Er det sværere at sælge en rygerbolig?

Ja. Mange boligkøbere vil ikke købe et hus eller en lejlighed, der lugter af røg.

93 % af ejendomsmæglerne i Home oplever, at købernes indstilling til rygerboliger er negativ, viser en rundspørge, som Home har foretaget i 2023.

Hvis boligen er blevet grundigt renset for røg, er risikoen for sundhedsskader meget lille.

Hvor meget mindre koster en bolig, der er blevet røget i?

Når der er færre købere til en bolig, smitter det af på prisen. Hvor meget varierer fra bolig til bolig og af andre ting, men i gennemsnit er salgsprisen ofte 10 procent lavere, men afslaget kan svinge helt fra 5-20 procent vurderer ejendomsmæglerne fra Home.

Omregnet til kroner og øre svarer det til, at man typisk vil opleve et prisafslag på 110.000-225.000 kr. (5-10%) men også helt op til 450.000 kr. (20%) på en 140 kvadratmeter stor villa til 2.250.000 kr., hvis man regner ud fra den gennemsnitslige kvadratmeterpris i Danmark i 2022.

Kan tobaksrøg sætte sig i en bolig?

Ja. Lugt og spor fra en tidligere ejers tobaksrøg kan findes flere steder i boligen.

Lugten sætter sig især i tekstiler og papir. Nikotin og tjærestoffer lægger sig som en fedtet, farvet hinde på forskellige overflader som træværk eller malede overflader. Går der hul på hinden ved fx rengøring, afgives der en sur tobakslugt.

Kan du fjerne røglugt fra en rygerbolig?

Ja, lugt af røg kan godt fjernes fra en bolig, men det kan være et større arbejde. Fx skal du tage tapetet ned og sætte nyt op, hvis lugtens af tobaksrøg har aflejret sig i tapetet.

Trægulve og trælofter kan måske nøjes med en grundig rengøring, men du kan også blive tvunget til at fuge gulvet i revnerne eller udskifte trægulvet med et nyt.

Det er muligt at købe sig til en total rengøring og lugtsanering af et hjem hos et rengøringsfirma, der har specialiseret sig inden for skadeservice.

Er det farligt at bo i en rygerbolig?

Hvis du bor i en tidligere rygerbolig, der stadig lugter af røg, er det påvist, at der kan opstå problemer med såkaldt tredjehåndsrygning, da de skadelige stoffer i tobaksrøgen sætter sig selv de fineste revner.

Stofferne kan også trænge dybere ned i visse materialer. Derfra udskiller partiklerne skadelige stoffer i månedsvis efter, at rygningen er ophørt - og forureningen kan i nogle tilfælde bestå selv efter grundig rengøring.