Skal du ud at nyde et bål til sankthans eller på et andet tidspunkt og måske også hygge med snobrød over bål, er der stor risiko for, at du bagefter tager bållugt med dig hjem i tøj, taske og hår.

Men bare rolig, lugt af bål er som udgangspunkt ikke svært at fjerne, det kræver dog typisk lidt mere end en gang frisk luft.

Bållugt: Puds din næse

Allerførst – puds din næse og vask dine næsebor. Efter en aften ved bålet kan der sidde røgluft i dine næsebor, og så længe dine næsebor er fulde af røglugt, kan alt potentielt lugte af røg. 

Lugter dit tøj, hår eller din taske stadig af røg, når du har renset dine næsebor, så kan du følge disse råd.

Fjern røglugt fra tøj

Den bedste måde, hvorpå du kan fjerne røgluft fra dit tøj, er ved at lægge det i blød i en opløsning af vand og stærk sæbe som fx brun sæbe eller sæbespåner. 

Den røg, som dit tøj har taget lugt af, er typisk svag basisk (mere eller mindre, alt efter hvad der er blevet brændt af på bålet), og derfor opløses røgen bedst med en sæbe, som også er basisk.

 • Fyld en balje med varmt vand. Sørg for, at vandet er så varmt, som tøjet kan tåle det. Jo varmere vand, jo lettere er det at fjerne røglugten. Du kan se, hvilken max-temperatur tøjet kan vaskes ved i mærkaten, der er syet ind i tøjet.
 • Opløs brun sæbe eller sæbespåner i vandet. Se på indpakningen, hvor meget du skal bruge.
 • Læg tøjet i blød, og lad det ligge i 15 til 30 minutter.
 • Vask tøjet i vaskemaskinen på almindelig vis.
 • Lad tøjet tørre helt i den friske luft.

Hvis der stadig er røglugt i tøjet, skal du gentage processen. Du kan ikke regne med, at tøjet er helt fri for røglugt efter én behandling, særligt, hvis røglugten er stærk. Fortsæt med at lægge tøjet i blød, vaske og tørre det, indtil røglugten er væk.

Virker eddike mod røglugt?

Du er måske stødt på et råd, der siger, at eddike fjerner røglugt. Det er rigtigt, at syren i eddike kan neutralisere lidt af den basiske røg, men sæbe virker bedst. 

Fjern lugt af røg fra uldtøj

Uldtøj skal typisk behandles lidt mere skånsomt end tøj af fx bomuld, viskose eller polyester. Hvis dit uldtøj har fået lugt af røg, kan du derfor gøre sådan:

 • Hæng uldtøjet ud i frisk luft i en uges tid. Hæng det et sted, hvor det ikke bliver vådt. 
 • Vask uldtøjet skånsomt, enten i vaskemaskinen eller i håndvask efter vaskeanvisningen i tøjet. Brug skånsom uldsæbe. 
 • Lad uldtøjet tørre helt, og duft så til det for at sikre, at røglugten er væk.

Hvis dit uldtøj stadig lugter af røg, kan du gentage behandlingen med vask. Husk, at lade uldtøjet tørre helt mellem vaskene, så du bedre kan vurdere tøjets lugt og dermed undgå unødvendige vaske, både for tøjets og klimaets skyld. 

Fjern røglugt fra din taske

Også din taske kan komme til at lugte af røg efter en hyggelig aften omkring et bål. Behandlingen af din taske varierer meget, da tasker kan være lavet af flere forskellige materialer, ligesom foret kan være af et andet materiale end ydersiden.

Tjek først mulighederne for vask og rengøring af tasken hos producenten eller forhandleren. Kan tasken tåle en mild vask med sæbe, så følg denne guide.

 • Tør tasken over med en klud opvredet i en mild sæbeopløsning med fx opvaskemiddel. 
 • Tøm tasken, åben den og stil den til udluftning i frisk luft i en uges tid.
 • Vask tasken enten i hånden eller i vaskemaskine, hvis den stadig lugter, og hvis den kan tåle det. Tjek enten taskens mærkat eller forhør dig hos producenten, hvis du er i tvivl.
 • Giv din lædertaske en frisk overfladebehandling med voks eller fedt (husk at tjekke producentens anbefalinger), når du har tørret den af, og den er tør.

Fjern røglugt fra dit hår

Lugter dit hår af røg, er løsningen helt enkelt. Du skal blot vaske det, som du plejer.

 • Vask dit hår i almindelig shampoo.
 • Husk også at vaske din hovedbund.
 • Lad håret tørre helt, så du har de bedst mulige betingelser for at dufte, om røgluften er væk. Hvis dit hår stadig lugter af røg, så gentag processen.

Hvordan forebygger man lugt af røg i tøj og hår? 

Hvis du ved, at du skal være i nærheden af et bål, så er der nogle ting, du kan gøre for at minimere røglugt i tøj og hår.

 • Undgå at tage uldtøj på, hvis du skal være i nærheden af bål. Uld suger lettere lugt til sig, og kræver en mere nænsom behandling, når du vil have røglugten ud af det.
 • Tag tøj på, der kan tåle vask, og som kan tåle vask ved høje temperaturer. Jo varmere vand du kan vaske tøjet i, jo lettere er det at få røglugten væk. Tjek mærket i tøjet, hvor der typisk står, hvilken max-temperatur tøjet kan vaskes ved. 
 • Tag en hue på eller et tørklæde om håret for at beskytte det mod røglugt.
 • Hold afstand fra bålet og hold dig ude af røgens retning.
 • Tid er en faktor, når du vil undgå røglugt. Jo kortere tid, du er i nærheden af bålet, jo mindre røglugt vil du få i tøj og hår.

Quick fix – sådan fjerner du røglugt hurtigt

Der findes ikke noget genialt quick fix til at fjerne røglugt, men hvis du ikke har tid til iblødsætning og vask af fx din yndlingsjakke, kan du komme langt med en gang luftning og kamuflering af lugten fx med parfume. Parfume fjerner ikke lugten, men kan fungere som en midlertidig luftfrisker på linje med dem, der kan købes til fx badeværelse eller bilen.