Mig og min have

Mig og min have er en podcast til dig, der har mod og lyst til at få jord under neglene. Vi tager dig med på tur rundt i nogle af landets mest bemærkelsesværdige haver og bliver klogere på månedens gøremål - uanset om du har en have, terrasse eller altan.

Tilgængelig på iTunesTilgængelig på Spotify

Hvem lytter du til?

Jesper Carl Corfitzen

Ekspert i have og landskabsarkitektur

Jesper er ekspert i alt som har med have og haveliv at gøre. Han har et indgående kendskab til planter i alle udstrækninger. Det vil sige at han ved alt om både udendørs og indendørs stueplanter, blomster og grønne planter samt dyrkning og anvendelse af disse.

Malte Abildgaard Christensen

Journalist

Malte er journalist hos Videncentret Bolius og vært i podcasten. Han vil styre Jespers talestrøm, så du som lytter får konkret og brugbar viden til, hvad du kan gøre i netop din have. Malte har selv en lille parcelhushave, og suger derfor til sig af Jespers store viden.

Andreas Saxild

Podcastudvikler på Heartbeats

Andreas producerer til daglig radio for onlinemediet Heartbeats, men når det kommer til det der med at svinge havesaksen er hans erfaring begrænset. Det er mest den pligtskyldige tur med plæneklipperen eller den evindelige træfældning og kløvning i barndomshjemmet, som Andreas forbinder med havearbejdet. I ‘Mig og Min Have’ er han derfor gået i mesterlære for at opdage en anderledes begejstring for havelivet end den han husker fra arbejdsweekender med sin far. 

Anette Hallstrøm

Podcastproducer

Anette, der ejer firmaet Hallkom, er podcastproducer på Mig og min have. Anette producerer podcasts for forskellige kunder og brænder for natur, haver og bæredygtighed. Fx organiserer hun skraldesamlinger i naturen både i Danmark og i Sverige og laver marmelade og chutney af frugt og grøntsager, hun selv dyrker i sin lillebitte have i Sverige.

Lyt med her

Sæson 2 - episode 10: Vinter og jul

Gør haven, terrassen eller altanen mere spændende i den kolde og mørke vintertid.

Brug planter, der er flotte om vinteren, og berig dem med masser af lys. Det gør dine nærområder specielle om vinteren, så de virker knap så kedelige og triste. Gør det på områder, du besøger ofte, eller som du kan se inde fra din bolig - på den måde giver du ekstra liv og hygge til haven eller altanen, uden at bruge mange kræfter på det. 

Du kan også trække vinteren med indenfor og lave flotte dekorationer til fx jul. 

Få hjælp til det hele med haveekspert Jesper Carl Corfitzen her i podcasten.

Lyt med og bliv klogere på vinter- og juleudsmkykning af haven.

Sæson 2 - episode 9: Eksotiske planter

Få et mere unikt udtryk i din have, bolig eller på altanen ved at bruge eksotiske planter. 

Brug karakterfulde og unikke planter som agave, figen, ananasplante og sukkulenter. Det giver et pift til indretningen af haven eller boligen. Men vær opmærksom på, at eksotiske planter ofte kræver lidt mere pleje og omsorg end normalt. 

Haveekspert Jesper Carl Corfitzen giver dig tips, hvordan du vælger de rigtige eksotiske planter, hvordan du kan bruge dem derhjemme og hvordan du passer og plejer dem. 

Lyt med med det samme - og bliv klogere på eksotiske planter. 

Sæson 2 - episode 8: Hæk og busk

Vi tager temperaturen på noget af det mest ærkedanske - nemlig hækken. 

Vi giver tips til, hvordan du kan tænke ud af boksen, når du skal vælge nyt, hvordan du plejer det eksisterende, og hvordan du kan bruge hække og buske til mere end bare at omkranse din have.

Vi tager en tur rundt i et typisk parcelhuskvarter og runder til sidst haveekspert Jesper Carl Corfitzens have i Sorø, der ligesom alle andres omkranset af en hæk. Det specielle er dog, at hans hæk bølger og har små vinduer. 

I afsnittet kan du høre historien om hækkens betydning for de danske haver samt få råd til konkrete løsninger - der både fungerer i haven, på terrassen og altanen, hvor du kan plante hæk og busk i krukker.

Sæson 2 - episode 7: Mere natur i haven

Få en mere naturlig have, hvor dyr og blomster trives, mens sprøjtemidler er forbudt. 

Vi besøger haveekspert Jesper Carl Corfitzens egen have i Sorø, hvor naturen i høj grad er inviteret helt ind i haven. Udover at det øger Jespers livskvalitet og giver ham både mere tid og flere penge, så hjælper det også klimaet.

I afsnittet kan du høre historien om den naturlige have samt få råd til konkrete løsninger - der både fungerer i haven, på terrassen og altanen. Vi runder følgende emner: Vand, insekter, blomstervalg, græsplæne, haveindretning, kvashegn, kompost, klimavenlige løsninger, naboskab, terrasse og altan. 

Vi håber, du vil lytte med.

