Hvis ansvar er røglugt i forbindelse med en bolighandel?

Du kan i sagens natur ikke kræve, at sælger ikke har røget i den bolig, som du vil købe. Sælgeren har derimod en såkaldt loyal oplysningspligt. Det betyder, at sælger skal svare redeligt på alle forhold vedrørende boligen, som køber spørger om.

Det er til gengæld købers eget ansvar - før et køb - at undersøge og konstatere, om der er røglugt. Har du først skrevet slutsedlen under, er der næppe meget at gøre. Du kan således ikke klandre sælger, hvis det bagefter viser sig, at der har været røget i stor stil i lejligheden, og den på grund af røglugt trænger til en stor rengøring.

Kan du få nedslag i prisen eller godtgørelse for røglugt i en bolig?

Der er ingen lov, som forbyder folk at ryge i deres eget hjem. Derfor er der heller ikke tale om en fejl eller mangel ved en bolig, hvis der har været røget i den. Så hvis du vil have nedslag i prisen for en ejerbolig, hvor der har været røget, må du forhandle dig frem til en pris, du er tilfreds med - eller købe en anden bolig.

Her sætter røglugt sig

Når du overtager et rygerhjem, er det især disse områder, der - afhængig af materialet - skal rengøres eller udskiftes:

  • Lodne, ujævne overflader, fx gulvtæpper
  • Gardiner og persienner
  • Papir, fx tapet
  • Malede overflader som vægge og lofter
  • Lofter og langs sammenføjninger mellem vægge og lofter
  • Behandlet og ubehandlet træ, døre, låger, paneler og trægulve, hvor lakeringen er slidt igennem.

Hvor kan tobaksrøg sætte sig i et hjem?

Lugt og spor fra en tidligere beboeres tobaksrøg kan findes flere steder i boligen. Mens lugten især sætter sig i tekstiler og papir, vil tobaksrøgens indhold af nikotin og tjærestoffer lægge sig som en fedtet, farvet hinde på forskellige overflader som træværk eller malede overflader. Får du ved rengøring hul på hinden, vil der afgives en sur tobakslugt.

Når en cigaret ryges, udskiller den over 4.000 forskellige kemiske forbindelser. De mest kendte stoffer er tjære, kulilte og nikotin.

Det er rester fra tjære og nikotin, som går i forbindelse med fx maling på dørkarme og på lofter og farver den gullig. Gulnet maling kan dog også skyldes andet end cigaretrøg, fx stoffer fra afbrænding i en pejs eller brændeovn.

Hvad kan du gøre for at fjerne røglugt?

Hvis du overtager et rygerhjem, der i høj grad bærer præg af den forrige beboers vane, er der oftest ikke andet at gøre end at lufte grundigt ud, klø på med rengøring med velegnede rengøringsmidler og måske maling og nyt tapet. Det er vigtigt at gentage rengøring af de samme overflader med nikotin og røglugt mange gange for at fjerne lugten.

Du kan også forsøge dig med en luftrenser. Her bør du dog først foretage en grundig rengøring af boligen. Ved en grundrengøring fjerner du smuds og duftstoffer på overflader og i revner og sprækker. Rengør det, der kan tåle vand, med et grundrengøringsmiddel, som har en pH over 9. 

Er der god udluftning, kan man selv blande et grundrengøringsmiddel af:

  • 5 liter varmt vand
  • 1 dl universalrengøringsmiddel
  • ½ dl salmiakspiritus (8 %) eller en tredjedel af en halv deciliter 3-dobbelt salmiakspiritus, dvs. cirka 0,17 dl.

Husk god udluftning og gummihandsker ved brug af salmiakspiritus. 

Ofte vil der stadig være mange rester af tobaksrøg, og så skal der anvendes et specialmiddel. 

Specialmidler til at fjerne uønsket lugt af nikotin og røg

Der findes mange forskellige bud på midler, der fjerner dårlig lugt fra boligen. Midlerne har forskellig sammensætning. Nogle maskerer den dårlige lugt, andre er desinficerende, så de dræber den snavs og de mikroorganismer, der danner den dårlige lugt. Andre midler ilter luftmolekylerne til lugtløse forbindelser, og den sidste gruppe er aktivt kul, der absorberer (optager) luftmolekylerne. 

Man kan groft inddele dem groft i fire grupper:

  1. Midler, der maskerer den dårlige lugt
    Æteriske olier, skåle med rosenvand, eddikevand, citroner eller færdigkøbt spray med forskellige parfumer eller 'kaffeduft'. Et eksempel er R10, som indeholder 16 forskellige æteriske olier, og Neutrox, som indeholder 30 forskellige planteekstrakter og æteriske olier. 
  2. Biocide midler, der desinficerer og er antibakterielle
    2.1. Midler baseret på kationiske tensider/kvartanære ammoniumforbindelser, som desinficerer organisk materiale og de mikroorganismer, som producerer den dårlige lugt. Det er vigtigt, at overfladen er fri for urenheder og sæber, når der desinficeres med kationiske tensider. Rodalon og Flügger Fluren 49 er eksempler på midler, der indeholder kvartanære ammoniumsforbindelser. 
    2.2. Midler baseret på forskellige alkoholer.
  3. Midler, der fjerner luft med mikroorganismer og enzymer
    Midler baseret på mikroorganismer, som danner enzymer, som fjerner lugten. Eksempler kan være Bactiren eller det danskproducerede Lotus Lugtfjerner. Kan også indeholde alkohol, tensider, mentol, citrusduft eller anden parfume. Rodalon og Flügger Fluren 49 er eksempler på midler, som dræber de bakterier og svampe, der danner ildelugtende molekyler.
  4. Midler, der ilter lugtmolekyler til lugtfrie forbindelser
    Disse midler indeholder også stoffer, som dræber mikroorganismer, men samtidig er de i stand til at ilte lugtstoffer til lugtløse forbindelser. Det kan være med hypoclorit, som findes i klorin, eller brintoverilte, som kan købes i Matas som 10 % Brintoverilte. Begge midler er både desinficerende og lugtfjernere, men de virker også blegende på farvede overflader. Andre klorholdige lugtfjernere desinficerer og danner clordioxid, som ilter lugtmolekylerne til lugtløse forbindelser. Et eksempel er Protox Hysan. Et andet produkt er Protox Abscent, der er små poser, man kan hænge op i boligen for at fjerne dårlig lugt. De danner også clordioxid, som ilter lugtmolekyler til lugtløse forbindelser. Midler som natron er flere steder nævnt som gode lugtfjernere.

Sidst, men ikke mindst, kan man fjerne dårlig lugt med forskellige teknikker. Et eksempel er en luftrenser, der genererer ozon. Da høje koncentrationer af ozon i indeklimaet er skadeligt, må det anbefales at overlade en sådan luftrensning til et professionelt firma.   

Du kan også købe en totalsanering og luftrensning hos et rengøringsfirma.

Rengøring af tæpper

Eventuelle løse tæpper kan luftes udendørs et par dage, vaskes i maskine, hvis de kan tåle det, skumrenses eller renses med en tæpperensermaskine.

En mulighed er også at lægge dem i tætsluttende poser med en rigelig mængde lavakorn, indtil lugten er væk. Tæpperne skal være 100 % tørre, inden de eventuelt pakkes ned i tætsluttende poser med lavakorn i store mængder.

Det kan dog være særdeles svært at få al røglugten ud af tæpper og væg til væg-tæpper. Derfor kan det normalt bedst svare sig at kassere tæpperne.

Rengøring af tekstiler

Er gardinerne lavet af et materiale, som tåler maskinvask, skal de en tur i vaskemaskinen på det program, som er angivet på stoffets vaskeanvisning. Er de for store til maskinen, eller tåler de ikke maskinvask, kan du i stedet sende dem på et vaskeri.

Måske kan lugten fjernes ved at lægge tæpperne i eddikevand. Hvis det ikke virker, må du investere i nye.

Fjern røglugt fra tapet og papir

Hvis lugten fra tobaksrøgen har aflejret sig i tapetet, er der ikke andet at gøre end at tage det ned. Derefter skal du vaske væggen bagved med grundrens blandet med vand efter anvisningen –. brug altid handsker, når du anvender grundrens. Fortsæt, indtil vandet i spanden ikke farves gulligt mere. Når væggen er helt tør, kan du tapetsere igen.

Vil du i stedet male væggene uden opsætning af tapet, skal væggene først grundes med en nikotinspærre, der 'mætter' væggene. På den måde siver lugten ikke ud fra væggene igen efter endt maling.

Rengøring af malede døre og overflader

Malet træværk, der er farvet gulligt, kan du prøve at vaske ned med grundrens. Er det meget gulligt, skal du prøve at blege det med et hvidvaskemiddel til storvask.

  • Opløs 2 spsk. hvidvaskemiddel i 1 liter kogende vand. 
  • Børst det på, mens det er meget varmt. 

Afhængig af overfladen vil blegemidlet i vaskepulveret blege overfladen. Hjælper det ikke, må du give det en omgang mere eller male på ny. Anvend altid handsker og vær særlig opmærksom på ikke at få stænk på dit tøj eller andre steder, der ikke ønskes bleget.

Når du maler vægge og lofter, kan rester fra sod og nikotin blive ved med at slå igennem malingen, selvom du sliber og maler over. Du skal derfor købe en spærrende maling – også kaldet en forsegler eller nikotinspærre – som enten kan fås i flydende form eller på spraydåse. Sørg for, at underlaget er tørt og renset for eventuelt slibestøv.

Er malingen på dåse, skal den rystes minimum et minut før brug, og sprøjteafstanden skal være 35-40 cm. Brug en anbefalet ansigtsmaske med de rigtige filtre, så du ikke kommer til at indånde malingen med forsegler og nikotinspærre. Gør sådan:

  1. Spray eller mal i et tyndt, ensartet lag, og vent på, at malingen tørrer – det tager cirka et kvarter.
  2. Gentag påføringen, indtil pletterne ikke længere trænger igennem.
  3. Mal ovenpå med en almindelige væg- eller loftsmaling.

Rengøring af træ og trægulve

Tobaksrøg kan også sætte sig i træ som døre af ubehandlet træ, trælofter og trægulve. I gulvene kan lugten og farven sætte sig, hvis der er revner eller store fuger mellem plankerne, eller hvis gulvets lakering er slidt af, eller trægulvet er ubehandlet.

Meget kan tages med en god gang rengøring med et rengøringsmiddel, der er egnet til det pågældend   e gulvmateriale. Hjælper det ikke, så prøv at skrubbe med en stiv børste. Hvis det heller ikke hjælper, må gulvet fuges i revnerne. Du kan købe fugemasse specielt til trægulve. Bliver lugten ved med at være der, kan du købe et væg til væg-tæppe eller få lagt et nyt gulv.

Rengøring af trælofter med røglugt

Sidder lugten og farven på ubehandlede trælofter, skal de renses ned på samme måde som væggene. Det vil sige med grundrens og efterfølgende afvaskning, indtil vandet ikke farves gulligt mere. Brug handsker ved anvendelse af grundrens og pas på ikke at få det i øjnene – brug gerne beskyttelsesbriller for at være på den sikre side.

Hvis træloftet er malet eller oliebehandlet, og det gullige skær bliver ved med at være der, kan det være nødvendigt at bruge et hvidvaskemiddel som beskrevet under behandlingen af malede overflader. Brug også her handsker og beskyttelsesbriller.