Måske har det også givet dig lyst til at få et orangeri i din have? I så fald kan du her blive klogere på, hvilke overvejelser, du bør gøre dig, inden du anskaffer dig et.

Hvad er et orangeri?

I ordets oprindelige forstand er det et overvintrings-sted til citrusplanter. De var utroligt populære i 1700-tallet, hvor de blev opført på godser og herregårde for at vise deres tilknytning til kolonierne i de tropiske lande. De bliver typisk brugt til opbevaring af planter, der har behov for et tropisk klima for at overleve – heriblandt citrusplanter og oliventræer. 

I dag er de ikke kun for de royale og rige, men er blevet en moderne erstatning for udestuen. Mange af de udestuer, som danskerne byggede i 1980’erne og 1990’erne er blevet revet ned af husenes nye ejere. I stedet får de mulighed for at nyde en kop varm kaffe i et rustikt rum året rundt, som skaber sydlandsk stemning på naturens præmisser.

Hvad er forskellen på et orangeri og et drivhus?

Orangeri og drivhus bliver ofte brugt i flæng og med god grund. I daglig tale kaldes et lille orangeri ofte for et udvidet drivhus. Men der er forskel. 

Et drivhus bliver oftest brugt til at dyrke grøntsager, mens et orangeri primært bliver brugt til at opbevare planter og blomster. Desuden er det typisk meget større end et drivhus, da der skal være plads til at opholde sig året rundt. Af samme årsag er mange orangerier opvarmede.

Det typiske orangeri er i træ og bliver ofte opført i mere solide eller rustikke materialer end dem, du kender fra et drivhus, da det fungerer som en decideret forlængelse af huset med en arkitektonisk tanke bag.

Sådan får du et orangeri i haven

Der er mange muligheder for at få et orangeri, og prisen kan variere meget mellem dem. Det betyder, at det er muligt for de fleste husejere at få et opført på deres grund som:

  • Tilbygning til huset. 
  • Fritstående løsning.
  • Omdannelse af drivhus.

Når du skal vælge en løsning, er det vigtigt, at du overvejer dine behov, dit budget, og hvor meget tid du selv er villig til at lægge i byggeriet.

Typisk vil en tilbygning udført af professionelle håndværkere være den dyreste løsning. Til gengæld vil den også være den, der er udført bedst og kan bidrage med mest værdi til din bolig. Når det er udført rigtigt, vil orangeriet også være med til at sikre opmærksomhed ved et salg.

Du skal dog ikke forvente, at hele din investering kan hentes hjem, når du en dag skal sælge. Man får typisk kun mellem 40 % og 60 % af en investering igen i salgsprisen, og her vægter den slags luksus ikke nær så højt som køkken, bad, og hvad de fleste ellers forventer af en bolig.

Kan du lave et orangeri som en tilbygning?

Der er flere forskellige faktorer, der afgør, om du kan få et integreret orangeri som en tilbygning:

  • Husets konstruktion.
  • Placeringen i forhold til solen.
  • Byggetilladelser.

Det er vigtigt at bemærke, at der rent teknisk ikke er tale om en tilbygning, men en "påbygning". Det betyder nemlig, at der er andre regler, du skal overholde. Du må eksempelvis ikke tilknytte orangeriet til husets eget varmesystem.

Medmindre du har hænderne godt skruet på, anbefaler vi, at du tager fat i en professionel leverandør og får en konkret vurdering på opgaven.

Kan du selv bygge et orangeri?

Hvis du er meget handy, er det muligt selv for eksempel at bygge et orangeri af gamle vinduer. Så får det både sin helt egen stil og bliver et flot bidrag til din have. 

Det er vigtigt, at du undersøger reglerne på området grundigt, inden du giver dig i kast med projektet. Vær blandt andet opmærksom på, at du skal have en byggetilladelse, hvis du opfører det som en påbygning til dit hus. 

Et godt sted at starte processen er ved at afdække dine behov. Overvej eksempelvis: 

Varmekilde: Hvordan skal det opvarmes? 
Udformning: Skal det være en påbygning eller fritstående? 
Størrelse: Skal der være plads til, at du kan underholde gæster? 
Materiale: Hvordan skal det komplimentere materialerne på dit hus?

Herefter kan du begynde at søge inspiration hos leverandører og på internettet. Et godt sted at starte er Pinterest, hvor du finder orangerier og indretninger af dem i alle tænkelige former og størrelser.

Skal du have byggetilladelse til et orangeri?

Du skal altid kontakte den tekniske forvaltning i din kommune, inden du opfører noget på din grund. Der kan nemlig være særlige regler for din kommune, som du skal være opmærksom på.
Om du skal have byggetilladelse afhænger af, om du opfører dit orangeri som en påbygning til dit hus eller som en fritstående løsning.

Opfører du det som en fritstående løsning, så lyder tommelfingerreglen, at småbygninger på mindre end 50 kvadratmeter ikke kræver en byggetilladelse. Du skal bare huske, at det samlede areal af alle dine småbygninger ikke må komme over 50 kvadratmeter.

Er der derimod tale om en påbygning, som eksempelvis en havestue eller udestue, skal du have fat i en byggetilladelse. Får du hjælp fra en professionel, vil de ofte være behjælpelige med at få fat i de nødvendige tilladelser.

Hvad koster et orangeri?

Det er ikke ligefrem billigt at anskaffe et orangeri. Ønsker du den klassiske påbygning til dit hus, så er gennemsnitsprisen på 160.000 kr. Ønsker du det arkitekttegnet, vil prisen typisk være væsentligt højere.
Er det uden for dit budget, kan du også omdanne et drivhus til et orangeri. Det kan gøres for væsentlig færre midler ved eksempelvis at lægge fliser i hele drivhuset, tilføre lidt maling og nogle kurvemøbler. 

Hvis du beslutter dig for, at det ikke må koste noget, kan du også gå på jagt efter brugte vinduer. Der er tit nogle til overs ved renoveringsprojekter, og så kan du være heldig at få dem gratis, så du kan bygge det meste af dem.

Du kan også prøve at finde et brugt drivhus billigt eller gratis hos nogle, der har opdaget, at deres fingre ikke er så grønne, som de regnede med. Så er du både billigt og hurtigt i gang.