Det var udfordringen i at lave noget svært, der fik Jesper Klinge i Højbjerg ved Aarhus til at konstruere den runde bålplads.

Jesper Klinge er supportingeniør på en vindmøllefabrik og uddannet maskinmester, og han interesserer sig for både håndværk og det tekniske.

Se bålpladsen her

- Jeg vidste, at jeg ville have en bålplads, og at jeg ville konstruere den, så den blev allermest besværlig at lave. Det er ikke svært at lave en bænk omkring et bål ud af fem stykker træ, men det er noget andet at lave alt rundt, når alle materialer er firkantede.

- Så jeg lavede en cirkel og skulle af firkantede stykker træ lave noget rundt. Det var en teknisk udfordring, griner Jesper Klinge.

Bålplads integreret i haven

Projektet startede egentlig, da en kollega tilbød Jesper Klinge en masse chaussésten, som i et halvt års tid kom til at ligge i en bunke foran familiens nykøbte hus. Jesper Klinge gik og tænkte over, hvad han skulle bruge dem til, og så kom idéen til den runde bålplads, som ikke måtte ”stikke ud” fra den øvrige have og dermed blive for dominerende.

- Jeg kan godt lide runde, organiske former, og for at få bålpladsen helt integreret i haven, sænkede jeg den, så den ikke kom til at se for markant ud. Jeg gravede jord væk, så der var plads til granitskærver og chaussésten i plan med græsplænen, fortæller han.

Bålsted giver ro

Når man sidder i bålhjørnet, er man i læ og helt isoleret fra omgivelserne. Bænken kan hverken ses oppe fra huset eller fra haven foran.

- Det giver en dejlig ro fra en meget stressende hverdag med to små børn på et og tre år, karriere og et hus, som jeg renoverer i min fritid. Så synes vi, det er hyggeligt at sætte os herned en gang imellem.

Mål efter tegneprogrammet Google SketchUp

Men før det kom så vidt, brugte Jesper Klinge 3-4 aftener på at finde frem til tegningen med de helt præcise mål. Her brugte han det gratis tegneprogram Google SketchUp.

- Understellet til bænken er lavet ud af fem stykker træ yderst og fem stykker træ i en mindre diameter inderst, som skulle skrues sammen i den helt rigtige vinkel. Jeg tegnede samlingerne, og ved hjælp af programmet kunne jeg se, at smiget skulle skæres i 71 grader og stykkerne være 119 cm lange.

- Så jeg satte kap- og geringssaven på målene og vidste dermed, at enderne ville komme til at passe perfekt, når jeg samlede dem. Den rigtige afstand mellem lamellerne fandt jeg også på tegneprogrammet, fortæller Jesper Klinge.

Og så satte han sig ellers en regnvejrsdag på stuegulvet, samlede understellet og kunne sætte det direkte ned i den udgravede cirkel i haven for enden af den skrånende græsplæne. Det passede perfekt.

Bål giver hygge

I tre weekender arbejdede Jesper Klinge udelukkende med at anlægge den bålplads, som mange nu nyder godt af. Børnene får lov til at lave snobrød og popkorn over ild, og sankthans-festen med venner og familie foregik i haven i Højbjerg med en sen nat omkring bålet som en naturlig afslutning. 

- Det er som om, man snakker sammen på en anden måde, når man samtidig sidder og kigger ind i flammerne. Jeg har været spejder og har altid syntes, det var hyggeligt at mødes med mine kammerater omkring et bål. Så der er også lidt nostalgi i det for mig.

- Jeg inviterede en aften alle mine gamle kammerater fra dengang, og så sad vi og hyggede os omkring bålet. Man roder i ilden og putter en pind på –- det er jo fantastisk. Når mænd samles, kan det være akavet bare at sidde omkring et bord, der skal helst være en form for aktivitet, og det er bålet jo i sig selv, siger Jesper Klinge.

Jul ved det bedste bålsted

Han regner ikke med, at bålsæsonen ebber ud med badesæsonen.

- Jeg kan sagtens forestille mig, at vi vil bruge bålpladsen til vinter. Bålet vil jo lyse flot op, og det afgiver megen varme, så man kan godt sidde her med et tæppe. Jeg tror, vi skal have tændt op hernede juleaften.

Fakta om den runde bålplads

  • Bålpladsen er 4 meter i diameter.
  • Bænken er ca. 6 meter lang, og der er plads til en halv rummeter brænde under den.
  • Der er brugt 4-5 kvadratmeter chaussésten og granitskærver.
  • Understellet er lavet af 45 x 95 mm trykimprægnerede fyrretræsreglar. De er med rundsaven delt op i tre lange stykker til lameller.
  • Stellet er malet med Gori 88 antrazitgrå.
  • Selve siddefladen/lamellerne er lavet af terrassebrædder af trykimprægneret fyrretræ, 120 x 28 mm, som er delt i tre og derefter skåret op i 60 cm stykker. Pris max. 1.000 kr. i alt.
  • Jesper Klinge fandt tilfældigvis fliser i jorden, da han skulle til at anlægge haven, og dem har han brugt til at understøtte bænken.
  • Købspris for samtlige materialer er højst 5.000 kr.
  • Den runde bålplads vandt 1. pladsen i Bolius Idépris i august 2010 i kategorien "Oaser i haven".