Spørg Bolius

Renovering af vores første bolig - hvordan isolerer i gulvet så vi kan holde varmen men undgå fugtproblemer?

Hej Bolius

Vi er et ungt par der har købt vores første bolig (rækkehus), og er nu gået i gang med at renovere det. Rækkehuset er opført i 1956 og trænger til en opdatering, da det næsten står som originalt. Vi har i den forbindelse overvejet, at isolere under eksisterende parketgulve.

Gulvkonstruktion består af 25cm slagger, 10cm beton og opklodset parketgulv, gulvet er afsluttet med en ventilations fodliste.

I erfa blade har jeg læst mig frem til, at ved isolering af gulvkonstruktion uden isolering under beton, skal man ikke skal isolere mere end 75mm, og kun 50mm den første 1,5 m fra alle ydervægge, og der skal udlægges en dampspærre på beton før isolering.

Jeg har også kunne læse, at man skal være opmærksom på, at slagger i nogle tilfælde kan give fugt problemer, da den kan suge fugt fra undergrunde i stedet for at være kapillarbrydende.

Efter at have læst omkring isolering af gamle gulve, er jeg blevet i tvivl om man skal efter isolere eller ej, og hvilken løsning man skal vælge for at undgår fugt og skimmelsvamp problemer.

Jeg kunne derfor godt bruge jeres viden på dette område, og høre hvad i vil anbefale?

Pt overvejer jeg følgende løsninger:

1. afmontere eksisterende gulv og lægge en dampspærre på eksisterende beton, derefter isolere med 75mm, og 50mm indenfor 1,5m fra alle ydervægge, og montere det gamle gulv igen.

2. lægge / blæse lega nødder ind under eksisterende gulv uden dampspærre.

3. Droppe isolering og lægge et nyt gulv klikgulv oven på eksisterende parketgulv med en 7,5mm isoleringsmåtte mellem nyt og gammel gulv.

Håber i vil hjælpe med overstående problematik, så vi kan undgå problemer med fugt og få en god løsning.

Mvh de nye husejere (Camilla og Mikael)

Hej med jer

Tak for jeres gode og uddybende spørgsmål.

Jeg er bange for at I glemte løsningsmodel nr. 4, som jeg klart vil anbefale jer.

I skal seriøst overveje at brække det hele op, og en gang for alle blive kvit med slaggerlaget og den dårligt isoleret bund/gulv.

Her taler jeg om at etablere et helt nyt terrændæk. I kan læse mere om dette her: Efterisolering af terrændæk, ved opbygning af nyt terrændæk

Jeg ved godt, at det er væsentligt dyrere og langt mere omfattende, men det er det eneste rigtige.

Løsning 1 og 2 kan jeg på ingen måder anbefale, idet der med stor sandsynlighed er tale om et helt eller delvist opfugtet betongulv. En ting er nemlig, at det godt kan være at der ikke er sket egentlige slaggerskader på huset (endnu), men disse gulve er typisk ret fugtige. Og der nytter det sjældent at lægge en simpel fugtspærre ned på betonen. Så vil man typisk blot få fugt og skimmelvækst under denne fugtspærre.

Den manglende isolering i gulvet er det gennemgående tema i alle jeres løsninger. Og det kan vi jo ikke have her i 2021, hvor vi gerne skulle have en langt bedre isoleringsevne i vores huse, så det bliver mere energivenligt.

I vil blive meget glade for den fjerde og rigtige løsning. Tag evt. fat på en ejendomsmægler for at få bekræftet, at dette er den rigtigste løsning, 1) fordi det forbedre komforten og energimærket markant og 2) fordi I ikke senere skal sælge et hus med slagger.

Husk! At der kan søges energitilskud på arbejdet. Læs mere på: Sparenergi.dk

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden