Har du en have, så er der også stor sandsynlighed for, at du eller dine børn kommer til at slæbe jord, græs eller snavs med ind i huset.

Men der er flere ting, du kan gøre for at minimere snavs, der kommer ind i huset:

  • Lad det snavsede fodtøjet blive udenfor, hvis I har en opbevaringsmulighed til det. I gamle dage havde bønderne skiftesko stående i udhuset eller i et tørrerum, så de ikke slæbte snavs og staldlugt med ind i de fine stuer. Og det trick kan du kopiere, hvis det er muligt.
  • Køb en eller flere gummibakker til sko som supplering til den almindelige dørmåtte. Gummibakker kan du købe i bl.a. byggemarkeder og flere webshops. Læg et stykke sugende stof i gummibakken - fx en gammel gulvklud. Udskift stoffet let og hurtigt i perioder med meget sjap, vand og mudder udenfor.
  • Invester i gode måtter.

Der findes forskellige typer måtter. Og bor du et sted, hvor der er meget snavs og skidt omkring dit hus, er det en fordel med en måtte, hvor snavset kan skrabes af, inden du går ind i huset.

Du kan købe en måtte med små, stive nylonbørster i bunden, der virker næsten som en kost. Når du tørrer de snavsede sko af på måtten, bliver snavset skrabet af.

Måtten har dog den ulempe, at den kan være lidt stiv og stikkende at gå på, hvis du eller børnene kommer med bare tæer. Og så suger nylonen ikke vand på sammen måde, som havde du en måtte af ren bomuld.

En måtte til sommer –og en til vinter

Derfor er der nogle, der har 2 forskellige måtter:

  1. En blød bomuldsmåtte til om vinteren, hvor du kommer med vådt fodtøj pga. sne.
  2. En måtte med nylon til om sommeren, hvor du løber meget ud og ind fra haven og slæber jord med dig.

Der findes også måtter med indbyggede mikrofibre, der binder skidt og støv.

To måtter –en foran og en inden for døren

Som tommelfingerregel siger man, at du skal kunne gå tre skridt på måtten, før skidtet er røget af – med mindre du får lært dig selv, børnene og gæsterne at tørre fødderne grundigt af i måtten.

Men de færreste har plads til en så stor måtte, at man kan gå tre fulde skridt på den.

Derfor kan du også anskaffe dig to måtter. En til at ligge indenfor døren og en til at ligge udenfor døren. På den måde får du samme måtteareal, som hvis du havde en stor måtte.

Rengør måtterne jævnligt

Med jævne mellemrum bør du ryste, banke og/eller støvsuge dine måtter udenfor. Ved at have rene måtter begrænser du den mængde snavs, der kommer ind i hjemmet.

LÆS FLERE: Husråd og myter, havetips, sparetips, trælse ting, vedligeholdelsestips, indretningstips og 10 gode råd

Står du med en træls ting, som irriterer dig i dagligdagen, hører vi gerne fra dig. Skriv til tips@bolius.dk og fortæl om, hvad der irriterer dig. De trælse ting vi tager op, vil blive offentliggjort.