Spørg Bolius

Ombygning, arkitekten foreslår at vi har håndværkeren med fra starten - kan det betale sig?

Hej Bolius
 Vi har netop haft besøg at arkitekt, som vi ønsker skal give pris på skitseprojekt for 27 m2 ombygning/tilbygning til vores rækkehus nær København. Han slutter af med at spørge, og der skal inkluderes udbudsproces til tre håndværkere, eller om vi interesserede i, at udvikle projektet i samarbejde med en håndværker, som de kan anbefale. Idet der er tale om et stort arkitektfirma med egne ingeniører ansat, vurderer vi at arkitekten er troværdig, når han fortæller, at det kan give et mere præcist estimat for det samlede budget, når håndværkeren er med fra start.
Hvad er erfaringerne med sådan en proces - kan vi stole på at få den korrekte pris for vores byggeprojekt? Tænker at det kan reducere risiko for ekstraregninger, når håndværkeren er med fra start. Vi har et relativt stramt budget for tilbygningen (25.000 pr. m2), og har set hos naboer i samme type rækkehus, at tilsvarende ombygning har løbet op i 45.000 pr. m2. Der er ingen køkken/toilet.
Venig hilsen Thorbjørn

Hej med jer

Fordelen ved at inddrage en entreprenør så tidligt i processen som muligt er, at der kommer større klarhed over projektet fra start af. Entreprenøren kan netop byde ind med gode praktiske løsninger, som han ved er bygbare og gode.

Dette skulle/burde gerne sikre jer et mere sikkert tilbud fra start, hvor der så gerne ikke skulle være så mange overraskelser og ekstraregninger undervejs.

Hej Thorbjørn

Det kan dog ikke altid undgås med overraskelser og ekstraregninger, men her kan så som bygherre sparke en smule mere tilbage, og både sige til arkitekten og entreprenøren, at de skulle have råbt op helt fra start med krav om ekstrabetaling.

Ulempen er selv sagt den manglende konkurrence-udsættelse på projektet. 

Ved at få lavet et godt og velbeskrevet projekt, med tegninger og arbejdsbeskrivelser fra arkitekten, som I så konkurrenceudsætter, eller som I sender i udbud som det hedder, så får I reelt tre (eller flere) tilbud på hvad det kan koste. Her vil der jo være nogle som er billigere end andre, og dermed vinder de typisk entreprisen og I kan spare nogle penge.

Men uden den tidligere involvering, er der så typisk større risiko for ekstraregninger. Men det kommer jo så meget an på projektets kompleksitet og så ikke mindst hvor dygtig, erfaren arkitekten og dermed hvor detaljeret og præcist projektet er.

Skal I presse jeres arkitekt lidt, så skal han/hun måske heller ikke have det samme honorar, hvis entreprenøren er med ind over fra start, da han/hun så typisk skal tegne og skrive mindre, for at forklare hvad der skal laves.

En god mellemvej er, at lave et klassisk udbud med tre eller flere bydende parter. Og når man så har fundet den rette entreprenør, som 1) er tillidsvækkende, 2) medlem af Dansk Byggeri eller Dansk Håndværk og 3) har den bedste pris, så holder man et godt og grundigt projektmøde, hvor man bruger en 3-4 timer på at løbe hele projektet igennem fra enden til anden, så alle detaljer og klarlagt og berørt. Betal gerne for deres tid indledningsvis. Det er mest fair. Men derefter bør der ikke være uafklaret forhold, som kan resultere i ekstraregninger, (medmindre I graver guldhornene frem af jorden eller andet fuldstændig uforudsigeligt dukker op).

Held og lykke med det.

Ps. Overvej at hyre en ekstern bygherrerådgiver ind til at kigge det hele igennem for jer, og evt. føre tilsyn med byggeriet. (Og her tænker jeg ikke på arkitekten).

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden