Spørg Bolius

Lugtgener i lejlighed

Vi har netop købt en forældrelejlighed, hvor der viser sig at være en meget kraftig lugt af røg, tjære og nikotin. Sælger hævder ikke at have røget i lejligheden det sidste år efter istandsættelse, hvilket indikerer, at problemet er permanent. Hvordan kan vi få lavet en indeklimaundersøgelse og få identificeret problemet og foreslået løsninger - evt. ompudsning af vægge og lofter? Er sælger ansvarlig?
Preben S.

Kære Preben S.
Man kan ikke kræve at sælger ikke har røget i lejligheden, men sælgeren har  en såkaldt loyal oplysningspligt - han skal svare redeligt på alle forhold vedrørende lejligheden. Det er dog købers eget ansvar før et køb at undersøge og konstatere, om der er røglugt, så der er der nok ikke noget at gøre nu.
Der er ingen lov, som forbyder folk at ryge i deres eget hjem, så det er ikke tale om en fejl eller mangel ved en bolig at der har været røget i den - Det vil dog ofte afspejle sig i prisen hvis der har været røget i boligen.
Røgen sætter sig forskelligt i de forskellige materialer –  her kan du læse gode råd til<link alt-om indeklima artikel rengoering-af-et-tidligere-rygerhjem hvordan du grundig kan rengøre et tidligere rygerhjem> hvordan du grundig kan rengøre et tidligere rygerhjem.
Og her kan du læse <link alt-om indeklima artikel oldfruens-fif-mod-roeglugt-fra-tobak oldfruens råd til hvordan du komme af med røglugten>Oldfruens fif til hvordan du komme af med lugten af tobaksrøg.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine Nielsen, arkitekt maa

Aktuelt på forsiden