En sommerfuglebusk, der også kendes under navnet Buddleja davidii, er en blomstrende busk, der lokker sommerfugle og insekter til haven med sin dejlige duft og er nem at passe. 

I denne artikel kan du lære mere om pleje af sommerfuglebuske, og finde ud af, hvordan du beskærer, gøder og vander den.

Er sommerfuglebuske giftige?

Sommerfuglebuskene er smukke, men du skal ikke pynte sommerens desserter og kager med de kønne blomster. 

Bladene er giftige, og indtager du dem eller andre dele af busken, kan det give mavesmerter.

Sommerfuglebusk i haven

Sommerfuglebusken er hjemmehørende i Kina, men vokser også vildt i Japan og tæt på Mongoliet og Tibet. I dag vokser den også i danske haver, hvor den beriger med sine duftende blomster i stærke farver. 

Der er omkring 150 sommerfuglebuske-sorter, og de findes i mange forskellige farver – fx hvid, gul, pink og violet.

De enkelte blomster er små og har kun 4-5 kronblade, men de samles i blomsterklaser, som afhængig af sorten kan blive mellem 20-50 centimeter lange. Bladene er grå eller sølvfarvede på undersiden, mens oversiden er mørkegrøn.

Buskens storhedstid er fra juli til september, så hele sommeren smukkeserer den sig for sommerfuglene med sine store, syrenlignende blomster. Vil du tiltrække mange sommerfugle, skal du plante en lilla sort, da det er smådyrenes yndlingsfarve.

Hvor høj bliver en sommerfuglebusk?

Sommerfuglebuske bliver typisk fra halvanden meter og op til flere meter høje. Dværgsorter bliver typisk mellem 60 og 150 cm høje.

Kan man tage stiklinger fra en sommerfuglebusk?

Sommerfuglebuske bryder sig ikke om deling, og derfor er det bedst at tage stiklinger, hvis du vil formere væksten.

Heldigvis er det ikke svært.

I marts og april – lige før væksten for alvor tager fat – kan du stiklingeformere en sommerfuglebusk således: 

  1. Klip en sund, frisk gren af på 6-10 cm.
  2. Fjern de nederste blade og sæt grenen i god plantemuld. 
  3. Lad stiklingen stå lyst og lunt, og hold jorden fugtig – så vil den slå rødder i løbet af nogle uger.
  4. Lad planten vokse videre i krukken eller plant den på friland.

Hvordan planter man sommerfuglebusk i krukke og på friland?

Så længe der ikke er frost i jorden, kan du plante sommerfuglebuske. Det mest ideelle plantetidspunkt er i efteråret, når jorden er lun efter en lang sommer og samtidig fugtig som følge af sæsonens regnbyger. Planter du i løbet af foråret eller sommeren, skal du være særligt opmærksom på at vande grundigt i ugerne efter udplantning, da høje temperaturer hurtigt kan forårsage udtørring.

Før du finder planteskovlen frem, skal du vælge den rigtige placering. Sommerfugle holder af god plads, så det er bedst ikke at plante busken for tæt på andre planter, så sommerfuglene får de bedste forudsætninger for at suge næring mellem de mange blomster. 

Sommerfuglebusken værdsætter solrige steder med god luftcirkulation, så den kan lokke mange sommerfugle til, men giv den ikke havens mest forblæste plet, da det kan få grenene til at knække. 

Busken vokser villigt både i bede og krukker, men den er kønnest på friland. 

Havejord stiller den ikke strenge krav til. Den trives i alle typer jord, men holder dog mest af en let og tør jord, der ikke er for leret. Har du tung jord i haven, kan du med fordel lette den med sand eller småsten før udplantning, så jorden ikke bliver for våd.

Udplantning af sommerfuglebusk i krukke

Planter du sommerfuglebusk i krukke, skal du først etablere et godt drænlag, så vandet kan sive væk fra rodklumpen. Det er afgørende for trivslen, at busken ikke vokser i stillestående vand, da det kan få rødderne til at rådne, så planten går ud.

Vælg derfor en stor krukke med hul i bunden, som vandet kan løbe ud af, når det har passeret drænmaterialet, der kan bestå af lecakugler, småsten eller potteskår. 

  1. Placér drænmaterialet i den nederste del af krukken (cirka 5-10 cm afhængig af krukkens størrelse), så du undgår, at vandet samler sig i bunden af krukken og planten drukner. 
  2. Læg jord i 15-20 centimeters højde ovenpå drænlaget,
  3. Plant sommerfuglebusken på drænlaget, den skal stå lige og stabilt.
  4. Dæk rodklumpen med jord.
  5. Vand grundigt.

Vand også i ugerne lige efter udplantning, så busken ikke tørrer ud. Planter i krukker har brug for mere vand end planter på friland, da krukkens kanter begrænser deres mulighed for selv at søge dybt i jorden efter væske og næring.

Udplantning af sommerfuglebusk på friland

  1. Befri busken fra potten og sæt den i en spand med vand, så den kan suge væske.
  2. Grav et plantehul. Dybden og bredden skal være så stort, at hele rodklumpen kan være i hullet uden, at rødderne beskadiges.
  3. Løsn jorden i bunden af hullet.
  4. Vand grundigt. 
  5. Sæt sommerfuglebusken i hullet, når vandet er sunket ned i jorden, og fyld med jord. Stamp jorden til omkring busken, så den står stabilt.
  6. Afslut evt. med et løst jordlag og vand igen.

Hold godt øje med planten i den kommende tid, så den ikke tørrer ud. Det er helt afgørende for væksten, at den ikke mangler vand, og derfor må du forbi med vandkanden 1-2 gange i ugen afhængig af, hvor varmt det er.

Pasning og pleje af en sommerfuglebusk

Sommerfuglebusk er en nem plante at invitere inden for havelågen, når det gælder pasning og pleje. Når den har etableret sig i din have, er det normalt ikke en gang nødvendigt med jævnlige vandinger, da den ikke har brug for mere væde end det, den får fra regnbygerne. Den trives nemlig i tør jord, og det er kun i perioder med længerevarende tørke, det kan komme på tale at vande

Kan sommerfuglebuske plantes som hæk?

Ønsker du en blomstrende hæk, der summer af insekters liv, kan du med fordel plante sommerfuglebuske. Du slipper dog ikke for at klippe hækken i foråret, når frosten er forbi.

Beskæringen er med til at forynge buskene, så de skyder friskt, opretholder en rig blomstring og en tæt vækst.

Vær opmærksom på, at dine løvfældende buske vokser hurtigt og kan blive op til 5 meter høje. Der findes dog også dværgvækster, som kun bliver 60 centimeter høje.

Kilde: Hækplanteronline

Spreder du kompost omkring busken i foråret og efteråret, skal du ikke gøde yderligere. Har du ikke adgang til kompost, kan du i maj give almindelig gødning fra planteskolen. Vær opmærksom på, at jo mere du gøder, jo flere blade sætter busken. Det medfører en kompakt vækst uden mange blomster, hvilket ikke vil tiltrække nær så mange sommerfugle. 

Sommerfuglebusken er ikke fuld vinterhårdfør. Derfor er det en god idé at dække den med kompost, nedfaldsblade, granris eller halm i efteråret. Det beskytter mod frost og kulde. 

Buske i krukker er mere udsatte end vækster på friland, og de kan med fordel flyttes til et frostfrit drivhus eller en kølig garage.

Glemmer du vinterdækningen, sker der ingen skade, for busken går ikke ud af den grund. Den blomstrer på skud sat samme sæson, så fryser grenene tilbage, påvirker det ikke blomstersætningen det følgende år. 

Beskæring/klipning af sommerfuglebusk – hvornår?

For at få den smukkeste sommerfuglebusk med mange blomster og en tæt vækst, skal den beskæres en gang om året. 

Klip planten ned til 30 centimeters højde i april. Dyrker du en lav sort, skal den beskæres til 15 centimeters højde. 

Ved at beskære de grene, frosten har svækket, opmuntrer du busken til at sætte nye skud. Endnu en fordel ved beskæring er, at planten ikke bliver for stor eller bar i bunden. Høje sorter kan få en såkaldt trompetfacon, hvor den er smal og bar i bunden, men meget høj og bred i toppen, hvis de ikke klippes helt ned hvert år.

Er sommerfuglebuske invasive?

I Danmark er sommerfuglebuske tidligere blevet betragtet som en invasiv art, fordi frøene kan spredes med vinden til den vilde natur. Her kan buskene hurtigt trænge andre planter tilbage, og derfor tage magten i områder, hvor de ikke burde vokse. Ofte vil de etablere sig ved skovbryn eller vandløb, hvor de vil påvirke biodiversiteten negativt, netop fordi de ikke er naturlige vækster i området. 

Vil du nedbringe risikoen for, at busken spreder sig, skal du klippe de visne blomsterstande af. Her sidder frøene, og når du fjerner dem, kan de ikke bæres med blæsten på langfart.

I Miljøstyrelsens seneste liste over invasive arter fra 2023 er sommerfuglebusken dog ikke med.

Kilde: Miljøstyrelsen