (genbruge den)?

På forhånd tak

Svar

Hej med jer

Indledningsvis vil jeg sige, at hvis I har hyret nogle til dette arbejde, så skal I starte med at føre jeres klage der, således at dem med ansvaret for arbejdet laver det om.

Er det derimod jer selv, der har lavet det, så kan I selvfølgelig godt forsøge med en simpel udbedring først. Dette kunne være ved at eftergå samlinger og sikre limningen mellem disse. Det er nok her, den er smuttet, og man skal være opmærksom på at følge montagevejledningen (herunder sikre de rette forhold for montage, som handler om rigtige temperaturer, tørt vejr, godt underlag mv.).

Jeg ved ikke, hvor nemt det er at tage op, men jeg frygter for standen af tagpappet bagefter. Så I skal nok regne med, at der er noget, som IKKE kan genbruges.

Men hvis I kan komme til at åbne lidt for samlingerne, så kan I måske godt lukke og tætte med Icopals Tagklæber, men så ville jeg være konsekvent og gøre det hele vejen op og ned (evt. for hver samling).

De baner, der er kommet buler i, bør tages helt op. Det er vand/fugt, der er fanget mellem krydsfineren og tagpappet. Og udover disse dampbuler, som de hedder, så kan der være fugtproblemer i krydsfineren, som kan give råd og svamp.

Håber I kan bruge svaret.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden