Danmark skal reducere udledningen af CO2 med 20 procent inden 2020, og det er grunden til, at et bredt flertal i Folketinget nu vil slå hårdt ned på boligejere, der ikke har fået energirenoveret deres bolig.

For at afsløre hvilke boliger, der bruger for meget energi, tages en højst utraditionel metode i brug. DR's ellers skrottede pejlevogne, der tidligere fandt frem til tv-seere, der ikke betalte licens, skal ud på villavejene igen.

Pejlevogne med termografikamera

Men i stedet for pejleapparater, der kunne opfange signaler fra folks fjernsyn, udstyres pejlevognene med automatiske termografikameraer, der "scanner" dit hus og afslører, hvor meget varme der slipper ud.

Er der flere end 3 gule eller røde områder på dit hus, får du en bøde på 5.000 kr. og et påbud om at energiforbedre dit hus inden en måned. Sker det ikke, vanker der en ny bøde, og bruger dit hus ikke mindre energi inden for et år, risikerer du fængselsstraf.

Det er ikke en pejlevogn som denne, der skal holde ud for din dør - men de lidt nyere udgaver. Pejlevognene forsynes med termografikameraer, der scanner dit hus og finder ud af, om du bruger for meget energi. Foto: DR Arkiv

Gråspurve bliver syge af for meget varme

- Hvis éns hus er for utæt, og man ikke har fået efterisoleret, spilder man en masse varme. Det er ikke i orden at fyre for gråspurvene, for de kan faktisk slet ikke tåle så meget varme - mange af dem har fået hedeslag, hvis de har siddet for lang tid på de dårligst isolerede huse, og det er direkte dyremishandling, siger formanden for Folketingets udvalg for Energi og Dyrevelfærd, Hans Mejse (G).

Termografi-pejlevognene kører ud for første gang om et år - 1. april 2013.

Energivagter vil uddele skideballer

Inden da tages et andet middel i brug for at få danskerne til at spare mere på energien. Et nyt korps af frivillige - EnergiVagterne - er netop blevet dannet, og fra i dag - søndag den 1. april - går de første vagter omkring på nogle af de danske villaveje for at holde øje med, om alt "går energirigtigt til".

- Vi vil fx holde øje med, om folk glemmer at skrue ned for varmen, når de lufter ud, og om de tager for lange brusebade. Er det tilfældet, får de en skideballe, fortæller S. Nuser, formand for EnergiVagterne.

Læs mere om EnergiVagterne på foreningens hjemmeside, hvor du også kan tilmelde dig.

Domstol skal vurdere pejlevogne

Direktør i interesseorganisationen Stop mishandlingen af Boligejerne, Mathias Gali, er oprørt over de nye tiltag.

- Den er helt gal, og vi vil føre sagen til Den Europæiske Menneskerettigheds-domstol. Hvad bliver det næste - at man skal i fængsel, hvis man har feber, fordi man så er for varm, spørger Mathias Gali.