Spørg Bolius

Skal gulvet i et badeværelse altid have fald mod afløb?

Hej Bolius

Jeg har fået lavet nyt badeværelse og nyt badekar, hvor afløbet fra kar er i en afløbsslange.
Der er ikke fald i gulv.

Entreprenør siger, at det skal der ikke være, når der ikke er gulvafløb. Er dette rigtigt ?

Bruseniche er ca. 2 meter væk, og der er korrekt fald til afløb.

Mvh June G

Hej June

Det kommer lidt an på. hvornår huset/badeværelset er lavet. Men når du skriver, det er nyt, skal man overholde nuværende krav som udgangspunkt.

Det kan videre komme lidt an på ”omfanget” af renoveringen. Men hvis der f.eks. er lavet helt nye gulve, så bør der klart være fald på gulvet under badekarret – især under badekarret kan man sige.

Jf. Bygningsreglementet skal ”vand på gulv afledes til gulvafløb”, (§339, punkt 5.).

Man betragter områder omkring brusenicher og badekar som værende vandpåvirket (og så selvsagt inde i selve brusenichen også).

Man kan læse uddybende i vejledningsteksten til dette krav, hvor der står: ”I den vandbelastede del af rummet, hvor der kan forventes vand på gulvet fra for eksempel badekar og brusenicher, skal der være tilstrækkeligt fald på gulvet til at sikre, at vandet afledes til gulvafløb.

Ydermere uddybes det under Spørgsmål & svar (Q&A) på samme side, hvor der står følgende:

”Det er styrelsens opfattelse, at badekar giver en vandpåvirkning på gulvet uanset om der er bruser eller ej i forbindelse med badekarret, ligesom et overløb fra badekarret ikke i sig selv er tilstrækkeligt til at forhindre vandpåvirkning på gulvet. Denne vandpåvirkning skal derfor afledes til gulvafløb og der skal derfor være fald på gulvet på det område, hvor der må forventes vandpåvirkning fra badekarret. Der er dog ikke nødvendigvis behov for fald på hele gulvet.”

SBi anvisning 252, Vådrum, beskriver også meget tydeligt, at der skal være fald på gulvene. I brusenicher skal der være mellem 1 og 2 %, på det øvrige gulv 0,5-1 %, og under badekar og andet fast inventar skal der være 2 % fald.

Så din entreprenør tager fejl, og har lavet en fejl/mangel.

Overvej at hyre en byggesagkyndig til at hjælpe dig med denne problemstilling.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden