Mig og min have

Mig og min have er en podcast til dig, der har mod og lyst til at få jord under neglene. Vi tager dig med på tur rundt i nogle af landets mest bemærkelsesværdige haver og bliver klogere på månedens gøremål.

Tilgængelig på iTunes

Podcast når det passer dig

Podcast er radio, når det passer dig. Du kan abonnere på en podcast, så episoderne løbende dukker op, når de bliver udgivet.

Du kan lytte til podcast på din computer, tablet og smartphone.
På Mac søger du i iTunes efter ”Mig og min have”. På iPhone findes der en indbygget podcast app (søg på ’podcast’) og på Android-telefoner skal du hente en app, fx Podcast Republic (gratis). På computer kan du lytte med her.

Husk at abonnere på podcasten, så du ikke går glip af næste episode.

Hvem lytter du til?

Jesper Carl Corfitzen

Ekspert i haven og landskabsarkitektur

Jesper er ekspert i alt som har med have og haveliv at gøre. Han har et indgående kendskab til planter i alle udstrækninger. Det vil sige at han ved alt om både udendørs og indendørs stueplanter, blomster og grønne planter samt dyrkning og anvendelse af disse.

Andreas Saxild

Podcastudvikler på Heartbeats

Andreas producerer til daglig radio for onlinemediet Heartbeats, men når det kommer til det der med at svinge havesaksen er hans erfaring begrænset. Det er mest den pligtskyldige tur med plæneklipperen eller den evindelige træfældning og kløvning i barndomshjemmet, som Andreas forbinder med havearbejdet. I ‘Mig og Min Have’ er han derfor gået i mesterlære for at opdage en anderledes begejstring for havelivet end den han husker fra arbejdsweekender med sin far. 

Episode 10 udkommer d. 29. november

Næste episode handler om træerne i haven.

Episode 9: Insekter

Jesper har en skummel plan om at sende Andreas på insektekspedition og smage på insekter. Bugging Denmark har en fårekyllingefarm og arbejder med thailandske metoder. Fårekyllingerne kravler rundt i æggebakker i varme, tørre og rene forhold. Farmen sælger fårekyllingerne som menneskeføde, og de skulle efter sigende smage af nødder.

Når Andreas kommer tilbage fra insektekspeditionen, går han på opdagelse i efterårshaven med Jesper. Her kigger de på alt det dyreliv, der stadig findes ude i haven. Jesper lærer Andreas lidt om hvordan insekter angriber vores planter, hvilke metoder vi har udviklet til at bekæmpe insekterne og hvorfor dyrelivet, trods alt, er vigtigt og afgørende for plantelivet. 

Tilgængelig på iTunes

Episode 8: Staudebede

Andreas besøger en engros planteskolde for stauder og buske. Her får han et blik bag kulissen på en planteskole og oplever produktionen af de planter og blomster, som vi køber ude i havecentrene. 

Efter en god indskoling til stauder hos planteskolen, tager Andres hjem i Jespers have. Her planter de sammen tørketolerante stauder og ser på hvordan du kan pifte dit staudebed op, så du får lidt mere farveglæde. Episoden kommer også ind på hvordan du sørger for at dit staudebed overlever den tørke, vi har oplevet denne sommer. 

Tilgængelig på iTunes

Episode 7: Køkkenhaven og besøg hos Østergro

Jesper besøger Andreas' altan for at tale om urban gardening, køkkenhave og prydhave. Projektet går på at få plads til planteglæden på altanen, uanset om man søger prydplanter og sommerblomster eller nytteværdien fra afgrøser. Jesper guider Andreas i gang og udnytter alle kvadratmeter der står til rådighed.

Inden de to værter når så langt, er Andreas på forarbejde. Han besøger byhaven Østergro, som er en køkkenhave på tagterrassen af en gammel bilfabrik på Østerbro. Her fortæller Olivia om hvordan de siden 2014 har høstet afgrøder lige fra spiselige blomster til jordbær og radisser. De besøger også dyrelivet på tagterrassen, som blandt andet inkluderer høns og bier.

