En orange ild knitrer i pejsen i hallen, hvor eftermiddagssolen trænger gennem de blyindfattede ruder i huset fra 1930’erne midt i Odense. Når Kenneth Hviid kommer hjem fra arbejde om eftermiddagen, er det blevet et lille ritual for ham at tænde pejsen og sætte sig i sofaen ved siden af eller i den tilstødende stue med udsigt til flammernes dansen. 

– Da jeg kom ind og så den her hall for først gang, tænkte jeg bare ”wauw!”, siger hans partner, Thit Juul Madsen.

– Når jeg kommer hjem, har jeg det stadig sådan: Bor jeg virkelig her? Her er bare så utrolig smukt, siger hun og kigger på Kenneth, der ikke er uenig.

Udefra ligner huset med det grønne tegltag og den smukke karnap med blyindfattede ruder i stuen en fynsk miniudgave af et eventyrslot. Inden for emmer det af en stemning af ”herskab og tjenestefolk”, og ifølge Kenneth og Thits historiske opdagelser om huset, har der også boet både en chauffør, en køkkenpige og en stuepige i huset i fordums tid. 

Der vil jeg bo

Som Odensedreng havde Kenneth kendt til huset i hele sit liv, fordi det skiller sig ud fra de øvrige huse på Toldbodgade og i byen generelt. Thit derimod er oprindeligt fra København og boede i Kolding, da hun mødte Kenneth. Det var på vej til et besøg hos ham i Odense, at hun i bil passerede huset og måtte slippe speederen og trille forbi.

– Jeg sagde til Kenneth: ”Der vil jeg bo”, fortæller hun med et grin. 

På det tidspunkt havde parret besluttet sig for at flytte sammen og ledte efter en fælles bolig. Kenneth var heldigvis med på ideen fra starten af. Han vidste tilfældigvis, at huset var lejet ud, men at lejerne skulle flytte til Aalborg.

Boligen kort

Hvem bor her: 
Thit Juul Madsen, 46 år, ledelseskonsulent og medlem af flere bestyrelser. 
Kenneth Hviid, 52 år, uddannet snedker og restaureringshåndværker og arbejder som forvalter på Odense Bys Museer. 

Hvilken slags hus:
Huset er bygget i 1936 af den lokale arkitekt, Lorenz Andreasen, til en af byens store købmænd, Thorvald Pedersen. Han var blandt byens spidser, og huset skulle være stort nok til tjenestefolk også. Thorvald boede aldrig selv i huset – det gjorde til gengæld hans søn og familien. Thorvald boede i et hus magen til på Langelinie i Odense.
Huset er beliggende i Åløkkekvarteret i Odense C. Det er bevaringsværdigt i kategori 3, som er niveauet lige før fredning. 
Opvarmningsformen er fjernvarme, og huset er efterisoleret med papiruld i 2022.
Udvendig er huset holdt i engelsk cottagestil. Indvendig er der mange elementer fra art deco-perioden. 

Hvor mange m2: 
236 kvadratmeter plus fuld kælder, som blandt andet rummer en toværelseslejlighed. Kælderen bliver brugt til familiebesøg og udlejning ind imellem. Grunden er på 1000 kvadratmeter.

Pris: 
Huset kostede 3,5 millioner kroner i 2019, og siden er der restaureret for 350-400.000 kroner.
 

Et hus der vækker mange følelser

Thit fandt ejerens oplysninger og kontaktede ham. Det viste sig, at ejeren dagen forinden havde haft et møde med en ejendomsmægler med henblik på salg. Ugen efter mødtes Thit og Kenneth med ejeren. Det blev en rundvisning, der varede i tre timer.

– Vi kiggede og snakkede. Og snakkede lidt mere, fortæller Thit, der var fyr og flamme. Kenneth var en smule mere forbeholden – dog ikke ret længe:

– Jeg vidste, at jeg ville komme til at bruge al min fritid på at renovere. Det ville jeg ikke, medmindre huset var overmåde fedt. Og det var det her hus, siger han.

Prisen var 4,5 millioner kr., og dermed en million mere end den pris, Thit og Kenneth kunne betale. Derudover skulle Thit sælge sit hus i Kolding – en proces, der trak ud.

Efter ni nervepirrende måneder blev Thits hus solgt, og forhandlingerne med ejeren af Toldbodgade faldt på plads. Selv om ejeren kom i tvivl undervejs. 

– Det var tydeligt, at der var mange følelser forbundet med det hus. Han sagde meget konkret til mig: ”Hvis du ødelægger det, slår jeg dig ihjel”, fortæller Kenneth med et bredt grin.

Kenneth er uddannet snedker og restaureringshåndværker, så den tidligere ejer behøvede ikke være nervøs for, at der ikke ville blive passet godt på hans guldklump.

