Hvad er silikatmaling?

Silikatmaling kan være flere forskellige typer maling. Ren silikatmaling er den type, der bedst egner sig til facader/ ydervægge. Den har kaliumsilikat (også kendt som vandglas) som bindemiddel og indeholder mineralske, altså uorganiske, farvestoffer. 

Silikatmaling hæfter kun på rene, tørre, mineralske underlag som mursten, puds/vandskuring, beton, sandsten, eternit, gasbeton osv. Silikatmaling er ligesom kalk basisk og derfor ætsende. 

Silikatmalingen trænger ind i underlaget og indgår en uopløselig kemisk forbindelse med det - der sker en slags forstening, som giver en meget vejrbestandig og slidstærk overflade. Silikatmaling kan ikke skalle af med tiden, medmindre selve underlaget smuldrer. 

I modsætning til de fleste andre malingstyper danner silikatmaling ikke "film", dvs. at malingen ikke danner en hinde på underlagets overflade. Det er med til at give malingen et kalket look og sikrer ikke mindst, at overfladen er meget diffusionsåben. Det betyder, at selvom overfladen er vandafvisende, kan vanddamp indefra nemt slippe ud gennem muren. Man siger, at muren på den måde kan ånde. 

Ren silikatmaling leveres normalt i form af to komponenter - bindemiddel og pigment - som skal blandes og stå et døgns tid, før malingen er klar til brug. I nogle typer blandes lidt akryl eller andre tilsætningsstoffer i malingen for at gøre den nemmere at arbejde med, men hvis der er tale om mere end ganske små mængder, vil silikatmalingen miste nogle af sine unikke egenskaber, danne film og blive mindre diffusionsåben. 

Den rene silikatmaling har sine rødder helt tilbage til 1700-tallet, hvor man eksperimenterede med pigmenter rørt ud i vandglas. Først i 1874 blev teknikken videreudviklet og en egentlig produktion af silikatmaling startet. Silikatmaling er således en af de ældste malingstyper, der i dag bliver fremstillet industrielt. 

Hvilke egenskaber har silikatmaling?

Silikatmaling får, når den er tør, en mat, kalklignende overflade. Blandes silikatgrunder i malingen, er det muligt med en særlig teknik at opnå transparent laserende overfladevirkninger, dvs. et tyndt, gennemsigtigt farvelag. Ren silikatmaling kan også anvendes indendørs på nypudsede vægge.

 • Silikatmaling fås i mange forskellige farver fra flere producenter.
 • Kraftigt eller ujævnt sugende underlag skal forbehandles med silikatgrunder.
 • Silikatmaling kan påføres med pensel, rulle eller sprøjte.
 • Værktøj rengøres med vand og sæbe.
 • Tørretid: Støvtør efter 1 time, overmalingsklar efter 12 timer, gennemtør efter flere uger.
 • Sikkerhedskode: MAL 00-4.

Hvilke fordele har silikatmaling? 

Den danner ikke film, men er derimod helt åben ligesom kalk, så huset kan ånde (silikatmaling har en meget lav diffusionsmodstand over for vanddamp).

 • En silikatmaling kan males over flere gange, uden at det går ud over de gode diffusionsegenskaber.
 • Malingen er helt mat og giver en levende overflade, og de fleste ikke-fagfolk kan ikke se forskel på kalk og silikatmaling.
 • Silikatmaling fås i et pænt udvalg af farver.
 • Silikatmaling er særdeles robust med god holdbarhed og lang levetid.
 • Med hensyn til indeklimaet er det en meget "sund" maling, da den ikke indeholder opløsningsmidler. Det er faktisk den af alle malinger, der belaster indeklimaet mindst, og derfor kan den også bruges indendørs på pudsede eller murede vægge.
 • Det er en selvrensende maling ligesom kalk. Almindelige snavspartikler bliver vasket ned af regnen, og da silikatmaling er basisk, trives mos og alger dårligt på overfladen. Det betyder, at malingen holder sig flot i mange år.

Hvilke ulemper har silikatmaling?

 • Silikatmaling kræver god håndværksmæssig kunnen. For at få en jævn overflade skal den påføres "vådt i vådt", dvs. uden at stryge tilbage i allerede tør maling. Ellers risikerer du at få et ujævnt og grimt resultat.
 • Der skal røres ofte i spanden for at sikre, at malingen forbliver homogen.
 • Silikatmaling er mat og porøs og dermed ikke vaskbar. Den er derfor ikke så god indvendigt de steder, hvor væggene skal kunne vaskes af. Udvendigt er den ikke den mest hensigtsmæssige maling til byhuse i mere forurenede områder, da partikler fra fx bilos kan sætte sig i den porøse overflade.
 • Silikatmaling kan ikke anvendes på facader og andre underlag, som tidligere har været behandlet med andre typer maling, medmindre overfladen renses totalt af.
 • Silikatmaling kan ikke bruges på træ, stål, gipsplader, plastic og andre flader, der ikke indeholder silicium (dvs. på ikke-mineralske materialer).
 • Hvis du maler på overflader, som ikke er mineralske, fx gipsplader, skal du bruge en speciel grunder, som indeholder mineralske stoffer.
 • Silikatmaling er meget basisk (i samme grad som mørtel), og derfor affedter (ætser) malingen huden, hvis den kommer i kontakt med denne (helt på samme måde som kalk).
 • Da silikatmaling er ætsende, skal vinduesglas, fliser, metal osv. dækkes af, da eventuelle sprøjt kan gøre disse materialer matte.
 • Nyt murværk og nypudsede facader skal være tørret helt igennem og have hærdet i minimum 1-1 ½ år, før du kan male dem med silikatmaling.

Hvor anvendes silikatmaling i dag?

Silikatmaling anvendes ofte på ældre bygninger, hvor man ønsker en kalklignende overflade, der er meget stærkere og nemmere at vedligeholde end kalk. På moderne vandskurede facader anvendes silikatmaling ofte i en variant, der er gjort vandafvisende ved at tilsætte et silikonelignende produkt (Silan). 

I vore dage kan silikatmaling anvendes indendørs på pudsede eller vandskurede flader, da det er en maling, der er gunstig for indeklimaet. 

Hvilke konsekvenser kan forkert anvendelse af silikatmaling have?

 • Hvis du maler med silikatmaling på et underlag, der ikke er mineralsk, binder den ikke og bliver ikke siddende, men falder af.
 • Hvis du ikke rører silikatmalingen ordentligt op, bliver overfladen skjoldet. (Det gælder dog også til en vis grad for andre malinger).
 • Silikatmaling skal påføres mere omhyggeligt end de fleste andre malinger, fordi den ikke danner film.

Er der sundhedsrisiko forbundet med silikatmaling?

Ved kontakt kan silikatmaling i våd tilstand ætse huden. 

En silikatmaling afgasser ikke og påvirker derfor ikke indeklimaet negativt. Den er derfor en af de "sundeste" malinger på markedet. 

Hvilken type maling skal du male med, hvis en overflade er malet med silikatmaling?

Hvis silikatmalingen ikke indeholder en vandafvisende tilsætning, kan du male oven på en silikatmaling med moderne malingstyper som fx akrylmaling (plastmaling), alkydmalinger. Den oprindelige maling skal som udgangspunkt selvfølgelig sidde ordentligt fast. Hvis facaden oprindeligt er malet med silikatmaling, er det dog klart en fordel at male den med silikatmaling igen. 

Hvordan finder du ud af, om facaden på dit hus er malet med silikatmaling?

Du kan undersøge, om dit hus er malet med silikatmaling ved at kigge på malingen og se nøje efter, om den har dannet film på overfladen. Det kan du fx se ved at skrabe i malingen med en kniv. Hvis du vil være helt sikker, kan du tage en lille prøve og sende den til et laboratorium, som beskæftiger sig med overfladeteknik. Det koster nogle hundrede kroner at få lavet en test.