Hvad kan fjerne røglugt?

Almindelig udluftning og rengøring med et grundrengøringsmiddel hjælper på dårlig lugt i din bolig. På den måde fjernes snavs, der kan give grobund for lugten.

Til gengæld kan det være svært at få ældre møbler, der lugter af tobaksrøg, mug eller gammelt og hengemt, til at dufte neutralt igen.

Men ét produkt kan være rigtig effektivt, mener rengøringsekspert Fru Grøn, der anbefaler, at du bruger Rodalon spray til at fjerne lugt. Rodalon indeholder kvarternære ammoniums-forbindelser. Det betyder, at det kan desinficere og optage lugte.

Andre midler til at fjerne lugt i møbler

Der er et væld af andre midler på markedet, der annoncerer med, at de kan fjerne dårlige lugte, men der er ingen af dem, der har samme effekt som den anbefalede Rodalon-spray.

  • R10 er en blanding af 16 æteriske olier, der nedbryder lugtpartikler og modvirker dårligt lugt. Start et mindre synligt sted, så du kan teste, om materialet kan holde til behandlingen. R10 virker optimalt 2 timer efter påføringen. Gentag evt. efter behov. Du kan også fortynde R10 med vand (1 del til 3 dele vand) og stille det i en skål under møblet. Dæk møblet med plast, og lad det virke et par dage.
  • Lavakorn: Hvis der er plads i din lugtende sofa eller stol, kan du bruge poser med lavakorn. Det er korn af rigtig lava, der suger dårlig lugt til sig. Kornene kan også bruges til ildelugtende kondisko. 

Derudover findes der midler som Biospray, Hysan og Abscent.

Sådan minimerer du røglugt med eddike

  • Hæld 2 dl husholdningseddike i en vase. Brug evt. 2-3 vaser, alt efter hvor stort dit hus er, og hvor mange rum der ryges i.
  • Stil vasen højt, ca. 180 cm oppe fx på en hylde, da røgen stiger op.
  • Påfyld eddike ca. hver 14. dag. Eddiken fordamper nemlig, og om vinteren, hvor der er varme på, fordamper den hurtigere.

Fjern røglugt fra tøj

Du kan også bruge fiffet mod røglugt i tøj. Sæt en skål med eddike, hvor tøjet hænger fx ved din uldfrakke, som ikke kan vaskes - og lad skålen stå et par dage. Det vil tage en stor del af røglugten.

Fiffet hjælper også mod røglugt fra fx brændeovn.

Hænger lugten ved i tøj, møbler eller boligen generelt, skal der skrappere metoder til. Læs mere om det i vores faktaartikel om rengøring af et tidligere rygerhjem.

Eddike hjælper (måske) mod røggener

Der er ikke noget videnskabeligt bevis for at eddike binder og fjerner røgpartikler og -molekyler, men alligevel oplever mange, at bare en smule eddike kan hjælpe med at fjerne røggener i boligen.

Vær opmærksom på, at der skal bruges relativt meget eddike for at fjerne lugten og derfor kan det ofte betale sig at bruge et middel specifikt lavet til at fjerne røglugt.