Spørg Bolius

Kan ikke lave gennemtræk, hvordan lufter jeg ud og får køligt soveværelse?

Hej Bolius

Jeg bor i en etværelses lejlighed med kun én smal altandør der kan åbnes og vinduer på hele langsiden som ikke kan åbnes men som skaber varme fra solen. Jeh kan derfor ikke lufte ordentligt ud, føler jeg.

Jeg kan ikke skabe gennemtræk, heller ikke fra opgangen fordi vinduerne der ikke sidder i min højde. (Og har heller ikke lyst til at have min opgangsdør åben flere gange om dagen)

Min seng er placeret i modsatte hjørne end der hvor luften kan komme ind, op ad de varme vinduer og kan inretningsmæssigt ikke rigtig placeres anderledes, men jeg kan ikke sove om natten fordi der samler sig kvælende varme lige præcis i det hjørne hvor sengen står, og når jeg så samtidig ånder og “fordamper” kropsvarme, så er det virkeligt udlideligt. Særligt om sommeren men også lidt på andre tidspunkter, særligt når luftfugtigheden er høj udenfor.

Kan en blæser hjælpe med at rense luften og få den friske luft udefra cirkuleret rundt så det hele ikke samler sig over min seng?

Eller skal jeg have fat i en luftrenser? Dig føler jeg ikke at luften er støvet eller beskidt, bare tung og varm og “omklamrende”.

I en butik er jeg blevet anbefalet en aircondition med kondesbeholder  fordi den også skulle affugte og rense luften santidig med at den køler.

Hvad siger i?

Vil den hjælpe mig eller er der andet jeg kan gøre for at “lufte kunstigt ud”?

Hej

Det er ikke meget ventilation du kan skabe, kan jeg godt se.

Der er 2 forskellige problemer.

Ventilation, altså udskiftning af luften i lejligheden

nedkøling af luften i lejligheden.

Ventilation i lejligheden kan skabes ved at du må forsøge at lave gennemtræk ved at åbne ud til opgangen et par gange eller 3 daglig, selv om du ikke er meget for det. 3-5 minutter ad gangen 2-3 gange dagligt. Ved dette får du udskiftet luften helt i lejligheden.

Så er der varmen. Her ville en blæser måske kunne hjælpe. Den giver vind, som føles køligere. Du kan også anvende en aircondition, som køler luften ned. Den kræver en del energi. Hvis du vælger at anvende en aircondition skal du være opmærksom på at holde altandøren lukket den luft der køles ned bliver i lejligheden.

Hverken blæser eller aircondition vil give ny eller renere luft. Dette skaffer du kun ved udluftning.

Selv om du ikke kan etablerer gennemtræk, hvis du ikke vil have døren åbent til det opgangen, giver en åben altandør en vis udskiftningen af luften, men det bedste er at holde døren til opgangen åben også, bare i 3.-5 minutter ad gangen. Jeg tror at du også må have enten en ventilator eller ”bare” et hul i loftet i dit badeværelse. Her bliver luften suget ud, og holder du så din altandør åben vil der komme frisk luft ind. Ligeledes, hvis du har en emhætte der suger luften ud af boligen.

Jeg vil ikke mene at en luftrenser er lige så god og effektiv som helt banal udluftning.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine R. Sode, fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden