Spørg Bolius

Hvis luftrensere ikke virker, hvordan slipper vi så af med underboens tobaksrøg?

Kære Bolius,

Jeg har læst jeres artikel omkring luftrensere - og føler mig nu lettere nedslået, da jeg ikke ved, hvordan jeg skal gribe vores problem an, hvis i har ret i at luftrensere slet ikke virker.

Vi står i den situation, at vi bor over nogle storrygere og der lugter helt forfærdeligt i vores lejlighed. Når som helst melder en lille ny baby sin ankomst og det er ikke til at holde ud at tænke på, at hun skal leve i denne dårlige luft. Vi har tætnet alle paneler og det virker som om, det iblandt bliver endnu værre, hvis vi forsøger at lufte ud. Jeg tror, der bliver skabt et undertryk og røgen bliver suget endnu mere op til os.

Jeg har forsøgt at undersøge markedet for luftrensere. men finder udover jeres også flere artikler, der siger, at det ligefrem kan være mere skadeligt at sætte en luftrenser op pga udledningen af ozon. Dog har jeg ikke fundet andre artikler, som ligesom jer siger, at det nærmest ikke giver mening med en luftrenser. Hvad baserer i jeres artikel på? Jeg kan godt se henvisning til fx indeklimaportalen, men her er der også artikler, der siger, at det har en effekt med luftrenser.

Har i nogle forslag til, hvordan vi så kan forholde os til problemet? Er der andet, man kan gøre - kan man få nogle professionelle ud og tætne paneler (og eventuelt gulve) endnu mere end vi i forvejen har gjort selv.

Hvis i skulle anbefale en luftrenser, kan i så komme med et mere konkret forslag til en bestemt model? Vil i kun anbefale HEPA-filter og hvordan indhenter man dokumentation på, at den ikke udleder ozon. Det står ved mange luftrensere, at de ikke gør på købssiderne. Er dette dokumentation nok?

På forhånd tak for svar.

De bedste hilsner,

Kamilla

Hej Kamilla

Tak for spørgsmålet.

Som nævnt i artiklen er der ofte bivirkninger forbundet med anvendelse af luftrensere.

Det bedste råd er at lufte ud, med gennemtræk . Så sker der en fuldstændig udskiftning af indeluften.

Det burde ikke give undertryk i lejligheden såfremt vinduerne er åbne i begge sider af boligen. Så kan der komme frisk erstatningsluft ind i stedet for den der bliver bæst eller suget ud.

Det er meget vigtigt med udluftning. Både for at fjerne eventuelle røgpartikler men også for at fjerne co2, og for at hindre at luftfugtigheden bliver for høj og dermed skaber risiko for skimmelsvamp.

3 gange udluftning om dagen med gennemtræk.

Ved i om der har boet rygere i jeres lejlighed før jer? Røglugten kan hænge i pudsen og i træværket. Igen vil udluftning hjælpe samt at male.

Som i selv skriver er det en mulighed at få professionelle til at tætne gulvet ned til underboerne, så røgen ikke trænger op. Det betyder at der skal fuges alle steder, hvor man kan forvente revner. Man kan også få lagt linoleum oven på trægulvene for at hindre luften i at komme igennem gulvet.

Men den nemme og bedste metode er udluftning med gennemtræk, mindst 3 gange dagligt.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine R. Sode, fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden