Spørg Bolius

Sammenlægning af lejligheder -hvordan blændes entredøre så alle brandkrav opfyldes?

Kære Bolius

Ved sammenlægninger af lejligheder i vores forening, bliver der typisk blændet nogle døre til fortrappe og/eller bagtrappe. Findes der regler om hvor mange adgangsdøre, en lejlighed må have?

Brandsikring: Hvordan blændes dørene korrekt? Er det brandklasse BS60 eller BD90, der gælder som minimumssikring, hvad indebærer de to brandklasser af materialer og håndværksmæssig udførelse, og hvad er forskellen?

Er der regler for udseendet af den blændede dør i forhold til den øvrige opgang?

Jeg håber I kan besvare ovenstående, eller henvise til et sted, hvor disse forhold tydeligt står beskrevet.

Med venlig hilsen

Lene

Hej

Jeg antager at der i jeres ejendom er lejligheder, hvor der er 2 udgange til 2 forskellige trapper fra hver lejlighed. Hvis lejlighederne slås sammen skal man blot sikre at der er 2 udgange (flugtveje) til 2 forskellige trapper fra lejligheden.

Om blændingen af dørene skal være BD60 eller BS60 afhænger af hvad trappen i øvrigt er.

BS60 betyder at konstruktionen er BrandSikker i 60 minutter, dvs der ikke kan gå ild i konstruktionen og den vil være sikker for brand i 60 minutter. BD60 betyder at konstruktionen er BranDrøj i 60 minutter. Det betyder i praksis at der godt kan være gået ild i konstruktionen men den holder stadig. Fx et træbjælke, den kan godt brænde/gløde men stadig bære belastning.

Betegnelserne er iøvrig gamle. Der anvendes de europæiske betegnelser i dag. Du kan se dem i de links jeg har lagt.

Men der bør ikke være tvivl om hvordan lukning af huller skal fortages og hvor mange flugtvejsmuligheder der skal være i netop jeres bygning. Jeg synes at jeg kraftigt må anbefale jer at få rådgivning fra en byggeteknisk rådgiver som også ved noget om brand.

Du kan læse mere om det i denne skrivelse. Men det er ikke ligetil på nogen måde. Der er meget komplekst, især hvis der er tale om en ældre ejendom.

Du kan læse om kravene i Bygningsreglementet her http://bygningsreglementet.dk/Tekniske-bestemmelser/05/Krav

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine R. Sode, fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden