Spørg Bolius

Store gulvfliser gør det svært at lave fald på gulv i badeværelse - er det krav eller anbefaling?

Hej Bolius

Er det et krav, eller kun en rekommendation at det skal være fald mod alle afløb i et badeværelse?

Vi har kun fået fald lavet i vores brusehjørne.

Men vi har også et badekar hvor håndværkerne ikke hr lavet fald og heller ikke mod afløbet til håndvasken.

De siger at det er fordi fliserne er for store for at lave fald. De er 60*60.

vh Annelie

 

Hej Annelie

Dét er et emne som jeg har drøftet meget her på det sidste.

Det kommer indledningsvis lidt an på, om der er tale om et helt nye badeværelse, eller et ældre og renoveret badeværelse.

Reglerne vedr. fald på gulvet har været de samme længe. Men der er med Bygningsreglementet 2018, kommet lidt lempet regler for fald uden for brusenichen – hvis man bor i et etplanshus med terrændæk.

MEN! Hvis der er badekar, så SKAL der være fald på gulvet uden for brusenichen, så vandet fra vandspildet og -pjaskeriet fra badekarret ned på gulvet ledes til gulvafløbet.

Det er ordret lovkrav, at vand på gulvet skal ledes til gulvafløb. Det er så videre defineret, at der må påregnes vand på gulvet under og omkring badekar. Reelt skal der være et kraftigere fald på gulvet under et badekar.

Disse ting står forklaret i diverse bygningsreglementer og de tilhørende vejledningstekster - og det er så her årstallet kommer ind.

Så er det rigtigt nok, at det kan være lidt af en udfordring med 60x60 cm klinker. For man kan ikke lige ændre og definere faldet så nemt med en så stor klinke. Men kort fortalt. Der SKAL være fald på gulvet, og hvis det ikke kan lade sig gøre med store klinker i vådrummets design og indretning, så skulle man ikke have lagt de store klinker – og så rammer den lidt tilbage til jer… Ikke at jeg siger, at det er jeres skyld. Men håndværkeren skulle i så fald have sagt fra overfor jer og jeres ønsker om store klinker.

Der er en masse mellemregninger her. Som sagt, taler vi om et nyt eller gammelt badeværelse. Hvem har projekteret og defineret projektet for den udførende osv.

I må evt. hyre en uvildig rådgiver som må vurdere den konkrete sag for jer.

 

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden