Spørg Bolius

Fugt og skimmelsvamp i kælderen, er fjerne puds, afrensning og ny kalkbaseret puds en god løsning?

Hej Bolius

Fugtige kældervægge

Vi bor i et murstens-parcelhus fra 1965 på to etager – stue og kælder. Grunden er skrånende. Derfor er alle kældergulve i samme plan som grunden, undtagen krybekælderen, som er mestendels under jordplan. Kælderrummene er at betragte som beboelige og er pænt indrettet til vaske/fyrkælder, et kontor/gæsterum, et kontor og et større opholdsrum. Da vi overtog huset i 1990’erne, var alle kælderum med puds og tapet på væggene, ligesom gulvene havde gulvtæpper lagt ovenpå betongulvet. Alt virkede pænt og nydeligt.

Indtil efter ca. fem år efter indflytningen, så var tapetet begyndt at bule nede ved fodpanelerne og pudset bagved begyndt at løsne sig, ligesom der hist og herevar begyndt at komme brune/sorte pletter på tapetet hist og her. Pudsigt nok, fortrinsvis på de indre vægge og i meget lille grad på ydervæggene. Så vi har opstigende fugt – indervæggene virker som væger ned i den fugtige undergrund. En simpel fugtmåling med elektrisk modstandsmåling viste typisk 4 – 6% fugtighed i puds, (10 cm over gulv) og ca. 2 – 3% fugtighed (90 cm over gulv). Vi har fået lavet test for skimmelsvamp, og der er skimmelsporer i luft og i mindre grad på væg.

Vores plan er at fjerne tapet og puds op til ca. 1 m højde over gulv og lade puds og tapet blive over denne højde. Den blotlagte murstensmur på det nederste nederste stykke skal renses og behandles med svampedræber, fx Hyfsan. Dernæst skal der et ca. 1 cm kalkbaseret puds, eventuelt saneringspuds på væggen, som males med kalkning eller silikatmaling. Der planlægges også installeret et varmegenindvingnings-system.

Synes I, at det lyder fornuftigt?

mvh Philip

Hej Philip

Et meget kort svar her, kunne være: ”ja, det synes jeg bestemt lyder fornuftigt”.

I kan evt. tilføje et forsøg med fugtstandsende tiltag i indervæggene. Disse kunne godt være med mursten eller lign. hvor man med kemisk injicering i mursten og/eller fuger kunne stoppe/begrænse den opstigende grundfugt.

Husk desuden at Hysan er rensemidlet, og så er det produktet Protox Skimmel som er det forebyggende middel.

Man kunne godt rense ned, (mekanisk, støvsugning) og så desinficere med Hysan. Efterfølgende på de rå vægge kan der sprøjtes/smøre Protox Skimmel på. Så igen uden på den nye puds, og så igen uden på malingen.

Og så er det ellers blot i gang.

Godt med tanken om mere ventilation med varmegenvinding. Duka One Pro kunne være en god løsning her.

God arbejdslyst.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden