Avisfingre, sovsefingre, fedtfingre. Et rengøringsproblem, de fleste kender til. For vores fingerspidser afgiver naturligt fedtstoffer, og når man derudover laver mad, spiser, læser avis, tegner og meget andet i sin bolig, kommer man nemt til at sætte beskidte aftryk på især skabslåger og hvide vægge. 

Men faktisk er der en del, du kan gøre for at forebygge fedtfingrene. Få også en række tips til, hvordan du mest effektivt vasker dem af.

Skal du vælge skabe og skuffer med eller uden greb?

Hvis du skal renovere eller bygge nyt køkken eller badeværelse, bør du ikke bare i forhold til udtrykket, men også i forhold til rengøring og vedligehold, overveje dit materialevalg grundigt. 

På blanke materialer ses fedtfingre meget tydeligt – til gengæld er de også nemme at vaske af her. Matte materialer kan være sværere at rengøre, men til gengæld ses fedtfingre ikke så hurtigt og tydeligt på dem.

Plastmaterialer som laminat, melamin og plastfolie kan fås i både matte og blanke versioner, mens lakerede eller malede låger oftest er blanke. 

Vælger du en bordplade i fx oliebehandlet eller ludbehandlet træ, skal du være opmærksom på, at fedt og snavs fra fingre kan trænge ind i materialet. Derfor kan det være sværere at gøre rent – til gengæld ses snavset ikke så tydeligt som på en blank bordplade af stål eller et blankt plastmateriale.

Skal du vælge skabe og skuffer med eller uden greb?

Når du har valgt materiale, skal du i øvrigt også tage stilling til, om du ønsker skabsdøre, skabslåger og skuffer med eller uden greb. 

Det er meget moderne uden greb, men når du skal trykke på skabe eller skuffer for at åbne dem, kommer du naturligt hurtigere til at sætte fingre på dem. Har du derimod greb, holder du fast i det, og fedtede fingre vil oftest ikke ses så nemt.

Blank maling med høj glans god mod fedtede fingre

Også når det kommer til væggene, skal du overveje, om udseendet eller vedligeholdelsen vejer tungest for dig. 

Langt de fleste malingtyper er i dag vandfortyndbare (på vandbasis, red.), stærke og vaskbare. Men om de rengjorte områder bagefter skiller sig ud fra resten af væggen, kommer an på, hvor høj glans malingen har – altså om malingen er mat eller blank. 

Maler du en væg med en mat maling – fx glans 5 – vil du ofte komme til at ’slibe’ noget af malingen af, når du rengør den, og dermed ændrer farven sig på sigt. Maler du derimod en væg med blank maling – fx glans 25 – ’slibes’ den ikke, og derfor kan det ikke ses, selv om du har vasket et større område fri for fedtede fingre.

Skal du male et rum, hvor der er stor sandsynlighed for mange fedtede fingre – fx et køkken, badeværelse eller børneværelse - er en højglansmaling altså mest praktisk.

Undgå fedtpletter med maling med nanoteknologi

Der er også en tredje mulighed. Du kan ifølge Danske Malermestre også vælge en maling, der er lavet med nanoteknologi og er smudsafvisende. Det betyder færre fedtede fingre – og altså færre overvejelser om rengøringen af dem. Spørg efter maling med nanoteknologi hos din lokale farvehandler, der kan rådgive dig.

Der er dog andre overvejelser, du skal gøre dig i forhold til nano-produkter. Fx må de ikke indåndes, da det er sundhedsskadeligt. Så sørg også for at få grundig vejledning i, hvordan denne type maling påføres.

Husk i øvrigt, at uanset hvilken maling du har valgt, så skal den have hærdet tilstrækkeligt (cirka fire uger), inden du kan tørre eller vaske fedtfingre af uden at ødelægge farven.

Sådan fjerner du aftryk fra fedtede fingre på skabslåger, skuffer og vægge

Når de fedtede fingre sidder på skabslåger, skuffer og vægge, er der forskellige måder at få dem væk på – alt afhængig af materialet. Og afhængig af, hvor meget sovs, sværte, syltetøj eller andre ting, der sidder i fingeraftrykkene.

Alle materialer kan tåle overtørring med en tør microfiberklud eller tør viskosesvamp. Begge dele kan suge fedstof og snavs og har samtidig den gode effekt, at de ikke sliber og skaber mærker på skabe eller vægge. 

Nytter tør-rengøringen ikke, så brug en sprayflaske med lunkent vand. Sprøjt let og tør efter.
Den helt kemikaliefri rengøring er dog oftest ikke nok, hvis du har med et olie- eller ludbehandlet materiale at gøre, fordi det har suget skidtet til sig. Her kan du derfor supplere med lidt neutralt, miljømærket håndopvaskemiddel.

Skal du grundrengøre (fordi du gerne vil være sikker på, at alle bakterier fjernes, eller fordi der sidder meget snavs og snask i fingeraftrykkene), kan du bruge rengøringsmidler mærket ”Universal” til alle overflader, der er malede, lakerede eller af plastmaterialer. Til olie- og ludbehandlede materialer, kan du bruge sæbespåner.

Er der mindre farvede pletter på de hvide køkkenelementer, kan de fjernes med en melaminsvamp/nanosvamp. 

Mange køkken-mærker udleverer i øvrigt rengøringsvejledninger, så dem er det selvfølgelig også en god idé at læse og følge.

Uanset om du tør-rengør eller våd-rengør, så husk, at du altid skal duppe forsigtigt – ikke gnubbe og skrubbe voldsomt. Det sidste øger risikoen for at ødelægge overfladerne, du rengør - også selvom du bruger microfiberklud eller viskosesvamp.