Hvidløg er en dejlig afgrøde, der ikke kun er kendt for en kraftig duft, der holder vampyrer og mange andre på afstand. Den skarpe smag er skøn i mange retter, og anvendeligheden har gjort de små fed til populære smagsgivere i køkkenet, hvor de krydrer alt fra tzatziki til wok- og simreretter.

Derudover er hvidløg nemme at dyrke, for pasning har de næsten ikke brug for. I denne artikel kan du læse, hvordan du kommer godt i gang med dyrkningen. 

Dyrkning af hvidløg – hvor kan man dyrke dem?

Hvidløg er en af de letteste afgrøder at dyrke, for så snart løgene er plantet, passer de stort set sig selv. Afgrøden vokser bedst under åben himmel, men uanset om du planter indendørs eller udendørs, er fremgangsmåden den samme. Der er altså ingen forskel på, om du planter hvidløg i den store køkkenhave, krukkerne på altanen eller i vindueskarmen. Det vigtigste er blot, at de får lys nok.

Vælger du at dyrke indendørs eller i krukker og potter, har krukkens størrelse betydning for, hvor mange løg du kan sætte. For at udvikle sig optimalt har et fed brug for mindst 20 x 20 centimeters plads. Til gengæld har krukkens dybde kun mindre betydning, for afgrøden har ikke lange rødder, som stikker dybt i jorden. Derfor skal du vælge en bred krukke fremfor en dyb.

Ved dyrkning i vindueskarm og krukker kan det blive nødvendigt at vande oftere, da planterne her vokser på et begrænset areal, som hurtigere tørrer ud. Du kan også med fordel dyrke hvidløg i krukker med hul i bunden, så overskydende vand løber fra, og ikke samler sig omkring løget, så det begynder at rådne.

Hvilke hvidløg kan man dyrke?

Der findes et stort udvalg af sorter, der egner sig godt til dyrkning i Danmark og Norden. På gartnerier og planteskoler kan du købe sætteløg, som er forædlet med særligt henblik på, at trives under de køligere, skandinaviske klimaforhold.

Gode sorter til haven

  • Vigor
  • Messidrome
  • Thermidrome
  • Therador
  • Germidour.

Kan man sætte hvidløg fra supermarkedet?

Du kan godt dyrke hvidløg fra supermarkedet, men usikkerheden omkring sort og oprindelse kan give udfordringer senere på sæsonen.

Selvom det er et billigt alternativ til planteskolerne, er det ikke sikkert, løgene vil udvikle sig optimalt, og muligvis vil de slet ikke vokse i det danske klima. Vil du være sikker på, at høsten kommer i hus, skal du derfor købe sætteløg på planteskolen.

Hvornår sætter man hvidløg?

Når oktober banker på døren, skal du i haven for at sætte hvidløg. I gamle dage sagde man, at hvidløg skulle sættes seks uger før den første frost føg gennem haven, men i dag er det vanskeligt at vide, hvornår Kong Vinter viser sig, så derfor må du tage sagen i egen hånd og sætte dine hvidløgsfed i begyndelsen af efteråret. 

Har tiden været knap, kan du godt nå at sætte løgene til og med marts, selvom du da må regne med, at høsten bliver mindre. De løg, der sættes i efteråret, får den længste udviklingstid og giver dermed et større udbytte.

Trin for trin: Sætning af hvidløg

Hvidløg trives i sandet, let jord, og kan du dyrke dem på en plet med god sol og læ, vokser de villigt. En tung, fugtig jord må undgås, for samler der sig meget vand omkring løgene, rådner de, før de spirer.

Før sætning skal du vælge de største fed, da de nemmere slår rod og hurtigere etablerer sig. Små fed kan også sagtens sættes, men de vokser ofte langsommere.

Sådan sætter du hvidløg

  1. Lav riller i jorden med en dybde på 5-7 centimeter.
  2. Placer løget med spidsen op og roden ned.
  3. Hold en afstand på 10 centimeter mellem hvert fed og 25 centimeter mellem rækkerne.
  4. Når løget er sat, skubbes jorden op, så der er 3 centimeter jord omkring det.
  5. Vand afslutningsvist, så jorden er fugtig, men ikke våd.

Pasning af hvidløg

Hvidløg er en stabil afgrøde, der ikke har brug for meget pasning for at lykkes. En almindelig havejord er ofte næringsrig nok, men det kan alligevel være en god idé at give løgene velomsat kompost, så de får tilført et skud energi, der kan holde væksten ved lige.

Du kan også tilføre NPK-gødning, der – på samme måde som komposten – spredes omkring planterne. Gødning kan gives fra marts eller april.

Vanding er kun aktuelt i lange perioder uden regn. Er sommeren varm og tør, må du altså på tur med vandkanden eller haveslangen.

Hvornår er hvidløg klar til høst?

I løbet af de næste måneder begynder hvidløgene at modne, og i juli og august går det stærkt.. Nu begynder toppene blad for blad at visne, og når 2-3 blade er visnet, betyder det, at det er tid til høst.

For at være helt sikker på, at du høster på det rigtige tidspunkt, kan du fjerne lidt af jorden omkring løget. Er løget grønt, skal det modne videre, men er farven hvid, rødlig eller lilla, kan du trække det op af jorden.

Hvidløg bliver klar til høst løbende afhængig af vejrforholdene, men når der står september i kalenderen, er de med sikkerhed modne og parate til at blive høstet til opbevaring.

Hvordan opbevarer man hvidløg?

Hvidløg er sundt, og det er en god afgrøde at gemme til de kolde vintermåneder, når forkølelsen skal holdes nede. Den lange holdbarhed opnår du ved at tørre dem.

Træk alle hvidløgene op af køkkenhaven og saml dem i bundter, du hænger til tørre et luftigt sted. Det kan være i en overdækket garage, haveskuret eller en åben carport. Løgene må ikke blive våde eller fugtige, og netop derfor er det en god idé at hænge dem et sted, hvor luften konstant strømmer forbi. På den måde tørrer de lettere op. 

Tjek løbende, om løgene begynder at rådne, og flyt dem, hvis du ser tegn på dårligdom. Det er især aktuelt, hvis efteråret er fugtigt.

Rødder og toppe skal ikke fjernes før tørring, men kan fint blive siddende på afgrøden, til du skal bruge dem i madlavningen. Det er med til at forlænge holdbarheden.

Tørretiden varierer efter vejrforholdene: I fugtige perioder tager det længere tid, mens et lunt efterår forkorter ventetiden. Det mest almindelige er, at løgene er klar til opbevaring efter 3-4 uger. Her flyttes de fra tørrestedet til en stabil temperatur på mellem 5-10 grader, hvor de opbevares gennem vinteren. Løgene tåler ikke frost efter tørring, ligesom holdbarheden også mindskes, hvis de opbevares ved stuetemperatur.