Detaljerne i fokus

En tur rundt i huset vidner tydeligt om håndværkersnilde på højt niveau og ydmyghed over for husets særpræg. Flere af vinduerne er skiftet ud med trævinduer, hvor profilerne er skåret på nøjagtig samme måde som i de originale.

Nogle af de gamle dørhåndtag er skiftet ud med håndtag af messing, og de smukke sildebensparketgulve – der er hele tre forskellige slags i huset – er vedligeholdt, mens gulvet i køkkenet er nyt.

Genbrugskøkken med grøn bordplade

Køkkenet var Thit og Kenneths største hovedpine, og de vidste, at det på et tidspunkt skulle skiftes. Det tidligere køkken, som var indsat i 1990’erne, var indrettet med smalle gangarealer og i laminatmaterialer, som parret bestemt ikke brød sig om.

En tur rundt i køkkenbutikkerne gjorde dem bekendte med mange modeller, de ikke brød sig om. Men de fandt til sidst et køkken i røget eg, som de blev vilde med. Prisen på 750.000 kr. var de dog ikke begejstrede for. Deres budget var på 250.000 kr. En økonomisk ramme, der fik dem til at kigge i retning af brugte køkkener.

– Hellere købt brugt i en god kvalitet end nyt i en kvalitet, der ikke holder, som Thit siger og serverer kaffe og bagerbrød ved den enorme køkkenø.

Parret sidder midt i resultatet af en seks måneder lang renovering, hvor gulvet blev brækket op og et brugt køkken i valnøddetræ blev hentet i Silkeborg.

Da det kom hjem, gik Thit i gang med at slibe og oliere alle fronter, mens Kenneth knoklede med at tilpasse det brugte køkken til den eksisterende indretning og parrets ønsker. Han lavede også radiatorskjulerne.

Den kedelige del og ”knap så instagramvenlige del”, som Thit kalder det – det vil sige el, vvs og rørarbejde, fik de udført af håndværkere. 

I sommeren 2022 ankom den grønne kvartsit-bordplade, som til forveksling ligner marmor, men ikke er så sart i brug. Farven matcher husets øvrige farveskala, så på den måde var valget let.

– Den er simpelthen så flot. Og blød at røre ved. Jeg kan ikke lade være at gå og nusse den, siger Thit, der ligesom Kenneth elsker at opholde sig på barstolene ved køkkenøen. Her spiser de typisk i hverdagen.
 

Plads til fester og gæster

Ved siden af køkkenet har Kenneth og Thit bevaret det originale anretterværelse, hvor stuepigen i tidernes morgen gjorde fadene klar til servering for herren og fruen i huset. Derefter træder man ind i spisestuen, hvor et langbord levner plads til mange gæster og store fester. 

– Huset er skabt til fester. Vi har holdt juleaften her alle årene, og det er helt fantastisk. Der er plads til et kæmpe juletræ, vi drøner gennem stuerne og op ad trapperne til ”Nu er det juli igen”, og der er plads til overnattende gæster i kælderen, fortæller Thit. 

Ringeklokke til tjenestefolkene 

Fester og sammenkomster er der formentlig også blevet holdt en del af, mens storkøbmandens søn boede der. Et konkret bevis er ringeklokken i gulvet under spisebordet. Så kunne husherren trykke på den og kalde stuepigen til tjeneste. Den virker ikke længere, men er bevaret til minde om historien.

Når Kenneth og Thit har gæster, er de typisk også imponerede over, hvad de har fået ud af huset, som var misligholdt og med et vildnis af en have.

– Jeg kan godt have det sådan lidt: Er jeg virkelig værdig til at bo her? Kvaliteten og materialevalget er så vildt, og de tidligere ejere har virkelig gjort sig umage med at vælge materialer. Det hylder jeg virkelig, siger Kenneth.

Thit nikker. Hun føler som ”steward” i huset:

– Vi gør vores bedste for at passe på huset i den tid, vi bor her. Og jeg håber, at det bliver, til vi skal bæres ud.

Renoveringen i korte træk

  • Døre og vinduer i stueetagen er slebet og lakeret seks gange med Tonkin Lak. Det samme gælder hoveddøren og altanpartiet på førstesalen.
  • Det gamle køkken er blevet skiftet ud med et brugt køkken købt på DBA. Det er fra Hansen Living og Unoform og derefter tilpasset eget design. Bordpladen i Ja’dore kvartsit fra Møllers Granit er ny ligesom messingvasken og armaturet.
  • Fra køkken til have er der indsat en ny terrassedør i samme design som den originale. 
  • VVS og el er delvis skiftet.
  • Resten af huset er nænsomt restaureret og lysnet med op med maling.
  • Der er lagt en ny terrasse foran køkkenet samt lavet ny trappe fra køkken til have
  • Den voldsomt tilgroede have er bragt tilbage til oprindelig stand, og der er anlagt nye bede.