Spørg Bolius

Radonsikring - er radonsug den mest effektive metode?

Hej Bolius

Vi skal have etableret radonsikring af kælder (ca 100 m2, hus bygget i 1925, kældergulv er beton direkte på undergrund). Som vi forstår det ud fra jeres artikler om radonsikring er radonudsugning det mest effektive, og vi vil høre hvordan dette gribes bedst an?

mvh TK

Hej TK

Radonsug er aboslut en af de allerbedste metoder. MEN... det kan være meget forskelligt hvad der passer til det enkelte hus.

Derfor er vores anbefaling altid at få en radonrådgiver til at gennemgå huset, da der kan være ting som gør den ene metode for svær eller umulig, mens en anden vil være en nem løsning.

Når man snakker radonsug fra en kælder, så skal man have føringen i kanaler. Som minimum op langs kældervæggen, hvor man så til slut kan føre den ud i terræn. Og ellers skal det føres op over tag i evt. eksisterende kanaler, eller i en nyopført kanal.

En anden rigtig god mulighed når man har kælder, er at overveje mekanisk ventilation. Får man lavet et godt luftskifte, kan man ofte sænke radonkoncentrationen væsentligt. Og så er der den sideeffekt, at mekanisk ventilation vil kunne afhjælpe evt. fugtproblemer.

Men... få en rådgiver til at kigge på netop jeres hus. Du kan finde en radonuddannet rådgiver her: www.bolius.dk/mit-bolius/mine-radontests/raadgiverliste/

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tue Patursson, fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden