Hvordan ved jeg, hvornår jeg skal gøde?

Gød kun, når planterne har behov for det. Det kan lyde som ’varm luft’, men kun du kan vurdere det ud fra vejr, varme, mængde, planter osv.

Stik fingrene i jorden og mærk, om jorden er fugtig, eller om den trænger til vand. Hold også øje med, om planternes blade hænger sløvt.

Hvor varm skal jorden være, før jeg gøder?

Brug gerne flydende gødning, når jordtemperaturen er over 8 grader. Brug gerne den flydende gødning i både køkkenhave, blomsterbed og på græsplænen.

Hvis du gøder, når jordtemperaturen er under ca. 8 grader, arbejder jordens mikroorganismer ikke, og omsætter derfor ikke gødningen, så planterne kan udnytte den. Det betyder, at en del af gødningen siver videre ned i jorden til grundvandet.

Brug kun kalksaltpeter, når det regner, så det vaskes ned og ikke svider græsset.

Kan jeg gøde med købegødning?

Du kan anvende alt lige fra færdiggranulerede gødninger, som du køber som perler i en pose i plantecentret, til specialgødninger til fx roser eller rododendron. Det gør ikke gødningen bedre , heller ikke selvom den ser flot ud eller er dyr.

Kig altid på indholdet af gødning per liter. Dét afgør kvaliteten.

Vælger du en NPK-gødning, skal du bruge 2-3 kilo gødning per 100 kvadratmeter jord.

Fx kan du gå efter NPK 14-3-23, der er en blandingsgødning, der indeholder kvælstof, fosfor og kalium. Tallene angiver mængderne af de pågældende grundstoffer. Det er en af de mest brugte gødninger og er en gængs vare.

Kan kompost bruges som gødning?

Den bedste gødning er din hjemmelavede kompost, for der er meget organisk materiale i. Når du blander det i jorden, gør du den mere luftig. Bland evt. lidt husdyrsgødning i, hvis du har en ko, kender en flink bondemand eller kommer på en rideskole.

Indholdet af gødningsstoffer er dog lavere i kompost end i de færdige handelsgødninger, og derfor skal du bruge mere af det og gøde oftere. Det er altså mere besværligt - men til gengæld ved du, hvad den er "produceret" af.

Har du ikke mulighed for at lave din egen kompost, så brug en NPK-blanding. Det er også fint.

Podcast: Mig og min have

Episode 5: Jord i haven

At vælge det rigtige jord til vores planter kræver en forståelse for hvordan vi plejer jorden kontinuerligt og med respekt. Ingen planter overlever uden næring og vand - og andre komponenter som kompost, jordtyper, mikroliv, lys og blæst.

Hør alle afsnit samt få de nyeste via Apple Podcasts eller TuneIn.

Alle afsnit