Spørg Bolius

Pludselige sætnningsskader både gulve og vægge - kan det skyldes ændrede forhold som fx dræn i området?

Hej Bolius

Dette er ikke om en murermestervilla. Jeres stikord kan kun vises til k på hjemmesiden.

Vores hus fra 1975 sætter sig pludseligt. Der opstår over få dage revner i puds, mellem gulv og væg, i vægge og granitfliser på gulvet knækker. Der har i området været problemer med nogle brønde, der tørrede ud. Hvem henvender man sig til for at stoppe problemet?

Venlig hilsen Lilian

Hej Lilian

Det lyder mærkeligt. Og det skal I da rigtigt nok reagere på med det samme.

Jeg vil starte med at ringe til husforsikringen. Det er ike sikkert at de dækker det, men de ville kunne hjælpe jer her indledningsvis, hvis det skulle vise sig “blot” at være skader på jeres egne kloakrør, vandrør eller lignende. Så dette skal undersøges.

Vil forsikringen ikke rykke ud, og blot beder jer om at få det undersøgt, må I ringe efter enten en byggesagkyndig og/eller en geotekniker som har forstand på sætningsskader som stammer fra jorden.

Det er set før, at nærliggende byggepladser, (typisk større pladser) kan udføre lokale dræning for at sikre deres byggeplads og udgravningen der. Dette kan sagtens påvirke et større område, og dermed medvirke til en udtørring af jordforhold som helst skal holdes våde.

Fede lerarter skal helst være våde, og tørrer de ud krymper leret og giver dermed sætninger.

Andre årsager til ændret jordforhold kan som sagt handle om utætte rør eller kloakker, men det kan også handle om netop nye kloakrør. Før i tiden var disse kloakker måske ikke tætte, og virkede dermed som dræn. Men udbedringen/udskiftningen af disse, typisk fra kommunens side, kan ændre vindforholdene i området.

Så... få fat på de professionelle så I kan få kigget på jeres hus og stoppet ulykken.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden