Blåbærbuske i din have kan inden for få år forsyne dig med rigelige mængder af blåbær. Derudover pynter den smukke busk i haven. 

Plant blåbær sammen med rododendron

Blåbær er en surbundsplante, der vokser i jord med en lav pH-værdi omkring 3. Den skal altså plantes i et surbundsbed, som er lavet af en blanding af 1/3 sand, 1/3 grov spagnum og 1/3 grannåle/bøgeblade/kompost eller andet organisk materiale.

Du kan let plante blåbær ved at grave et hul, fylde det med spagnum og plante busken der. Du kan også plante blåbær sammen med rododendron i surbundsbedet - evt. med tyttebær som bunddække sammen med blåbærrene. 

Du skal altid plante minimum to forskellige sorter, da de er fremmedbestøvende, dvs. at de skal bestøve hinanden, for at der kommer bær. Plant tre i en gruppe - og gerne tre forskellige sorter. 

Blåbær skal stå i læ og helst i sol, men de tåler halvskygge. De må ikke tørre ud, og skal derfor have ekstra vand i tørkeperioder i løbet af sommeren.

Blåbær kommer efter tre år

Blåbærbuske blomstrer i april og maj med små hvide og lyserøde blomster. Fra midt juli og hen i september kan du plukke bærrene.

Men vær tålmodig og opgiv ikke, da buskene i starten kun har få bær. Først efter tre år kommer der for alvor mange bær på buskene. 

Hvilke blåbær skal du vælge?

Der findes en række forskellige sorter af blåbær herhjemme. Udvalget dækker blandt andet over canadiske sorter og populære amerikanske sorter som "Blue Crop", "Goldtraube" og "North country". Det er er også muligt at købe danske vilde blåbær på planteskolerne. 

Du kan fint vælge mellem nogle af de forskellige sorter, der er på planteskolen - de er alle fine. En blåbærplante koster 100-150 kroner. 

Fakta om blåbær

  • Den vildtvoksende blåbær (Vaccinium myrtillus) vokser på hede og i skov.
  • Blåbærplanten vokser i Europa, Nordasien og Nordamerika.
  • Den storfrugtede blåbær eller amerikansk blåbær, som mange planter i haven, stammer fra Amerika, hvor de kaldes "Highbush blueberry" eller den lidt mindre hybrid "Lowbush blueberry".
  • Highbush-sorterne bliver 150-200 cm høje og med alderen ligeså brede, hvis de ikke beskæres. Lowbush-hybriderne bliver mellem 30-120 cm høje, afhængig af sorten.
  • Blåbær er en surbundsplante.
  • De fleste blåbærsorter er fremmedbestøvende, og det kræver derfor mindst to forskellige sorter for at få bær.
  • Amerikansk blåbær kan blive 50-80 år gamle, men de vokser langsomt og er først fuldt udviklede 7-10 år efter, de er plantet. Først efter 3-4 år kommer der mange bær.
  • Blåbærrene er modne fra midt juli til midt september.

Kilder: Havenyt.dk og Blåbær.nu

Få inspiration til surbundsbedet