Spørg Bolius

Røgen fra naboens brændeovn generer - hvad kan vi kan gøre?

Hej Bolius

Jeg er i den ulykkelige situation at bo på en bakke hvor naboen bor højere end mig. Når de fyrer op, så ryger røgen lige ind af mine vinduesventiler, kattelem og hoveddør når denne åbnes.
Jeg har talt med naboen, men de er ligeglade. Selvom de kan se at røgen går ned over mit vasketøj så fyret de også op. Jeg har gjort dem opmærksom på det, men svaret er at de intet problem har og ikke vil tage hensyn. Jeg ved ikke hvad jeg skal gøre. Mine børn og jeg bliver røgforgiftede på daglig basis morgen og aften. Er ikke rart at vågne op til en duft af røg.

Hvad skal jeg gøre

Vh Lise M

Hej Lise M

Som du kan læse i artiklen her har du mulighed for at klage til kommunen over naboens brænderøg, hvis den generer inde i dit hus,  Få gode råd | Kan du klage over naboens røg fra brændeovnen?

Udover at der i Bygningsreglementet er regler for skorstens placering og højde, så er det også sådan at ifølge en bekendtgørelse om brændeovne er der regler for at man som brændeovnsejer skal fyre korrekt og med brænde af en ordentlig kvalitet - så røgen ikke er til gene for naboerne.
Her kan du se Brændeovnsbekendtgørelsen: Brændeovnsbekendtgørelsen 

Kommunen (skorstensfejeren) kan så undersøge, om der bliver fyret forkert, eller med materialer der ikke må anvendes i brændeovn, om skorstenen er for lav, eller der er andre forhold omkring ovn og skorsten, der er årsag til generne. 

Hvis skorstensfejeren så vurderer at reglerne ikke overholdes, kan kommunen henstille til naboen, at de skal følge rådene og udføre eventuelle forbedringer - som fx at gøre skorstenen højere, og fyre så røgen ikke generer unødigt.

Kommunen har i sidste ende mulighed for at påbyde, at naboen ikke må bruge brændeovnen - men det er vist aldrig nået dertil, da man normalt vil følge kommunens henstilling. Blandt andet fordi  korrekt brug af brændeovnen egentlig  har størst betydning for indeklimaet hos ovnejeren selv.
Læs mere om det her: Sådan håndterer du sundhedsfaren ved brændeovne og pejse 

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine Nielsen, arkitekt maa

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden