Spørg Bolius

Fugt og kondens i soveværelset - kan affugter eller luftrenser give bedre indeklima?

Kære Bolius,

Vi lider af en del fugt i vores soveværelser. Selv hvis dørene står åbne, ender vinduerne med at dugge halvt til af kondenseret fugt (har vedhæftet et billede, men kan ofte være værre end det).
Vores gardiner dækker meget tæt. Det har hjulpet en smule at åbne dem lidt, men selv når vi åbner, dugger det. - Derudover kan vi ikke rigtigt åbne om sommeren, da vi ikke sover godt uden fuld mørke (samme gælder børnene).
Vi har nogle spjeld over vinduerne, som konstant står åbne, året rundt. Alligevel altså fugt, og der er begyndt at gro svamp rundt omkring på vinduerne igen i år.
Så mit spørgsmål er, hvad vi kan gøre, når det ikke er en mulighed at åbne vinduerne? - Bl.a. pga. lyset, men også pga. små børn, der sparker dynen af om natten.
Jeg har tænkt på en affugter. Vil I anbefale det?
Eller måske en luftrenser?
Og er der i så fald noget særligt, man skal kigge efter? - Ville være så lækkert med en
affugter/luftrenser i én, der kan afhjælpe problemet.

mvh Jonas S

Hej Jonas S

Det er vigtigt at lave udluftning af boligen. Udluftning alene kan stort set altid sikre boligen mod skimmelsvampe. Men det er meget vigtigt at udluftningen fortages korrekt.

Udluftning skal ske 3 gange dagligt. Gennemtræk i 3-5 minutter i hele boligen. Hvis det er svært med hele boligen så minimum soveværelserne. Man kan gøre det om morgenen inden man forlader huset, når man kommer hjem og lige inden man går i seng.

Det er vigtigt at det kun er i 3-5 minutter, 3 gange dagligt. Hvis man holder vinduerne åbne i længere tid vil konstruktionerne underafkøle og derved kommer der kondens og så skimmelsvamp.  

Så gennemtræk 3 gange dagligt i 3-5 minutter. Hold varmen på i soveværelserne. Der skal helst være mindst 18 grader. Dette er også for at undgå nedkøling af konstruktionerne/vægge-lofter-gulve.

I den kolde tid som vi har lige nu, kunne i holde spjældene lukkede om natten, så der ikke sker nedkøling bg de tykke gardiner. Og sørg for at gardinerne er væk fra vinduerne om dagen.

Luftrensere er ikke noget vi anbefaler. Der gør astma og allergiforbundet heller ikke. En affugter ville kunne hjælpe, men det giver ikke det luftskifte som man får ved at lave gennemtræk.

Få vasket skimmelsvampen væk og sørg for udluftning. Og så er jeg tæt på at ville kunne garanterer at i ikke vi få skimmelsvampeproblemer.  

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine R. Sode, fagekspert

Aktuelt på forsiden