Hvordan kan røglugt fjernes?

Almindelig udluftning og rengøring med et grundrengøringsmiddel hjælper på dårlig lugt i din bolig. På den måde fjernes snavs, der kan give grobund for lugten.

Til gengæld kan det være svært at få ældre møbler, der lugter af tobaksrøg, mug eller gammelt og hengemt, til at dufte neutralt igen.

Men ét produkt kan være rigtig effektivt, mener rengøringsekspert Fru Grøn, der anbefaler, at du bruger Rodalon spray til at fjerne lugt. Rodalon indeholder kvarternære ammoniums-forbindelser. Det betyder, at det kan desinficere og eliminere lugte.

Rengøringsekspert Michael René anbefaler, at det så vidt muligt bør undgås at indånde partikler fra Rodalon eller andre spraymidler. Spray derfor altid direkte på en klud og aftør de overflader, der trænger til en aftørring med lugtfjerner. Sæbe skal arbejde på snavs og uønskede mikroorganismer og ikke indåndes.

Andre midler til at fjerne lugt i møbler

Der er et væld af andre midler på markedet, der annoncerer med, at de kan fjerne dårlige lugte, men der er naturlig forskel på, hvor effektive de er.

  • R10: Dette produkt indeholder kationiske tensider, som kan eliminere skimmel og bakterier. Det er tilsat alkohol, som forøger den desinficerende egenskab i produktet. Det indeholder også en blanding af æteriske olier, der kan modvirke dårligt lugt. Æteriske olier indeholder altid allergene duftstoffer, så vær varsom med anvendelsen.
    Start et mindre synligt sted, så du kan teste, om materialet kan holde til behandlingen. R10 virker optimalt 2 timer efter påføringen. Gentag evt. efter behov. Du kan også fortynde R10 med vand (1 del til 3 dele vand) og stille det i en skål under møblet. Dæk møblet med plast, og lad det virke et par dage.
  • Bambuskul: Hvis der er plads i din lugtende klædeskab, køkkenskab, sofa, stol, kan du bruge poser med bambuskul. Det er korn af brændt bambus, som suger dårlig lugt til sig. Kornene kan også bruges til ildelugtende kondisko. Bemærk, at det altid er en god idé at starte med at rengøre overflader og inventar, der måtte lugte før en absorption af de sidste lugte startes op med eks. bambuskul.

Derudover findes der midler som Biospray, Bioteck, Hysan og Abscent, som også mindsker dårlig lugt.  

Minimer røglugt

Den bedste måde at mindske røglugt er en virkelig grundig hovedrengøring af hele boligen eller de steder i boligen, hvor lugten sidder. Er der tale om et hjem, hvor der har været røget i mange år, er det et meget større projekt. Så skal rummene tømmes, vægge og inventar skal vaskes ned med grundrens og der skal måske ny tapet på væggen og den skal males på ny, men det er en helt anden historie.

Eddike hjælper (måske) mod røggener

Mange anbefaler eddike mod røglugt, men der findes ingen videnskabelig dokumentation for effekten. Eddike kan muligvis maskere røglugten, men effekten er begrænset og kortvarig.

Vær opmærksom på, at der skal bruges relativt meget eddike for at fjerne lugten og derfor kan det ofte betale sig at bruge et middel specifikt lavet til at fjerne røglugt.