
På gårdspladsen foran orangeriet er der en symmetrisk plads med slotsgrus, omkranset af buksbom. Taget er lagt med termoplader, der filtrerer sollyset.
Spise, dase, læse, sove, tale, bage og blive gift.
Dette – og meget mere – er mulighederne i Maria og Anders Lundvalds orangeri, der ligger tilbagetrukket i en villahave i Aalborg.
Trods den tilbagetrukne placering er der intet undseeligt over bygningen, der leder tankerne hen på engelske haver og deres lysthuse. Gammel cottage-stil er da også en af inspirationskilderne hos Maria, når hun og Anders indretter og arbejder med huset.
Lys og let stemning
Grundhuset er bygget med sokkel i lecablokke og er pudset hvidt op, så det står lyst og enkelt. Taget er dækket af lyse termoplader, som ikke blot filtrerer lyset, så det er muligt at opholde sig i huset, men også underbygger den lyse og lette stemning.
For begge ender af orangeriet er der, via dobbelte døre, tilbygget drivhuse, som hver især er med til at øge husets anvendelsesmuligheder. Det ene har en lille opbygget pejs, og det andet bruges mere traditionelt til afgrøder som tomater og chili.
På gulvet i hele herligheden ligger den smukkeste sildebensbelagte flisebelægning, som underbygger gammeldags håndværkskvalitet og skønhed.
– Fliserne fandt jeg i Gul&Gratis, og vi hentede dem på en gammel landsbyskole. Der er vidnesbyrd om, at de er lagt i 1864, så de er på mere end én måde historiske. De er håndstrøgne, og ikke to fliser er ens. Det giver et meget smukt forløb, når de lægges i sildeben, idet gulvet fremstår som en changerende flade. Vi lagde dem selv en sommer, og jeg er virkelig glad for, hvordan det at genudnytte materialer er med til at trække byggeriet hen imod den stemning, jeg gerne vil skabe, siger Maria.
Se flere billeder
Klik for større billeder og swipe for flere billeder
Masser af genbrug
Genbrug er i det hele taget en værdi, der er anvendt i orangeriet. Vinduerne i huset kommer fra genboens hus, som engang skulle have skiftet vinduer, og de dobbelte døre stammer fra naboerne – og passer, som var de forudbestemt til netop dette hus.
Væsentligt for udtrykket i huset er det grønne loft, som skyldes en ivrigt klatrende vin. Den gror egentlig i jorden uden for huset, men er ledt ind via det ene drivhus og afleverer nu masser af vindrueklaser gennem sensommeren. Klaserne bliver flittigt brugt: Maria laver saft og gelé, og Anders har opfundet en drink med vindruesaft, som de kalder en livsnyder.
– Mit ønske er, at her skal være hyggeligt og hjemligt. Rummet skal have en lethed, der gør, at man slapper af og nyder at være her. Om vinteren kan her hurtigt varmes op via petroleumsovnen, og de isolerede vinduer og mure gør, at vi sagtens kan holde temperaturen oppe på 20 grader. Huset bliver brugt i alle sæsoner – vi har både holdt vinsmagning, blomsterbinding, småkagebagning til jul, og vi er sågar blevet viet i orangeriet, fortæller Maria Lundvald.
– Selvfølgelig fungerer det også til forspiring af stauder og afgrøder, og for os er det et slags luksusrum, svarende til når andre har et sommerhus. Vi bruger det kun til hyggelige ting – og vi elsker også at sætte os herned en regnvejrsdag og mærke regnen tromme på taget, mens vi læser avis, siger hun.