
Ifølge loven må katte ikke være på en anden persons grund, men der er i de fleste tilfælde ingen sanktionsmuligheder, hvis katten smutter over til naboen. Hvis du vil holde din kat på egen grund, er et kattehegn en mulighed. Foto: Colourbox
Hunde må ikke løbe et smut hent til naboen uden at have deres ejer ved siden, og de må heller ikke tage en tur i skoven på egen pote.
Men hvad med katte, der kan pynte kølerhjelmen på naboens bil eller aflevere en brun gave i sandkassen? Er det egentligt lovligt eller ej, at katte går frit omkring?
Katte skal blive på ejerens grund
Ifølge cand.jur og ekspert i dyreret, Søren Stig Andersen er der ingen tvivl: Katte må ikke være på en anden persons grund, og katteejeren er forpligtet til at sikre, at det ikke sker.
I bekendtgørelse af lov om mark og vejfred står der:
”§1. Enhver er pligtig til på alle årets tider at holde sine husdyr på sit eget.”
Og ifølge Søren Stig Andersen omfatter ’husdyr’ utvivlsomt også katte, som har en ejer.
En kat til stor gene kan udløse bøde – men det er usandsynligt
Selv om katteejere altså har pligt til at holde katte på egen grund, så findes der ifølge Søren Stig Andersen dog ikke nogen egnede sanktioner, som en eventuel generet nabo kan benytte sig af, hvis katteejeren ikke opfylder sin forpligtelse. De sanktioner der kommer tættest på at passe til situationen er §13 og §14 i bekendtgørelse af lov om mark- og vejfred. Her står der:
”§ 13. Når husdyr, der er til væsentlig gene, uden hjemmel færdes løse på fremmed grund, kan besidderen straffes med bøde.”
Ifølge ekspert i dyreret Søren Stig Andersen er det dog vanskeligt at forestille sig, at en kat vil kunne være til så stor gene, at en bøde kan blive aktuel.
Han mener i stedet, at §14 i bekendtgørelse af lov om mark og vejfred er mere relevant i forhold til katte. Denne paragraf siger, at:
”uvane (rasende) husdyr, løsslupne pelsdyr, tamkaniner, fjerkræ og omstrejfende katte har den optagelsesberettigede (altså den person, som har ret til at fjerne dyret fra sin grund) ret til på forsvarlig måde at fjerne fra sin grund og skal ikke betale erstatning, hvis dyret herved kommer til skade eller omkommer”.
Skulle en fremmed kat dukke op på din grund, må du dog hverken skyde den eller på andre måder dræbe den, medmindre den angriber andre husdyr eller er til fare for personer eller ejendom. Hvis en fremmed kat gør skade, kan du naturligvis kræve erstatning fra katteejeren.
Hvad kan du gøre, hvis naboens kat bevæger sig ind på din grund?
Hvis du er generet af en fremmed kat på din grund, er det først og fremmest en god idé at tale med kattens ejer, hvis du ved, hvem det er, for at se, om I sammen kan løse problemet.
Hvis det ikke er en mulighed, må du ifølge loven gerne fjerne katten på en hensigtsmæssig måde. Det vil sige, at du må jage den væk eller forsøge at fange den uden at påføre den unødvendig smerte eller lidelse. Hvis du vælger at fange katten, skal du hurtigst muligt og senest inden for 24 timer kontakte ejeren.
Du kan også melde den uindbudte kat til politiet, der kan udstede en bøde til katteejeren ifølge §13 i bekendtgørelse af lov om mark- og vejfred. Men det er som nævnt usandsynligt, at denne sanktionsmulighed vil blive brugt.

Hvis du vil holde din kat på egen grund, er et kattehegn en mulighed. Foto: Lars Nøhr Andresen
Hvad kan du gøre for at holde din kat på egen grund?
Hvis du vil holde din kat på din egen grund, så den ikke generer naboer eller andre, kan du stille et kattehegn op omkring din grund, så katten ikke kan komme væk fra grunden.
En anden mulighed er en såkaldt kattevoliere, der er en slags forstørret bur, hvor katte kan opholde sig udendørs.

En anden mulighed er en kattevoliere. Foto: ahloch/iStock