Spørg Bolius

Hvem er ansvarlig for ekstraudgiften - vores rådgiver(arkitekt), entreprenøren eller kan det være os selv?

Hej Bolius,

Vi totalrenoverer vores 60'er villa. Vi hyrer en arkitekt til at forestå processen. I kontrakten med ham skriver han blandt andet, at han står for:
- Optegning af det samlede projekt til håndværker.
- Beskrivelse til Håndværkere incl Fællesbetingelser
- Byggeri med tilsyn ( omfang af tilsyn efter nærmere aftale med bygherre)

Efter at have arbejdet med udbudsmateralet sammen med arkitekten over lang tid, bliver det udsendt, og vi vælger derefter en entrepenør.

I udbudsmaterialet skriver vi blandt andet, at vi skal have køkkenmoduler fra Ikea men fronter fra et andet firma. Vi har på det tidspunkt selv lavet en ikeategning som skitse, og selvom den jo hverken er endelig, fyldestgørende eller noget som helst andet, så bliver den vedlagt udbudsmaterialet som bilag (når man udskriver denne type fil fra ikeas tegneprogram, kommer der en pris på automatisk, som i dette tilfælde jo heller ikke er fyldestgørende). Da vi ikke er helt færdige med at vælge fronter, så bliver der ikke vedlagt en skitse af disse til udbudsmaterialet.

Byggeriet går i gang.

På et byggemøde går det op for os og entrepenøren, at han (entrepenøren) har taget den pris der stod på ikea-bilaget, som værende den totale pris på hele køkkenet. Der står i udbudsmaterialet, at fronter skal indkøbes fra det andet firma. Der står dog også, at vi som bygherre skal levere en skitse af fronterne (men ikke noget om hvornår) og da vi spørger arkitekten (før valget af entrepenør) om hvornår i processen den pågældebde skitse skal bruges svarer han, at det kan vi lige tage med entrepenøren, når vedkommende er valgt.

Nu står vi så her, hvor entrepenøren siger, at fronterne ikke er med i tilbudet, og arkitekten er tavs, og vi ikke mener, at det er rimeligt, at vi skal betale den difference, når nu vi taler om en totalentreprise med fast pris.

Desværre har vi samme situation på et blødtvandsanlæg, og en skydevæg, så tilsammen løber det op i godt og vel 250.0000 inkl. moms + minimum 2 ugers forsinkelse. Altså en situation, hvor entrepenøren mener at vores udbudsmateriale har været for uspecifikt, og at han derfor er i sin gode ret til at kræve penge for materialer og arbejdstimer, Arkitekten er tavs, og vi ikke synes, at det er rimeligt at regningen ender hos os, da vi jo blot har fulgt vores arkitekts vejledning og stolet på hans ekspertise iforhold til udfærdigelse udbudsmaterialer. Hvordan skulle vi som lægmænd kunne vide, hvordan udbudsbeskrivelser fortolkes? Burde vores Arkitekt ikke stå på mål for kvaliteten af udbudsmaterialet? Eller burde entrepenøren have spurgt mere ind? Kan vi nægte at betale entrepenør eller arkitekt, skal vi sagsøge eller må vi æde regningen?

De bedste hilsner,

Mai B

Svar

Kære Mai

Den får jeg nok svært ved at svare helt præcist på, og det kommer desværre an på en række detaljer i jeres projekt, herunder de mundtlige drøftelser der har været. Desuden er der altid to sider af samme sag.

Men sådan som du fremlægger det, så bør det være rimeligt tydeligt, at disse skabslåger skal være med i og indeholdt i tilbuddet. Det står der jo, at prisen er uden låger. Omkring detaljerne kan der så være en mere oplagt fejl, som eksempelvis at prisen fra IKEA listen også indeholder priser på lågerne. Hermed kunne man nok forestille sig, at entreprenøren har taget denne samlede pris i betragtning. Og hvis I så kommer med låger, som efter sigende må være meget dyrere end IKEA, så kan man diskutere om denne prisforskel ikke er for stor til, at entreprenøren skulle have dette med.

Hvis entreprenøren så fremsender sit tilbud og I accepterer dette, uden at entreprenøren har fået det fulde omfang af projektet, værende en beskrivelse af lågerne, så han kan regne det med, ja så er der tale om et klart ekstraarbejde.

Normalt når man ikke har besluttet sig endeligt om et materiale, så gives der kvadratmeterpriser eller lignende. Entreprenøren kunne eksempelvis i hans tilbud skrive, at der kan vælges trægulve til en værdi af 500 kr. pr. kvadratmeter. Vælger I så billigere eller dyrere materialer, kan der regnes fra eller til.

I det her eksempel skulle han, (entreprenøren) nok have spurgt ind til disse låger, eller som minimum have skrevet, at der er tilbuddet er/var afsat eksempelvis 100.000 kr. til låger.

Hvis vi ser det lidt fra entreprenørens side, og med overdrivelse til at fremme forståelsen. Han regner med almindelige låger, som minder om dem fra IKEA, plus minus. Det viser sig så, at I ville have bladguld-beklædte låger. Er dette så bare med i hans pris? Det er ikke for at provokere, men blot for at understrege, at hvad skulle entreprenøren have med i sin pris til jer, hvis han ikke aner hvilke låger der skal til? Det lyder som om der for godt 190.000-200.000 kr. låger?!

Så er der arkitekten… Han har bestemt et ansvar, for det er ham der har stået for arbejdsbeskrivelsen. Og hvis man først skal til at snakke låger EFTER at entreprenøren er valgt, (tilbud er afleveret og godkendt) så kan det da næsten kun blive til en ekstraregning. I beskrivelsen burde man som minimum have sat et beløb af.

Alle parter har et ansvar her. Både bygherre, entreprenøren og arkitekten.

Entreprenøren bør/burde dog have regnet NOGET for lågerne med i prisen. Som minimum prisen for IKEA lågerne plus en smule mere. For selvfølgelig skal der låger på køkkenet! Så hvis han slet ikke har regnet på noget, så er det grænsende til bondefangeri.

Så… der er mange ting der spiller ind her. Og derfor kan jeg ikke give et 100 % svar.

Da der er tale om et betragteligt beløb, kunne man måske med fordel hyre en opmand, som kunne dømme i denne sag. En opmand er en uvildig part, som læser alle dokumenterne og hører på parterne, og så dømmer denne person i sagen, og dommen har parterne så forinden aftalt at følge.

Held og lykke med det.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden