Spørg Bolius

Revner og sprækker i nyt gulv - kan vi få håndværkerne til at lægge et nyt?

Hej Bolius.

Vi har i efteråret fået renoveret det meste af underetagen i en gammel murermestervilla fra 1924. Vi har anvendt en byggerådgiver og håndværkere til hele arbejdet. Vi fik fjernet det gamle plankegulv, da gulvet var skævt flere steder og skulle rettes op. Et nyt fyrretræsgulv med 18 cm planker er lagt.

Men der er kommet store fuger mellem flere af plankerne på op til 4 mm. De er meget ujævnt fordelt og står derfor tydeligt frem som sorte streger på gulvet, der er behandlet med hvid lud og lak. Fx kan der være fem planker, der ligger helt tæt sammen, og så kommer der en stor revne.

Sådan fortsætter det på hele gulvet. Herudover har lakkens forsegling medført, at nogle af revnerne er slået skævt og bryder ujævnt i træet.

Vi er rigtig kede af revnerne, og håber de mindskes i takt med fugtindholdet. Men vi frygter, gulvet er lagt med for høj fugtighed?

Hvad er vores muligheder for at få et pænt gulv igen? Og bør vi klage til håndværkerne over de markante revner?

Kære Nana N

Om vinteren, hvor luften inde i huset er tør, kan det ikke undgås, at der opstår mindre revner mellem gulvbrædderne. Når der er mindre fugt, trækker træet sig sammen, så afstanden mellem gulvbrædderne bliver større (yderligere, hvis du har gulvvarme).

Den relative luftfugtighed er oftest under 45 % om vinteren, hvor huset varmes op, mens den naturlige luftfugtighed i sommerhalvåret oftest er 60-80 %.

Hvor store revner, der opstår, afhænger af forskellen i fugtindholdet, træsort og gulvplankernes dimensioner, fx kan et massivt gulvbræt med en bredde på 200 mm hen over året variere med 2,6 mm i bredden.

Derfor skal der om vinteren være så meget luft mellem brædderne, at der er plads til gulvbrædderne også i sommerperioden, hvor brædderne (på grund af højere luftfugtighed) er bredest.

Om I skal acceptere gulvet, som det er, eller om I kan få noget ud af at klage, afhænger både af gulvets kvalitet og den måde, det er lagt på. Hvis i er utilfredse med gulvet, og revnerne er urimeligt store eller uregelmæssige, og i mener det kan skyldes at gulvet er lagt ved for stor fugtighed kan i klage til håndværkeren.

Det vil dog kræve nærmere undersøgelse og besigtigelse på stedet at vurdere, om der er mulighed for, at en klage kan føre til, at gulvet lægges om. Hvis klagen fører til ”syn og skøn”, skal det vurderes, om revnedannelsen ligger inden for, hvad man kan forvente for det specifikke produkt.

Læs mere: Syn og skøn

Der er nok ikke mulighed for at ændre på det allerede lagte gulv, men når luftfugtigheden stiger til sommer, vil revnerne blive mindre, og uregelmæssighederne vil med tiden måske udjævne sig lidt.

I nogle tilfælde kan gulvet fuges med en særlig gulvfuge.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine Nielsen, arkitekt maa

Aktuelt på forsiden