- Nikotinen drev ned ad væggene, køkkenet var faldefærdigt og snavset og badeværelset så uhumsk, som man overhovedet kan forestille sig. Men lysindfaldet og atmosfæren i lejligheden var storslået, så selvom jeg var lidt chokeret over den forestående renovering, var jeg slet ikke i tvivl om at lejligheden kunne blive fantastisk, fortæller Pernille Jakobsen, da Videncentret Bolius talte med hende i 2015.

Lå vågen om natten over bærende væg

Udover at hun skulle i bund med at ordne vægge, lofter, træværk, trække ny el, etablere nyt badeværelse samt køkken, var der også et problem med lejlighedens rumfordeling. Pernille ønskede sig nemlig et stort badeværelse med plads til badekar, et gæstebadeværelse med bruseniche samt et større køkken med spiseplads.

Og hun lå vågen i timevis om natten for at regne ud, hvordan alt dette kunne lade sig gøre.

- Min første tanke var at slå væggen ned mellem stue og soveværelse og så etablere et kæmpe køkken med vinduer mod både syd, vest og nord og med to altaner. Problemet var bare, at det var en bærende væg, der skulle slås ned og i en lejlighed på første sal med fire etager ovenover skulle den væg bære en hel ejendom og dermed var det ikke bare lige at lægge den ned. Derfor droppede jeg hurtigt den idé, fortæller hun.

Alrummet blev den gode løsning

- Min næste tanke var at åbne mellem det gamle køkken og herreværelset og så etablere et større køkken der, men det gav mig bare ikke mulighed for at få to badeværelser, forklarer Pernille og fortsætter:

- Men en dag sad jeg og kiggede på tegningerne af lejligheden sammen med en veninde og så kom vi på ideen om at fjerne væggen mellem kammeret og den gamle spisestue og så rykke køkkenet derind som en slags alrum.

På denne måde kunne Pernille Jakobsen etablere det nye store badeværelse i det gamle køkken og renovere det gamle badeværelse og bruge det som gæstebad.

Herudover ville denne løsning også lade de offentlige rum som køkken, kontor og stue komme op forrest i lejligheden, mens den private afdeling med soveværelse og badeværelser kunne placeres mere intimt - bagerst og inderst i lejlighed

Vand og afløb midt i lejligheden

- Umiddelbart virkede det som en god løsning. Det eneste jeg lige skulle finde ud af var, hvordan jeg fik vand og afløb trukket ind i midten af lejligheden.

Et par krumspring med at placere en vaskemaskine på en lille repos i mellemgangen - mellem det gamle og det nye køkken - og så trække vand og afløbskanaler her igennem blev løsningen.

Da først planløsningen var på plads, kunne håndværkerne rykke ind. I alt tre måneder brugte de på at forvandle lejligheden og der er vitterligt tale om en forvandling.

- Det var første gang i mit liv, jeg havde nogenlunde frit slag til indretningen. Det har selvfølgelig været sjovt, men de mange muligheder gjorde det paradoksalt nok også meget svært, afslutter Pernille Jakobsen.