Hvad er dit eller din nabos hus egentlig tidligere blevet solgt for – og hvad har salgsprisen været tidligere på den lejlighed, det hus eller det sommerhus, du overvejer at købe?

Det kan du nemt finde ud af, for på en række hjemmesider kan du søge tidligere salgspriser på solgte boliger frem. Nogle viser alle salgspriser på en hel vej, hvorefter du kan klikke dig hen på den enkelte adresse, mens andre leder dig direkte til den enkelte adresse.

Hvor kommer salgspriserne på boliger fra?

Den primære kilde til salgspriserne er Den Offentlige Informationsserver (OIS), som modtager sine data fra SKAT i forbindelse med tinglysning af en ejendomshandel.

De hjemmesider på nettet, hvor du kan få oplysninger om ejendommens seneste salgspris, har det til fælles, at de alle – direkte eller gennem et mellemled – modtager deres data fra OIS. 

Hvorfor kan jeg ikke finde salgspriser på en bestemt bolig?

Den mest almindelige årsag er, at der sagtens kan gå flere måneder, fra en handel er afsluttet, til den er registreret i de offentlige registre.

I sjældne tilfælde er den seneste salgspris ikke opgivet, hvilket kan skyldes tekniske fejl ved overflytning af data mellem SKAT og OIS. 

I andre tilfælde skyldes fraværet af en salgspris, at ejendommen ikke er handlet siden 1992, som er det seneste år, hvor OIS har valgt at indtaste salgspriser i systemet.

Sådan finder du salgspriser på huse, lejligheder og sommerhuse

Her kan du se et udvalg af de mest anvendte hjemmesider, hvor du kan se salgspriser fra handler med ejendomme.

OIS

SKAT driver den Den Offentlige Informationsserver (OIS), der som tidligere nævnt er den primære kilde til oplysninger om salgspriser på ejendomme. Søgning på OIS er gratis for privatpersoner. Professionelle aktører på markedet – fx Boligsiden – betaler et gebyr for at trække på de store datamængder hos OIS. 

Sådan finder du salgspriser på boliger på OIS

  1. Gå ind på forsiden af OIS.dk.
  2. Indtast kommune og vejnavn og klik på ”Søg”.
  3. Klik på den ønskede adresse.
  4. Klik på ”Økonomi” i venstre side og dernæst på ”Tidligere vurderinger og salgspriser” og ”Historiske salgspriser”.
  5. Klik på det år, du vil se salgsprisen.

Boliga

Uafhængig boligside med boliger til salg og informationer om enkelte boliger. Her kan du søge på relevante salgspriser ud fra geografi, boligtype og årstal. Det betyder, at du fx kan finde salgspriserne på alle boliger, der er solgt på en bestemt vej siden 2016.

Sådan finder du salgspriser på boliger på Boliga

  1. Gå ind på boliga.dk.
  2. Klik på "Til salg" ved siden af søgefeltet, så det skifter til "Solgte" (eller vælg fanen "solgte boliger" i menuen i venstre side)
  3. Indtast vej og postnummer i søgefeltet.
  4. Under søgefeltet kan du vælge filtre, der indsnævrer søgningen, på samme vis som når du søger efter boliger til salg.
  5. Klik på den enkelte adresse for at se alle tidligere salgspriser.

Boligsiden

Boligsiden ejes af ejendomsmæglere og ejendomsmæglerkæder. På siden kan du bl.a. søge efter boliger til salg samt finde en række andre informationer om boligen. En smart feature ved salgspriserne er, at når du søger på et vejnavn eller område, dukker der en liste op med samtlige solgte boliger og salgspriser for hver enkelt bolig.

Sådan finder du salgspriser på Boligsiden

  1. Gå på boligsiden.dk.
  2. Klik på fanen "Solgte" over søgefeltet på forsiden og indtast adressen i søgefeltet.
  3. Scroll ned til "Pris og udvikling". Under "Boligens tidslinje" kan du se alle tidligere salgspriser.

Ejendomsmæglere

Mange ejendomsmæglerkæder har en form for søgning på boligers tidligere priser. Her vil du ofte kunne finde både tidligere priser, priser i området og boliger til salg i nærheden.

Forskellige typer boligsalg

I indberetning af salgsprisen for en bolig figurerer tre former for salg:
 

  1. Almindeligt salg: Ejendommen er handlet i fri handel til markedspris. 
  2. Familiesalg: Ejendommen er handlet mellem familiemedlemmer og dermed typisk til en lavere pris end markedsprisen. Eksempelvis kan forældre afgiftsfrit sælge en ejerlejlighed til 15 procent under den seneste vurdering. Et familiesalg kan også betyde, at den ene af to ejere har købt den anden ejers halvdel af boligen i forbindelse med fx skilsmisse.
  3. Auktion: Ejendommen er handlet på en tvangsauktion og vil dermed ofte være handlet til under den pris, som ejendommen ville have indbragt i fri handel.