Spørg Bolius

Skader og løse stave efter afslibning – dårlig kvalitet parketgulv eller dårlig udført afslibning?

Hej Bolius

I foråret 2019 overtog vi vort hus, som er opført i 2003. I husets stue og værelser ligger et lakeret askeparketgulv. Gulvet var få så vidt fint, men vi valgte at få det slebet og lakeret før indflytningen (af professionel gulvmand), så vi ligesom ikke skulle til det foreløbigt. Gulvene havde ikke tidligere været slebet. Efterfølgende sker der det at flere og flere stave løsner sig og vipper op. Der er gulvvarme over hele huset. Vi har anmeldt skaden til Ejerskifteforsikringen, som afviser af dække skaden, med henvisning til at det er gulvsliberen der har behandlet gulvet forkert. Og gulvsliberen fastholder at gulvet er behandlet korrekt og mener at skaden skyldes, at gulvet er af så dårlig kvalitet fra starten, at det har løsnet sig fra underlaget.

Vi er af den opfattelse, at et parketgulv i almindelighed skal kunne tåle at blive slebet og lakeret mindst én gang, og hvis det ikke kan det, må kvaliteten ganske rigtig være for dårlig fra start. Der står ikke noget bemærkninger i tilstands rapporten om gulvet. Hvad gør vi nu? Er det korrekt af ejerskifteforsikringen at afvise skaden? Kan vi anmelde skaden overfor gulvmanden?

Med venlig hilsen

Birgit R

Hej Birgit

Vanskelig situation. For hvis der ikke var nogle skader på gulvet før I modtog huset, så er det reelt ikke en skade som ejerskifteforsikringen skal dække.

Hvordan vi ender vender og drejer det, så er det jo skader der er kommet efterfølgende, og når man så endda har slebet gulvet, så er det altså lidt op ad bakke.

Gulve som disse kan godt tåle en LET slibning. Men de kan ikke ”lide” at blive slebet hårdt, eller decideret afhøvlet. Typisk er der jo ikke mere end et par millimeter træ øverst.

Om man så kan sige, at det er gulvsliberens fejl, det kan så nok også diskuteres. Det er lidt for nemt for ham, at kommer her efterfølgende, at give det dårlige gulv skylden. Så skulle han jo slet ikke have igangsat arbejdet, hvis gulvet er for dårligt, og ikke kan tåle behandlingen.

Med risiko for at ”nedgøre” jeres hus, så oplever jeg en stigende tendens i spørgsmålene herinde, som handler om 10-15 år gamle byggematerialer som allerede begynder at svigte. Mange byggefirmaer og prof. bygherre bygger huse med noget billigt skrammel som ikke holder i lang tid. Og dette er i en periode, hvor vi taler om bæredygtigt byggeri …

Jeg kan desværre ikke give jer et særligt brugbart svar. Jeg forstår begge parters afvisning om ansvar. Men omvendt syntes jeg heller ikke I skal lide for dette. Gulvslibere man kunne tilbyde en god, billig pris for udbedring af de skadet stave. Det bør kunne repareres.

Overfor forsikringen skal I kunne dokumentere, at gulvet er i en dårligere stand end andre huses gulve af samme alder og type. Det tror jeg bliver svært.

Dertil kommer hvad selve udbedringen er. Er der blot tale om enkelte stave som skal rettes, så er det nok ikke noget der overstiger jeres selvrisiko på typisk 5.000 kr.

Beklager. Håber I finder en vej.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden