Spørg Bolius

Plankegulv slebet og lakeret for 2 år siden, nu har det revner - kan gulvet reddes?

Hej Bolius

Vores massive egeplakegulv, som vi fik slebet og lakeret for 2 år siden, er begyndt at give sig rigtig meget. Idag er der et gulvbrædt, der er revnet på midten og stikker op. Gulvet er 12 år gammelt, og før det blev lakeret, var det olieret. Det er kun midt på gulvet at det gir og gynger, samt har slået sig. Der er gulvvarme. Kan gulvet reddes, evt med en slibning eller skal vi have lagt helt nyt gulv.

På forhånd tak

Hej Birgitte

Der kan meget vel være tale om lakrevner, hvilket kan opstå ved at gulvplankerne lidt ”limes” sammen med overfladebehandlingen i form af lakken. Lak er jo en ”stiv” og ufleksibel behandling i modsætning til oliering. Træ vil alle dage bevæge sig, udvide og trække sig sammen i takt med årstidernes skiften, og indholdet af fugt/vanddamp i luften.

Om sommeren er der typisk meget vand i luften, (ca. 10 gram pr. kubikmeter) og om vinteren det halve. Så om sommeren er brædderne typisk bredere end om vinteren fordi fugten får træet til at udvide sig. Om vinteren er der mindre fugt i luften og træet vil da svinde (skrumpe) lidt. Når træet ændrer form er der store kræfter på spild. Men lakken kan godt være stærkere end selve årene i træet, og dermed kan brædderne flække. Andre gange flækker revnen mellem to brædder, men så hænger resten sammen, hvilket efterlader den fulde dimensionsændring i én revne, hvilket gør den meget stor.

Ændringerne i brædderne kan godt være op til 0,5 mm pr. bræt, (eller mere alt efter størrelsen/bredden på brættet og forskellen i luftfugten), hvilket over 10, 20, 30 eller flere brædder i et rum alligevel bliver til en del.

I det her tilfælde ville jeg nok overveje at få skiftet eller som minimum repareret det revnet gulvbræt. Og så kan afhjælpe forholdet lidt ved at skære lakken op imellem brædderne. Alternativt må det slibes påny. Ved en ny lak, skal der bruges en såkaldt ”sprød” eller ”porøs” lak iht. Træinformations vejledninger. www.e-pages.dk/traeinfo/235/

Håber svaret kan bruges.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden