Spørg Bolius

Renovering kælder, epoxy gulv - skal væggene også vandtætnes?

Hej Bolius

Vi har en kælder på vores hus fra 1980.

Vi har haft store fugtproblemer, og opstigende grundvand. Disse problemer skulle nu være løst.

Men vi er nu ved at renovere kælderen. Jeg har en mand gående der nede nu, han laver epoxygulv der nede. Jeg har haft en ude der vil spartle væggene op i indfarvet diffusions åben mørtel. Min gulvmand, siger nu at han vil anbefale at han ligger epoxy på væggene og trækker dem efterfølgende over med en lip. Og de derefter skal males. Men så lukker jeg jo vandet helt ude. Vil dette være et problem? Hvad ville i anbefale af løsning?

Hilsen Maria M

Hej Maria

NEJ! Vi skal ikke have epoxy på væggene.

Jeres kælder er ikke så slem som andres ældre kældre, idet I har betondæk over kælderen. Ergo er risikoen for rådskader i etage-træbjælker ikke til stede.

Men det der kan ske med en indvendig vandtæt løsning op ad væggene er, at fugten i væggene kan vandre og stige helt op til toppen af kælderen. Havde der været træbjælker, kan der gå råd i disse. Men fugten fra kældervæggene kan også trænge så højt op, at det går op i jeres facader.

Huse fra 1980 skulle/burde have en god fugtsikring, så risikoen for dette er lille. Men kan og må ikke anbefale en vandtæt løsning op ad væggene. En ting er gulvet, det er fint nok. Men væggene duer ikke.

Væggene skal desuden ikke spartles. De skal pudses. Det er måske blot forkert ordvalg, men der er stor forskel på spartelmasse og så regulær puds. Spartelmasse indeholder modificeret kunststoffer som kan være organiske. Det er med til at holde på fugten, og er der organiske dele, kan der ske skimmelvækst i dette. Alle der har åbnet en for en gammel bøtte spartelmasse, har måske set at der er mug på. Det duer ikke på en kældervæg. Desuden er spartelmasser ikke diffusionsåbne i samme omfang.

Så der skal puds til, som er egnet til at sidde/hæfte på leceblokkene. Er der ikke isolering udvendigt, kan I overveje at ”isolere” væggene indvendigt med fugtadaptive plader, (kalciumsilikat plader eller porøs gasbeton).

Jeg håber I kan bruge svaret. Men nej til epoxy herfra!

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden