En grundig rengøring af din ovn er ikke vanskelig, men det kræver lidt knofedt at få ovnen helt ren. 

Det er ikke nødvendigt at bruge specialprodukter lavet til fx ovnrens. De er oftest nemmere at bruge, men også dyrere og oftest mere miljøskadelige.

Brug denne enkle guide for at få en helt ren og blank ovn. 

Rengøring af ovn med brun sæbe

Denne metode kan bruges til rengøring af ovne med almindelig emalje.

Ovne med selvrensende katalyseemalje og selvrensende pyrolyse skal rengøres efter brugsanvisningen.

 1. Skrab skidt af ovnruden
  Skrab forsigtigt skidt af ovnruden med en glasskraber.
 2. Læg ovnens ribber i blød
  Hvis du kan tage ribberne ud af din ovn, kan du lægge dem i blød natten over. Det gør rengøringen af både ovn og ribber nemmere.
  Læg ribberne i blød i en blanding af vand, opvaskemiddel og salmiakspiritus. Brug 5 liter vand, 1/2 dl opvaskemiddel og 1/2 dl salmiakspiritus.
 3. Smør fast brun sæbe på ovnens sider
  Brug en gammel opvaskebørste til at påføre fast brun sæbe på ovnens sider. Opvaskebørsten er god til at komme ind i alle små kroge og hjørner. Sæben har en høj pH-værdi, så brug handsker, når du sæber ovnen ind.
 4. Fyld lidt vand i en bradepande
  Sæt en bradepande med lidt vand ind i ovnen, og lad det hele stå natten over. Brun sæbe må ikke varmes op. 
 5. Skrub ovnen ren med en skuresvamp
  Næste trin i rengøringen af ovnen er at skrubbe den med en skuresvamp. Vask derefter ovnen med varmt vand, og tør til sidst efter med en tør klud.

Video: Guide til rengøring af ovn

Rengøring af pyrolyseovn

Har du en pyrolyseovn, skal du ikke bruge rengøringsmidler. Her bliver fastbrændt snavs og skidt brændt væk ved 400-500 grader ved et specialprogram.

Ved de høje forbrændingstemperatur afgives nogle dampe, som kan være skadelige at indånde. Derfor er det er en god ide at rense ovnen, når der er mulighed for god udluftning. En rensning kræver mellem 4 – 7 kWh svarende til 8 – 14 kr.

Brug brun sæbe fremfor ovnspray

Da emaljen i pyrolyseovne er af god kvalitet, kan ovnen også rengøres med brun sæbe som ovenfor. 

Fru Grøns test af ovnrengøringsmidler viser, at ovnspray ikke er så effektive som de faste brune sæber. Testen viser også, at der er stor forskel på, hvor effektive de brune sæber er, da deres pH svinger fra 8 til 13. Skal du opløse fastbundet snavs i ovne er det vigtigt, at du anvender en fast brun sæbe med pH over 11.

Kan du gøre glasset i ovnlågen rent med brun sæbe og salmiakspiritus?

Det er en dårlig idé at gøre glasset i en ovnlåge rent ved at tage det ud af ovnlågen, smøre det ind i en blanding af brun sæbe og salmiakspiritus og lægge det et par dage i en plastikpose, hvorefter du nemt skulle kunne vaske den rent. Du risikerer, at glasset splintrer.

Smør glasset ind i opvaskemiddel, lad det sidde lidt og vask det af. Er glasset meget snavset, kan du lægge fugtige klude med opvaskemiddel på og lade det trække en halv times tid. Fjern kludene og skrab snavset af med en glasskraber. Men vær forsigtig, og pas på glasset ikke bliver ridset.