Spørg Bolius

Renovering og efterisolering 1 sal - hvordan gør vi med dampspærre?

Hej Bolius.

Vi er igang med at skulle renovere vores første sal og er stødt på et spørgsmål omkring dampspærre som pt. ligger på loftet.

Vores damp spærre er af typen Alukraft "papir/folie" og efter nærmere inspektion af denne kan vi nu se at den tidligere ejer har valgt at lægge den hen over loft brædderne "som jeg ved er rigtig" men også hen over vores spær "her er jeg i tvivl". Da den tidligere ejer byggede første salen kan jeg også se at man har valgt at lade dampspærren blive mellem stuen og første salens gulv, som ligger rigtigt hvis man ikke havde en dampspærre monteret på første salen.

Mine spørgsmål...

1.

Sker der noget ved at min dampspærre ligger hen over spærrene ?.

2.

Sker der noget ved at der både er dampspærre mellem stuen og første salen og endnu en mellem rummet på første salen og ud mod taget ?.

På forhånd tak.

Venlig Hilsen.

Thomas

Hej Thomas

Lad mig starte med det nemme svar. Nej, der sker ikke noget ved, at der ligger en dampspærre mellem stueetagen og 1. salen. Der er ikke risiko for kondensdannelse imellem de to etager, da der er lige varmt, (+/- 5° C vel). Dampspærren skal holde varm og fugtig luft inde, i boligen så den ikke trænger ud i en kold klimaskærm, (det yderste). Hvilket bringer os til 1. salen og loftet der, (samt evt. skråvægge).

Hovedreglerne for brugen af dampspærre er, 1) den må max ligge 1/3 ude i det samlede isoleringslag, set fra den varme side, (dampspærren skal ligge på den varme side af isoleringen).
2) Den skal være tæt!

Alukraft er ikke verdenskendt for at være super tæt, især ikke hvis den er monteret for mange år siden. Mindre huller mv. kan tapes og gøres tæt. Men lange samlinger kan være svære at gøre tætte efterfølgende.
Det med at føre den over spærfødderne/hanebåndene på loftet kan faktisk være en udmærket idé, idet man så sparer en hulens masse samlinger mellem samlingerne. Men, men, men… Det kræver så, at der er en fuld og tyk isolering over spærene, således at der ikke er risiko for kondensdannelse oppe over spærtræet.

Så hvis der eksempelvis ligger 100 mm isolering mellem spærene, så skal der minimum ligger 200 mm over spærene. Så burde der ikke være et problem. Men mindst 200 mm, og gerne mere, og så skal det være tæt!

Tætheden skal sikres omkring spær, samlinger, rør- og ledningsgennemføringer, mv.
Gør-det-selv bladet, nr. 3, 2017 har en god artikel med ”dampspærre for dummies”.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden