Hård frost kan give skader på soklen på huset, din terrasse og hegnet i haven. Men du kan forhindre mange skader i at udvikle sig, hvis du forebygger og reparerer løbende.

Her får du gode råd til, hvordan du undgår skader på terrassen, soklen og hegnet.

Vær opmærksom på træet på terrassen

Hvis det sner, skal du fjerne sneen fra træterrassen så hurtigt som muligt, så du undgår, at terrassens træunderlag suger fugt og deraf slår sig. Når træ slår sig, bøjer det og kan revne, når det tørrer.

Hvis brædderne på terrassen har slået sig, skal du dog slå koldt vand i blodet. Det nytter ikke noget straks at forsøge at udbedre skaden. Vent til efter påske. På det tidspunkt er frosten væk, og træet er tørt, og du kan gøre status over det fulde omfang af skaden.

Herefter kan du begynde at skrue løse brædder fast igen og evt. udskifte dem, der ikke står til at redde. Hvis du allerede om vinteren begynder at skrue slåede brædder fast, risikerer du, at træet ikke er færdig med at slå sig, og at du dermed skal gøre hele arbejdet igen.

Revner i sokkel skal ikke have lov at vokse

Når der ligger sne op ad huset, vil der ofte opstå talrige små revner i soklen. Sådanne skader sker, når vintervejret i ugevis veksler mellem at levere hård nattefrost og tøvejr i dagtimerne.

Fjern eventuelt den sne der ligger op langs bygningen. 

Vandet fra det tøede sne trænger ind i soklen om dagen, og om natten fryser det, og så er det, der opstår større eller mindre sprængninger i overfladen.

Reparér disse skader så hurtigt som muligt. Gør du det ikke, vil de voksne sig større over tid og i værste fald medføre andre og mere alvorlige problemer, fordi vand og fugt får lov at trænge længere og længere ind i soklen. Det samme gælder, hvis der opstår revner i nedgangen til kælder eller nær lyskasser.

Sådan ordner du skader i sokkel

Reparér mindre revner i overfladen ved at anvende hydraulisk kalkmørtel som sokkelpuds. Du påfører blandingen med en murerske.

Når pudset er tørt, kan du male reparationen. Her er det meget vigtigt at anvende åndbar maling, så evt. restfugt i soklen kan trænge ud.

Større og dybere revner kan derimod være mere besværlige at udbedre. Derfor bør du få en murer til at udføre arbejdet, så reparationen udføres korrekt.

Sjusk med hegn og fliser hævner sig

Frosten kan også have fået hegnet til at sætte sig eller fået fliserne til at ligge skævt. Er det tilfældet, er det tegn på, at arbejdet ikke har været udført ordentligt til at begynde med.

En hård vinter er således den bedste lakmusprøve, hvis du vil finde ud af, om arbejdet med hegn eller fliser  er gjort godt nok.

Er hegnet blevet skævt efter vinteren, er det nok, fordi stolperne ikke har været gravet langt nok ned. De skal altid ned i frostfri dybde. Det vil sige, der skal graves mindst 90 cm. ned under jordoverfladen. Ellers risikerer du, at frosten skubber dem op.

Tilsvarende skyldes skæv eller "vippende" flisegang ofte, at underlaget ikke har været stampet rigeligt og tilstrækkelig ensartet, før fliserne blev lagt. Derfor er der opstået små lommer med vand og fugt under fliserne, som herefter har forskubbet sig i vinterens talrige frost/tø-cyklusser.

I begge tilfælde er skal arbejdet laves om fra bunden.

Forsikring dækker normalt ikke skader efter frost

Du kan sjældent få hjælp af forsikringen, hvis frosten er skyld i skader. Det samme gælder som udgangspunkt for vandskader efter fygesne eller fugt, der er trængt ind gennem væggene, fordi der har ligget sne op ad mur, sokkel eller yderbeklædning.

Visse større forsikringsselskaber har dog gjort det muligt at tilkøbe udvidet husforsikring, der fx dækker skader efter fygesne på loftet.

Som udgangspunkt træder den udvidede dækning dog kun i kraft, hvis du ikke har kunnet forhindre skaderne med almindelig omtanke. Fx. hvis skaderne er opstået, hvor det har været umuligt for dig selv at komme til at fjerne sneen, inden den smeltede.

Spørg forsikringen alligevel

Der er altså undtagelser. Derfor er det altid en god idé at kontrollere en ekstra gang, om din forsikring dækker en specifik skadetype på boligen, før du selv begynder at udbedre den eller bestiller en håndværker til opgaven.