Spørg Bolius

Renovering af kældervæg og fuger - hvilken puds?

Hej Bolius

En kældervæg fra 1956 bygget af parallelblokke i beton skal renoveres.

Når pudsen er hakket af ser jeg, at der er ret brede lodrette fuger, som ikke er udfyldt af andet en vægpudsen.

Vil det være en god ide at fylde dem med fx kc 50/50/700.

Kan det tænkes, at de er ment som ventileringsfuger, eller har mureren mon placeret blokkene lidt adskilte for at få regnestykket til at gå op.

Hvad vil I anbefale mig at bruge som puds. Jeg har selv tænkt på 50/50/700, men er den åben nok ?

Der skal Ytong eller Skamoplus udenpå igen.

Hej Susanne,

Fugerne er sikkert bare drysset ud, og de skal så bare fyldes igen... Det kan anbefales at fylde fugerne med NHL mørtel. NHL er en Naturlig Hydraulist kalk (lime), som ikke indeholder cement, gips, og andre tilsætninger, og med sin sejhed, åbenhed, og smidighed er en god fuge til disse sten.

Det er ikke ventilationsfuger, da disse ikke vil have nogen funktion bagved pudsen, og midt på væggen, og sikkert under jorden.

Tanken om ventilation er god nok, især hvis væggene skal efterisoleres. Kælderrummene skal du sikrer dig at luften udskiftes, ellers vil kælderen hurtig blive sur og kedelig at komme ned i.

Det som kendetegner, og er et godt skridt på vejen, de to efterisoleringsprodukter er, at de er mineralske, dvs. ingen råd og svamp, og de håndterer fugten på forskellige måder. Ytong/ ISOPORE kan ikke optage vand, som gør den attraktiv i tørre eller mindre fugtige miljøer. Skamoplus er baseret på Molersten, og kan optage fugt, for så at frigive det igen ved senere tørre perioder. Begge systemer kan monteres direkte på dine vægge, som de ser ud nu.

God fornøjelse...

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Mikkel Storgaard, murermester

Aktuelt på forsiden