Sæson 2 - episode 6: Leg i haven

En have skal rumme hele familien - og indbyde til hygge og samvær. Vi sætter fokus på, hvordan du med simple metoder kan få mere leg og samvær i haven til gavn for hele familien. Ekspert er som altid Jesper Carl Corfitzen, mens Malte Abildgaard Christensen er vært, når vi besøger Silles legende og afslappende have i Næstved.

Konkrete ting vi snakker om: Trampolin, svævebane, naturlige bakker, rutsjebane, legetårn, klatrevæg, gynge, gemmesteder, dyr i haven, terrasser.

Hør med, og få mere leg, hygge og samvær ind i din have. 

Sæson 2 - episode 5: Genbrug og økologi

Bæredygtighed, genbrug og økologi er i fokus i denne episode. Andreas og Jesper besøger Slottet i Smørmosen - en 100% økologisk kolonihave.
Økologi og bæredygtighed bliver mere og mere aktuelt for haveejerne. Det ændrer vores tilgang til haven; vi smider mindre affald ud, genbruger mere og tænker i kompost og biodiversitet. Nogle af de effektive steder, vi som haveejere kan sætte ind, er nemlig blandt andet genbrug af jorden og brug af kompost.

Lyt med og få flere gode tips til at få mere genbrug, økologi og biodiversitet i din have!

Sæson 2 - episode 4: Planteglæde

Planteglæde! Andreas er kommet på besøg hos Jesper og hans nogen-og-tusinde planter, der står i hans have. Du får en guide til hvilke planter du skal gå afsted med derhjemme. Og det er uanset om du er barn, øvet eller en rigtig plantenørd. Så lyt med og bliv klogere på hvilken have der passer til lige netop dig.

Sæson 2 - episode 3: Havetrends i 2019

Sukkulenter, kaktusser, grønne stueplanter. De seneste år har vi set en kæmpe grøn bølge suse ind i de danske hjem. Men hvad bliver det nye spændende, som vi skal indrette med i vores stuer, på altaner og i haven? Haveekspert Jesper Corfitzen er sammen med sin medvært Andreas Saxild taget til gartneriet Lammehave i Ringe på Fyn for at få et bud på, hvad der bliver dette års helt store sællert. Så lyt med og kom på forkant, så det er dine planter, som naboen skuer efter.

Sæson 2 - episode 2: Stenbelægning i have og indkørsel

Dette afsnit af ‘Mig og min have’ handler om sten. Sandsten for at være mere præcis. Derfor er Jesper og Andreas taget til Sandstone lige udenfor Sorø, som laver sandstensløsninger til haven, terrassen og indkørslen. Der kan være mange gode grunde til at vælge en sandsten i stedet for beton. Ikke mindst fordi det er en mere bæredygtig løsning, hvis man vil have sten i haven. Lyt med og lær alt om, hvordan du selv kommer igang med at lægge sten i haven.

Sæson 2 - episode 1: Sådan skaber du gode rum i din have

Så er det blevet forår, og det er tid til at komme i gang i haven igen. Det er nemlig nu, du skal planlægge årets projekter, og derfor er vi taget hjem til Lars og Marthe i Odense, der virkelig har fået det bedste ud af deres rækkehushave. Vi giver dig tips til, hvad du selv skal gå i gang med i din have, og hvordan du virkelig får sat fut i oplevelserne og sanserne, der kan imponere selv den mest garvede haveentusiast.

Sæson 1 - episode 10: Træer i haven

I dette afsnit af ‘Mig og min have’ skal det handle om træer. Træer er en af de discipliner, som vi kan beskæftige os med helt indtil, at jorden bliver bundfrossen, og vi ikke længere kan grave i jorden. Vi tager dig en tur med ud til Arboretet i Hørsholm, hvor du skal møde Arboretmesteren Ole, som giver en tur rundt i Arboretet, som er en samling af løv- og vedplanter. Bagefter er vi taget ud i Jespers have og byder julen indenfor, når vi julehygger, og kigger tilbage på året der gik.

Sæson 1 - episode 9: Insekter

Jesper har en skummel plan om at sende Andreas på insektekspedition og smage på insekter. Bugging Denmark har en fårekyllingefarm og arbejder med thailandske metoder. Fårekyllingerne kravler rundt i æggebakker i varme, tørre og rene forhold. Farmen sælger fårekyllingerne som menneskeføde, og de skulle efter sigende smage af nødder.

Når Andreas kommer tilbage fra insektekspeditionen, går han på opdagelse i efterårshaven med Jesper. Her kigger de på alt det dyreliv, der stadig findes ude i haven. Jesper lærer Andreas lidt om hvordan insekter angriber vores planter, hvilke metoder vi har udviklet til at bekæmpe insekterne og hvorfor dyrelivet, trods alt, er vigtigt og afgørende for plantelivet. 

Sæson 1 - episode 8: Staudebede

Andreas besøger en engros planteskolde for stauder og buske. Her får han et blik bag kulissen på en planteskole og oplever produktionen af de planter og blomster, som vi køber ude i havecentrene. 

Efter en god indskoling til stauder hos planteskolen, tager Andres hjem i Jespers have. Her planter de sammen tørketolerante stauder og ser på hvordan du kan pifte dit staudebed op, så du får lidt mere farveglæde. Episoden kommer også ind på hvordan du sørger for at dit staudebed overlever den tørke, vi har oplevet denne sommer. 

Sæson 1 - episode 7: Køkkenhaven

Jesper besøger Andreas' altan for at tale om urban gardening, køkkenhave og prydhave. Projektet går på at få plads til planteglæden på altanen, uanset om man søger prydplanter og sommerblomster eller nytteværdien fra afgrøser. Jesper guider Andreas i gang og udnytter alle kvadratmeter der står til rådighed.

Inden de to værter når så langt, er Andreas på forarbejde. Han besøger byhaven Østergro, som er en køkkenhave på tagterrassen af en gammel bilfabrik på Østerbro. Her fortæller Olivia om hvordan de siden 2014 har høstet afgrøder lige fra spiselige blomster til jordbær og radisser. De besøger også dyrelivet på tagterrassen, som blandt andet inkluderer høns og bier.

Sæson 1 - episode 6: Frugt i haven

Frugt har været en del af havelivet lige så længe, vi har dyrket haver. Frugt var førhen en vigtig del af husholdningen og den selvforsynende have. Sådan er det ikke længere, og i dag kan vi få al slags frugt på alle tider af året. Smagen er dog bare bedre, når man høster af egen avl.

I denne episode er vi draget til landets fjerneste herregård på Lolland for at se på en professionel kirsebærproduktion. I Danmark bliver der nemlig dyrket masser af frugt af forskellig slags, og det skal vi hylde. Senere i episoden kan du høre meget mere om, hvilken slags frugt du selv kan dyrke i din have - og glæder ved at kunne gå ud og plukke dine egne bær eller æbler i haven.

Sæson 1 - episode 5: Jord i haven

Vi planter og dyrker, og af og til mislykkes indsatsen - planterne mistrives. Ofte ligger humlen i vores tilgang til havens jord, som vi ikke skænker den store tanke. Det handler om frodighed og en levende jord, der emmer af næring og mikroliv.

At vælge det rigtige jord til vores planter kræver en forståelse for hvordan vi plejer jorden kontinuerligt og med respekt. Ingen planter overlever uden næring og vand - og andre komponenter som kompost, jordtyper, mikroliv, lys og blæst.

I denne episode besøger vi Aarhus Botanisk Have og hører hvordan de plejer jorden i deres væksthuse, der huser alt fra middelhavsplanter til tropeplanter, og mere. 

Sæson 1 - episode 4: Plantning

Rigtig mange haveejere oplever, at de smider penge ud af vinduet når de planter i haven. Dels opnår de ikke det ønskede resultat og dels har formentligt truffet nogle forkerte plantevalg. I denne episode hjælper vi haveejeren på vej til en lidt større planteglæde.

Vi får indblik i hvordan de professionelle tænker når de skal plante til haven og i anlæg, når vi besøger Roomoutside. Janni er ved at forberede et planteprojekt i Mormonkirken. Vi hører, hvordan landskabsarkitekten Janni tegner en have op, forud for plantningen. 

Efter besøget hos Janni besøger vi Jesper Carl Corfitzens have. Her skal Andreas have jord under neglene og lære hvordan man planter ordentligt.

Sæson 1 - episode 3: Roser

Tag med på en rejse ind i rosernes forførende land med Peter Scherg, Andreas Saxild og Jesper Carl Corfitzen i denne tredje podcast fra Mig og min have.

I denne episode inspirerer vi dig til en fornyet rosegæse med anekdoter, passion og praktiske tips til hvordan du skal passe dine roser og få sat skub i dem i foråret.

Sæson 1 - episode 2: Græsplænen

Den perfekte græsplæne, løgplænen, mosplænen og ”den vilde” plæne. Uanset form er græsplænen det haveelement som vi haveejere kaster flest ressourcer efter og bruger mange timer på hvert år.

I denne episode besøger vi greenkeeper Martin Nilsson hos Københavns Golfklub i Dyrehaven og hører hvordan de får golfbanen til at stå smukt. Vi får også tips til græsplæner med andre formål end en VM-kvalificering fra Jesper Corfitzen, haveekspert i Videncentret Bolius.

Sæson 1 - episode 1: Forspiring

Her i første udgave af 'Mig og Min Have' skal vi aflægge Egeskov Slotshave et besøg, hvor vi vil sætte fokus på forspiring og dyrkning. Det stadigt forholdsvis mørkt udenfor og dagene relativt korte, så forspiring kan godt være lidt af en udfordring. Du kender det måske allerede – lange ranglede kimplanter der kigger nedtrykt efter den første forårssol og energi. Men lad os skynde os til Fyn og det pragtfulde Egeskov Slot hvor vi vil høre Slotsgartner Peter Bonde fortælle om stedets mangeårige tradition for, at dyrke og fremelske sæsonens egne planter og hvilke sorter de dyrker i deres køkkenhave.