Tilgængelig på iTunes

Episode 6: Frugt i haven hos Frederiksdal

Frugt har været en del af havelivet lige så længe, vi har dyrket haver. Frugt var førhen en vigtig del af husholdningen og den selvforsynende have. Sådan er det ikke længere, og i dag kan vi få al slags frugt på alle tider af året. Smagen er dog bare bedre, når man høster af egen avl.

I denne episode er vi draget til landets fjerneste herregård på Lolland for at se på en professionel kirsebærproduktion. I Danmark bliver der nemlig dyrket masser af frugt af forskellig slags, og det skal vi hylde. Senere i episoden kan du høre meget mere om, hvilken slags frugt du selv kan dyrke i din have - og glæder ved at kunne gå ud og plukke dine egne bær eller æbler i haven.

Tilgængelig på iTunes

Episode 5: Jord i haven hos Aarhus Botanisk Have

Vi planter og dyrker, og af og til mislykkes indsatsen - planterne mistrives. Ofte ligger humlen i vores tilgang til havens jord, som vi ikke skænker den store tanke. Det handler om frodighed og en levende jord, der emmer af næring og mikroliv.

At vælge det rigtige jord til vores planter kræver en forståelse for hvordan vi plejer jorden kontinuerligt og med respekt. Ingen planter overlever uden næring og vand - og andre komponenter som kompost, jordtyper, mikroliv, lys og blæst.

I denne episode besøger vi Aarhus Botanisk Have og hører hvordan de plejer jorden i deres væksthuse, der huser alt fra middelhavsplanter til tropeplanter, og mere. 

Tilgængelig på iTunes

Episode 4: Plantning hos Mormonkirken

Rigtig mange haveejere oplever, at de smider penge ud af vinduet når de planter i haven. Dels opnår de ikke det ønskede resultat og dels har formentligt truffet nogle forkerte plantevalg. I denne episode hjælper vi haveejeren på vej til en lidt større planteglæde.

Vi får indblik i hvordan de professionelle tænker når de skal plante til haven og i anlæg, når vi besøger Roomoutside. Janni er ved at forberede et planteprojekt i Mormonkirken. Vi hører, hvordan landskabsarkitekten Janni tegner en have op, forud for plantningen. 

Efter besøget hos Janni besøger vi Jesper Carl Corfitzens have. Her skal Andreas have jord under neglene og lære hvordan man planter ordentligt.

Tilgængelig på iTunes

Episode 3: Roser hos Peter Scherg

Tag med på en rejse ind i rosernes forførende land med Peter Scherg, Andreas Saxild og Jesper Carl Corfitzen i denne tredje podcast fra Mig og min have.

I denne episode inspirerer vi dig til en fornyet rosegæse med anekdoter, passion og praktiske tips til hvordan du skal passe dine roser og få sat skub i dem i foråret.

Tilgængelig på iTunes

Episode 2: Græsplænen hos Dyrehaven Golfklub

Den perfekte græsplæne, løgplænen, mosplænen og ”den vilde” plæne. Uanset form er græsplænen det haveelement som vi haveejere kaster flest ressourcer efter og bruger mange timer på hvert år.

I denne episode besøger vi greenkeeper Martin Nilsson hos Københavns Golfklub i Dyrehaven og hører hvordan de får golfbanen til at stå smukt. Vi får også tips til græsplæner med andre formål end en VM-kvalificering fra Bolius’ haveekspert, Jesper Corfitzen.

Tilgængelig på iTunes

Episode 1: Forspiring hos Egeskov Slot

Her i første udgave af 'Mig og Min Have' skal vi aflægge Egeskov Slotshave et besøg, hvor vi vil sætte fokus på forspiring og dyrkning. Det stadigt forholdsvis mørkt udenfor og dagene relativt korte, så forspiring kan godt være lidt af en udfordring.

Du kender det måske allerede – lange ranglede kimplanter der kigger nedtrykt efter den første forårssol og energi. Men lad os skynde os til Fyn og det pragtfulde Egeskov Slot hvor vi vil høre Slotsgartner Peter Bonde fortælle om stedets mangeårige tradition for, at dyrke og fremelske sæsonens egne planter og hvilke sorter de dyrker i deres køkkenhave.

Tilgængelig på iTunes

Bolius - et helejet Realdania selskab